Pieka
Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!
Sernik nowojorski to przede wszystkim przepyszne ciasto o innym wymiarze na bazie twarogu. Chociaż kosztowałam i robiłam serniki z różnych receptur to ten mnie zachwycił i trafił w mój gust bezapelacyjnie. Zalet jest więcej, popatrzmy na to od strony kuchni- niemalże wrzucasz składniki do misy- mieszasz i gotowe- no cud- miód :-) Jednak polecam by zastosować się do kilku prostych wskazówek, które zagwarantują Ci, że sernik nowojorski będzie wilgotny, nie pęknie podczas i po pieczeniu i będzie maślany w konsystencji. Chociaż przeważnie polecam twaróg z kostki to tutaj używam twarogu też dobrej jakości, mielonego 3 krotnie z wiaderka- jest idealnie. Skoro jesteśmy przy temacie to nawet przy dość dużym lub nawet bardzo dużym doświadczeniu w cukiernictwie zdarzyło mi się chwycić ze sklepowej półki mielony twaróg nie czytając składu- zrobiłam sernik ze swojego sprawdzonego przepisu a on wypłynął jak gorąca magma z wulkanu i było po serniku- twaróg nie był czystym białym serem tylko zawierał polepszacze, spulchniacze i tym podobne badziewia- także czytajmy skład lub zróbmy sernik z przepisu który widnieje na opakowaniu ;-). Bardzo ważne w wykonaniu sernika nowojorskiego jest to by zachować w piekarniku lekkie zaparowanie. W moim jest możliwość nalania około szklanki wody na dno, ale można ustawić blaszkę z już wrzącą wodą pod sernik gdy wkładamy go do wypieku. Następna opcja to temperatura wypieku sernika- jest niska a czas wydłużony- zachowaj go dokładnie- masa serowa niemalże nie zmieni koloru i objętości- sernik po prostu się zetnie. Masa serowa jest bardzo płynna, przygotowując spód pod sernik zalecam dokładnie wylepić nim najmniejsze szczelinki w formie i schłodzić całość przed nałożeniem masy serowej. W moim przepisie użyłam prostokątnej blaszki o wymiarach 24/24 centymetry.
- Stopień trudności - łatwe
- Czas przygotowania - 30 minut
- Czas pieczenia - 90 minut
- Ilość porcji - około 16
Składniki:
- Ciastka maślane kruche - 200 gram
- Masło - 100 gram
- Twaróg mielony - 1 kilogram
- Cukier - 230 gram
- Sól - szczypta
- Cukier wanilinowy - 30 gram
- Jaja - 6 sztuk
- Śmietana kremówka 30% - 350 gram
- Budyń waniliowy z proszku - 1 opakowanie (40 gram)
- Ulubione owoce - 250 gram
- Galaretka krystaliczna - 2 sztuki
Wykonanie:
Przygotuj formę, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia aczkolwiek nie musisz. Temperatura pieczenia jest niska a spód sernika dość tłusty więc nie powinien przywrzeć do dna- ja piękę bez a formę mam z popularnego sklepu gospodarczego. W rondelku rozpuść masło. Ciasteczka rozdrobnij blenderem na miał i połącz z płynnym masłem, mieszaj aż składniki się wykleją- wyłóż dokładnie formę do pieczenia dociskając w szczeliny i schowaj do lodówki. Formę jeżeli masz wątpliwości co do szczelności, można od wewnętrznej strony owinąć folią aluminiową.
Piekarnik ustaw na 140 stopni bez termo obiegu, przygotuj blaszkę lub kratkę do pieczenia na środkowym poziomie oraz wrzącą wodę poniżej.
Twaróg oraz cukier i cukier wanilinowy dodaj do misy i wymieszaj- Odstaw na chwilkę- cukier wchodzi w reakcję z twarogiem i nieco go rozluźni. Włącz mikser na niskie obroty i dodawaj do masy po jednym jajku- nie ubijaj by napowietrzyć, mieszaj tylko do połączenia składników- na koniec dodaj sól, śmietankę oraz budyń - wymieszaj do połączenia składników. Nalej delikatnie masę na spód przygotowany w formie i wstaw masę do piekarnika. Piecz 90 minut bez otwierania drzwiczek. Po upływie tego czasu uchyl je i pozostaw sernik nowojorski na kilka godzin aż całkiem wystygnie.
Zagotuj w czajniku wodę i rozpuść w naczyniu w 0,60 litra wrzącej wody w galaretki- odstaw do wystudzenia. Ulubione owoce umyj i osusz i ewentualnie obierz ze skórki, pokrój w plasterki i ułóż na serniku. Poczekaj aż galaretka zacznie tężeć i delikatnie nałóż łyżką lub pędzelkiem na owoce.
Można czynność wykonać na dwa razy- nałożyć część by owoce się przykleiły i nie podchodziły do góry, a następnie dołożyć pozostałą galaretkę. Jeżeli całkiem stężała- rozpuść ją delikatnie i ponów czynność- schłodź ponownie sernik nowojorski. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.