Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pizza z boczkiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Pizza z boczkiem to mega bomba smaku, szczególnie polecam ją Osobom które nie lubią lub nie mogą spożywać pomidorów albo po prostu miłośnikom boczku i cebuli. Wykonanie jest nieskomplikowane, wystarczy kilka składników które zazwyczaj mamy w swoich domach i można się delektować jej smakiem. My ją po prostu uwielbiamy! Koniecznie wypróbuj. 

Ciasto na pizzę z boczkiem jest średniej grubości, idealne by "udźwignąć" składniki. Skomponowane na blachę standardowych wymiarów lub kamień do pizzy. Jeżeli zdecydujesz się na blachę, proponuję pieczenie w dobrze rozgrzanym piekarniku na najniższym poziomie, gdy masz wprawę, połóż blachę bezpośrednio na tle (spodzie) pieca. Unikniesz w ten sposób przepieczenia ciasta a uzyskasz niezbyt wyrośnięte, pyszne i chrupiące ciasto. 

 

Ilość Osób - 3 lub 4

Czas przygotowania - 2 godziny łącznie

Stopień trudności - średni

 

 

Składniki na ciasto :

- Woda letnia - 220 gram (niepełna szklanka)

- Drożdże piekarskie świeże - 20 gram ( 1/5 kostki)

- Cukier - 1 łyżeczka

- Sól - 1 łyżeczka

- Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 400 gram

- Oliwa z oliwek - 30 gram

 

Składniki na wierzch pizzy :

- Śmietana 18% do zup i sosów - 150 gram

- Serek topiony śmietankowy - 100 gram

- Ser pleśniowy gorgonzola - 50 gram

- Ser żółty królewski lub gouda - 150 gram

- Boczek wędzony plastry- 150 gram

- Cebula - 3 średnie sztuki

- Pieczarki świeże - 100 gram

- Sól pół łyżeczki , pieprz pół łyżeczki, majeranek szczypta

- Oliwa z oliwek - 1 łyżka

 

Przygotowanie :

Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem , dodaj mąkę ale 1 małą garść zostaw do podsypywania - zagniataj ciasto , w połowie zagniatania dodaj sól i oliwę - zagnieć ręcznie , robotem planetarnym lub innym urządzeniem do wyrabiania na jednolite i gładkie ciasto w razie potrzeby podsypuj , lekko oprusz także stół- na to wyłóż ciasto i utwórz kulkę - przykryj ściereczką i pozostaw na ok 30 minut aż podrośnie.

W między czasie w rondelku podgrzej śmietanę , dodaj do niej ser pleśniowy, serek topiony i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, posól i popieprz do smaku - odstaw w chłodne miejsce .

Pieczarki pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra- odstaw. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i także odstaw. Cebulę obierz i przekrój na połówki , pokrój w cienkie półksiężyce, rozdziel w palcach.

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni góra/dół bez użycia termo obiegu.

Blachę nasmaruj cienko oliwą. Podrośnięte ciasto rozgnieć delikatnie palcami, postaraj się nie używać wałka i rozgnieść je na wielkość blachy lub kamienia, ciasto będzie miało lepszą strukturę- wyłóż na blachę i rozciągnij i wyrównaj aż po brzegi. Ciasto nasmaruj cienko oliwą. Do masy śmietanowej dodaj 1/3 tartego sera i wymieszaj - wyłóż na ciasto i rozprowadź. Na wierzch kolejno wyłóż - cebulę , ser , boczek oraz pieczarki - całość posyp szczyptą majeranku. pizzę z boczkiem piecz 8-12 minut , aż złapie beżowy kolor od spodu ( wszystko zależy od piekarnika i poziomu pieczenia) . Pizzę podawaj z oliwą czosnkową - smacznego 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.