Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Bułki jogurtowe

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Bułki jogurtowe jak sama nazwa wskazuje wykonuje się na bazie jogurtu naturalnego, po za tym proces przebiega podobnie jak przy produkcji bułek pszennych bez jego dodatku. Dla ułatwienia w moim przepisie postanowiłam pominąć tradycyjny okrągły kształt, więc proces produkcji jest znacznie ułatwiony. Na domiar polecam taki sposób w tym przypadku gdyż, ciasto wyrabiane i formowane jest raz a dzięki temu zachowuje swoją wyjątkowo miękką strukturę. Przyznam, że domownicy nie mają opamiętania do niedzielnej jajecznicy, tutaj to powiedzenie "wchodzi jak świeże bułeczki" jest strzałem w dziesiątkę ;-) Bułki jogurtowe przygotujesz w mniej niż 2 godziny i doradzam nie pomijać faz wyrastania ciasta, gdyż to właśnie w tym procesie namnażają się drożdże i w rezultacie zajadamy się pulchnymi bułkami. Za każdym razem, czy raczej przy każdym wykonywaniu ciast drożdżowych dopilnuj by ciasto leżakowało w ciepłym miejscu bez przeciągu. To idealne warunki- najszybciej pracuje latem, wtedy nie trzeba się martwić i szukać grzejnika na którym można ustawić naczynie z ciastem. Jeżeli posiadasz piekarnik z możliwością ustawienia temperatury 40 stopni- jak najbardziej można użyć takiej opcji. Do zrobienia bułek jogurtowych użyłam mąki typ 450 oraz wyrabiałam ciasto mechanicznie- robotem kuchennym przeznaczonym do tego celu. Ciasto jak najbardziej można wyrobić ręcznie. Z podanych ilości wyszło mi 6 średniej wielkości bułeczek. Czas pieczenia bułek jogurtowych może się nieco różnic od czasu którego ja użyłam. Piekę bułki z termo obiegiem w małej komorze. Jeżeli nie posiadasz takiej funkcji- wypiekaj bez i wydłuż czas pieczenia. 

- Czas przygotowania - 1 godzina

- Czas wypiekania - około 15 minut

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Mąka pszenna typ 450 - 350 gram

- Drożdże piekarskie - 15 gram

- Jogurt naturalny - 150 gram

- Woda - 0,75 gram

- Olej lub oliwa - 2 łyżki stołowe

- Sól - płaska nie cała łyżeczka

- Cukier - 1 łyżeczka

- Jaja - 1 sztuka

Wykonanie:

Do miski lub robota kuchennego dodaj podgrzaną wodę z jogurtem - maksymalnie do 35 stopni- dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki z przepisu- wymieszaj ,przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

 Gdy na zaczynie pojawią się bąbelki plus jeszcze chwila ;-) dodaj resztę mąki, sól oraz jajko i zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki się połączą dodaj tłuszcz i wyrabiaj dalej na gładkie ciasto- powinno odchodzić od ścianek naczynia, podsyp dość mocno blat lub stolnicę mąką i wyłóż ciasto na bułki jogurtowe- uformuj wałek, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Gdy ciasto na bułki jogurtowe podrośnie, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia a wałek podziel na 8 części. Każdą część ułóż na blasze w odstępach- odstaw bułki do wyrośnięcia. 

W tym czasie zagotuj wodę w czajniku oraz ustaw piekarnik na 200 stopni.

Gdy bułki urosną, wstaw na dno piekarnika mały garnuszek z wrzącą wodą lub jeżeli masz taką możliwość nalej szklankę wrzątku na dno lub ustaw zaparowanie na pieczywo - bułki piecz 12- 15 minut- będą gotowe gdy złapią złocisty kolor z od góry i od spodu.

 

 

Ocena
4.50 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.