Rolada ziemniaczana z mięsem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Rolada ziemniaczana, doskonały pomysł na obiad lub kolację, pełna kolorowych warzyw z aromatycznym farszem. Doskonale smakuje podana z sosem czosnkowym lub koperkowym. Świetnie wygląda na stole także wśród innych dań. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Do rolady ziemniaczanej z mięsem tak skomponowałam przepis by zawsze i wszystkim danie się udało. Przygotowuję roladę na co dzień ale i bardzo wszystkim odpowiada na wieczorne spotkania ze znajomymi. Na pewno zaskoczysz ciepłą kolacją w takie postaci, dodatkowo świetnie prezentuje się na stole wśród innych przekąsek na przykład na zimno lub dodatków na gorąco. Danie można przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem. Do upieczenia rolady ziemniaczanej z mięsem użyłam standardowej wielkości, płytkiej blachy do pieczenia. Zaopatruję się w ziemniaki które nie są zbyt wodniste i zazwyczaj nie rozgotowują się tylko pozostają bardziej sypkie. Roladę przygotowuję z surowych ziemniaków. Oczywiście jest cała masa przepisów na to danie ale ja przedstawię Ci na naszą ulubioną wersję, zmodyfikowaną w nasz gust i smak. Przed przystąpieniem do pracy zaopatrz się w papier do pieczenia. 

- Czas przygotowania 1,5 godziny

- Ilość porcji - 6

- Stopień trudności - średni

Składniki na roladę ziemniaczaną:

- Ziemniaki 1,20kg

- Cebula - 1 duża sztuka

- Jaja - 2 sztuki

- Ser tarty typu gouda - 200 gram

- Zielona pietruszka - 0,5 pęczka

- Sól - 1 łyżeczka

Składniki na farsz do rolady:

- Mięso mielone wieprzowe - 0,6 kg

- Cebula - 1 duża sztuka

- Sól - 0,5 łyżeczki

- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki

- Papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki

- Koncentrat pomidorowy- 100 gram

- Papryka świeża czerwona - 0,5 sztuki

- Papryka zielona świeża - 0,5 sztuki

- Oliwa do smażenia

Składniki na sos do rolady ziemniaczanej:

- Majonez - 4 łyżki

- Jogurt naturalny - 4 łyżki

- Czosnek świeży - 3 ząbki średniej wielkości

- Koperek świeży poszatkowany - 1 czubata łyżka

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Keczup - 1 łyżka stołowa

Przygotowanie rolady:

Ziemniaki obierz i umyj, oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i zetrzyj do ziemniaków, posól 1 łyżeczkę i wszystko wymieszaj- odstaw masę na kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni góra/ dół a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Poszatkuj pietruszkę. Ziemniaki z cebulą odciśnij bardzo mocno w dłoniach z nadmiaru wody i przekładaj odciśnięte do czystej miski. Wbij jaja, dodaj tarty ser oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę- wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż na blachę do pieczenia i rozprowadź równo po papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok 25 minut z termo obiegiem. Gdy brzegi się zarumienią wyciągnij roladę ziemniaczaną z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie farszu do rolady:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij ją na małej temperaturze, podkręć temperaturę kuchenki na dość mocny i dodaj do cebuli mięso, smaż aż się całe zetnie, jeżeli podczas smażenia puści wodę, odczekaj aż cała odparuje a mięso zrobi się suche. Pokrój w kosteczkę papryki i dodaj do mięsa, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszaj i smaż jeszcze kilka minut by mięso nie było surowe. Wyłącz i odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Roladę odwróć i zdejmij delikatnie papier, ponownie przyłóż go tak jak był i znowu odwróć roladę, posyp połową sera, na to rozłóż równo farsz mięsny, posyp mięso drugą częścią sera i zwiń pomagając sobie papierem całość w roladę- usuń papier i roladę przełóż na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Posyp roladę ziemniaczaną serem i piecz w 200 stopniach 15 minut aż ser zrobi się rumiany. 

Przygotowanie sosu:

W misce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj keczup przyprawy i koperek, obierz czosnek i przeciśnij przez praskę- wszystko wymieszaj.

Roladę podziel na pożądane kawałki i podawaj z sosem.

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.