Zapiekanka z porem to pyszne danie które można przygotować w każdej chwili praktycznie od ręki. Tylko kilka prostych składników i możesz się mocno zaskoczyć jak dobrze por komponuje się z makaronem. Robię maksymalną ilość bo moja Rodzina ma przy okazji kolację i chętnie zaglądają sami do kuchni by się obsłużyć ;-)
Do dania gotowałam makaron od postaw, ale zapiekanka z porem jest także fajnym pomysłem na obiad dnia następnego, gdy ugotowaliśmy do czegoś zbyt dużo makaronu. Na domiar, zajmie Ci przygotowanie jej naprawdę niewiele czasu a bliscy będą zachwyceni. Robiłam ją także na spontaniczne imprezy, nie jednokrotnie uratowała honor gospodyni domowej, w szczególności, że jest naprawdę pyszna. Nam najbardziej smakuje podana po prostu z ketchupem.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Ilość porcji - 6
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Makaron rurki lub świderki - opakowanie 250 gram
- Kiełbasa drobiowa lub wieprzowa nie sucha - 3 laski
- Por - 1 duża
- Pieczarki - 200 gram
- pomidor średniej wielkości - 2 sztuki
- Śmietana 30% - 150 gram
- Jaja - 2 sztuki
- Ser żółty - 200 gram
- Bazylia suszona - 1 czubata łyżka stołowa
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Oliwa do nasmarowania naczynia
- Ketchup/ keczup
Przygotowanie :
Do garnka wlej ok 2 litry wody, gdy zacznie wrzeć posól pół łyżeczki i wrzuć makaron, gotuj do momentu aż będzie prawie miękki, odcedź ale nie zlewaj go zimną wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo-obiegu
Głębokie naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą aż po brzegi. Por umyj dokładnie, odetnij korzonek oraz odstające zielone liście, powinna zostać biała oraz zielona zwarta część, czyli ok 3/4 pora ( pozostałe części można zamrozić i wykorzystać do gotowania zupy). Por przekrój wzdłuż i poszatkuj w drobne plasterki, rozdrobnij palcami.
W kubku rozbełtaj jaja i dodaj śmietanę. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z porem oraz bazylią, dodaj masę jajową i przemieszaj wszystko łyżką. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki. Pieczarki umyj i osusz i poszatkuj w plasterki o grubości ok 0,5 centymetra, wymieszaj z kiełbasą i przełóż na makaron. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp zapiekankę. Na górę ułóż pokrojone w plastry pomidory i posyp dwiema szczyptami bazylii. Piecz 30 minut , pod koniec pieczenia włącz termo-obieg.
Twoja zapiekanka z porem jest gotowa, podawaj z ketchupem. Smacznego!
Thank you for rating this article.