Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekanka z porem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Zapiekanka z porem to pyszne danie które można przygotować w każdej chwili praktycznie od ręki. Tylko kilka prostych składników i możesz się mocno zaskoczyć jak dobrze por komponuje się z makaronem. Robię maksymalną ilość bo moja Rodzina ma przy okazji kolację i chętnie zaglądają sami do kuchni by się obsłużyć ;-) 

Do dania gotowałam makaron od postaw, ale zapiekanka z porem jest także fajnym pomysłem na obiad dnia następnego, gdy ugotowaliśmy do czegoś zbyt dużo makaronu. Na domiar, zajmie Ci przygotowanie jej naprawdę niewiele czasu a bliscy będą zachwyceni. Robiłam ją także na spontaniczne imprezy, nie jednokrotnie uratowała honor gospodyni domowej, w szczególności, że jest naprawdę pyszna. Nam najbardziej smakuje podana po prostu z ketchupem. 

 

 

- Czas przygotowania - 1 godzina

- Ilość porcji - 6

- Stopień trudności - łatwy

 

Składniki :

- Makaron rurki lub świderki - opakowanie 250 gram

- Kiełbasa drobiowa lub wieprzowa nie sucha - 3 laski

- Por - 1 duża

- Pieczarki - 200 gram

- pomidor średniej wielkości - 2 sztuki

- Śmietana 30% - 150 gram

- Jaja - 2 sztuki

- Ser żółty - 200 gram

- Bazylia suszona - 1 czubata łyżka stołowa

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Oliwa do nasmarowania naczynia

- Ketchup/ keczup

 

Przygotowanie :

Do garnka wlej ok 2 litry wody, gdy zacznie wrzeć posól pół łyżeczki i wrzuć makaron, gotuj do momentu aż będzie prawie miękki, odcedź ale nie zlewaj go zimną wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo-obiegu

Głębokie naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą aż po brzegi. Por umyj dokładnie, odetnij korzonek oraz odstające zielone liście, powinna zostać biała oraz zielona zwarta część, czyli ok 3/4 pora ( pozostałe części można zamrozić i wykorzystać do gotowania zupy). Por przekrój wzdłuż i poszatkuj w drobne plasterki, rozdrobnij palcami. 

W kubku rozbełtaj jaja i dodaj śmietanę. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z porem oraz bazylią, dodaj masę jajową i przemieszaj wszystko łyżką. Kiełbasę przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki. Pieczarki umyj i osusz i poszatkuj w plasterki o grubości ok 0,5 centymetra, wymieszaj z kiełbasą i przełóż na makaron. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp zapiekankę. Na górę ułóż pokrojone w plastry pomidory i posyp dwiema szczyptami bazylii. Piecz 30 minut , pod koniec pieczenia włącz termo-obieg. 

Twoja zapiekanka z porem jest gotowa, podawaj z ketchupem. Smacznego!

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.