Pizza z boczkiem to mega bomba smaku, szczególnie polecam ją Osobom które nie lubią lub nie mogą spożywać pomidorów albo po prostu miłośnikom boczku i cebuli. Wykonanie jest nieskomplikowane, wystarczy kilka składników które zazwyczaj mamy w swoich domach i można się delektować jej smakiem. My ją po prostu uwielbiamy! Koniecznie wypróbuj.
Ciasto na pizzę z boczkiem jest średniej grubości, idealne by "udźwignąć" składniki. Skomponowane na blachę standardowych wymiarów lub kamień do pizzy. Jeżeli zdecydujesz się na blachę, proponuję pieczenie w dobrze rozgrzanym piekarniku na najniższym poziomie, gdy masz wprawę, połóż blachę bezpośrednio na tle (spodzie) pieca. Unikniesz w ten sposób przepieczenia ciasta a uzyskasz niezbyt wyrośnięte, pyszne i chrupiące ciasto.
Ilość Osób - 3 lub 4
Czas przygotowania - 2 godziny łącznie
Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto :
- Woda letnia - 220 gram (niepełna szklanka)
- Drożdże piekarskie świeże - 20 gram ( 1/5 kostki)
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 400 gram
- Oliwa z oliwek - 30 gram
Składniki na wierzch pizzy :
- Śmietana 18% do zup i sosów - 150 gram
- Serek topiony śmietankowy - 100 gram
- Ser pleśniowy gorgonzola - 50 gram
- Ser żółty królewski lub gouda - 150 gram
- Boczek wędzony plastry- 150 gram
- Cebula - 3 średnie sztuki
- Pieczarki świeże - 100 gram
- Sól pół łyżeczki , pieprz pół łyżeczki, majeranek szczypta
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem , dodaj mąkę ale 1 małą garść zostaw do podsypywania - zagniataj ciasto , w połowie zagniatania dodaj sól i oliwę - zagnieć ręcznie , robotem planetarnym lub innym urządzeniem do wyrabiania na jednolite i gładkie ciasto w razie potrzeby podsypuj , lekko oprusz także stół- na to wyłóż ciasto i utwórz kulkę - przykryj ściereczką i pozostaw na ok 30 minut aż podrośnie.
W między czasie w rondelku podgrzej śmietanę , dodaj do niej ser pleśniowy, serek topiony i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, posól i popieprz do smaku - odstaw w chłodne miejsce .
Pieczarki pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra- odstaw. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i także odstaw. Cebulę obierz i przekrój na połówki , pokrój w cienkie półksiężyce, rozdziel w palcach.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni góra/dół bez użycia termo obiegu.
Blachę nasmaruj cienko oliwą. Podrośnięte ciasto rozgnieć delikatnie palcami, postaraj się nie używać wałka i rozgnieść je na wielkość blachy lub kamienia, ciasto będzie miało lepszą strukturę- wyłóż na blachę i rozciągnij i wyrównaj aż po brzegi. Ciasto nasmaruj cienko oliwą. Do masy śmietanowej dodaj 1/3 tartego sera i wymieszaj - wyłóż na ciasto i rozprowadź. Na wierzch kolejno wyłóż - cebulę , ser , boczek oraz pieczarki - całość posyp szczyptą majeranku. pizzę z boczkiem piecz 8-12 minut , aż złapie beżowy kolor od spodu ( wszystko zależy od piekarnika i poziomu pieczenia) . Pizzę podawaj z oliwą czosnkową - smacznego
-
Thank you for rating this article.