Pizza domowa z szynką

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Pizza domowa z szynką , przepis na dwie duże blachy . Kto nie zna jej smaku . Tu jest dokładnie jak z bigosem , ile domów czy gospodarstw w każdym robi się inaczej i inaczej smakuje a niby jest to samo - ciasto i dodatki . Prezentuję Ci przepyszną , jedną z wielu różnych które robiłam i smakowałam - ciasto jest średniej grubości , spód chrupiący które dopełnione jest wyśmienitymi dodatkami . Mowa jest o pizzy domowej więc użyjemy składników które nie są wyszukane i znajdują się w funkcjonującej na bieżąco kuchni . Przepis jest wykorzystywany do pieczenia na tradycyjnych blaszkach o wymiarach powierzchni do pieczenia 33cm. na 33 cm. 

 

Ilość Osób - 6-8 

Czas wykonania - 2 godziny

Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto :

- Mleko - 0,20 L 

- Woda - 0,25 L

- Mąka pszenna typ 500 - 0,75 kg

- Drożdże świeże 0,06 kg ( większa część kostki )

- Sól - 1 płaska łyżeczka

- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa

- Oliwa - 2 łyżki

 

Składniki na farsz :

- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa

- Czosnek świeży - 1 ząbek

- Cebula 3 duże 

- Szynka dobrej jakości - 0,30 kg

- Pieczarki - 0,30 kg

- Pomidorki koktajlowe lub pomidory - 0,150 kg

- Ser żółty dobrej jakości - 0,40 kg

- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki 

- Pieprz czarny i sól do doprawienia pieczarek

- Oliwa

- Ketchup , sos czosnkowy lub oliwa czosnkowa 

- Szczypior - 1 pęczek

 

Przygotowanie :

 

Podgrzej mleko z wodą do temperatury maksymalnie 40 stopni - płyn ma być ciepły , nie gorący - wlej do miski i dodaj drożdże i cukier , wymieszaj i dodaj trochę mąki z przepisu , tak by po ponownym wymieszaniu powstała konsystencja śmietany . Posyp mąką z wierzchu , przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min . ( W między czasie możesz przygotować część składników na farsz i drugą część gdy ciasto będzie odpoczywać )

Cebulę obierz , przekrój na pół i pokrój w cienkie paseczki . Pieczarki umyj , osusz i pokrój w cienkie plasterki - troszkę posól i popieprz i wymieszaj  . Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach - dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj . Do miseczki przełóż koncentrat pomidorowy i rozcieńcz go dwiema łyżkami wody - dodaj roztarty czosnek , sól i pieprz - wymieszaj . Pomidorki przekrój na połówki lub w plasterki jeżeli użyjesz pomidorów , a szczypior drobno poszatkuj .

Po upływie 15u minut dodaj do rozczynu drożdży sól i prawie całą mąkę - zagniataj ciasto , trwa to nawet 10 min , gdy stanie się już zwarte dodaj oliwę i zagniataj podsypując pozostałą mąką . Ciasto powinno być napowietrzone i aksamitne , Utwórz dwa wałki i odstaw na stolnicę lub blat podsypany odrobiną mąki na 20- 30 min  i przykryj ściereczką ( ciasto w tym czasie urośnie i będzie się dobrze rozciągać) .                                                                                                                                                                                                                                                                    Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni góra/dół , a blaszki nasmaruj dokładnie oliwą , także brzegi od wewnątrz . Jeden z podrośniętych wałków ciasta rozklep delikatnie palcami i rozwałkuj na wielkość blaszki - przełóż na blaszkę . posmaruj ciasto cienko oliwą i cienko sosem z koncentratu pomidorowego , posyp połową cebuli , na cebulę nałóż plastry szynki ( połowę ) , posyp pizzę połową sera , na ser posyp pieczarki i nałóż pomidorki koktajlowe . Wstaw pizzę do piekarnika na przed ostatni poziom , tak by blaszka była niżej niż na środku , piecz ok 12 minut , spód powinien być lekko zrumieniony. Podczas pieczenia pierwszej pizzy , powtórz wszystko z drugą dokładnie tak samo i po wyjęciu pierwszej upiecz drugą - będzie gorąca w sam raz po pierwszych kęsach . 

Pokrój pizzę w kawałki i każdy posyp szczypiorkiem , podawaj z sosami oliwą lub ketchupem . Smacznego smile

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.