Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do mięs z grilla.
Na tą surówkę z nowalijek czekam z dużą niecierpliwością, cieszymy się jej smakiem aż do lata. To właśnie wiosną wszystkie wiodące warzywa tej surówki mają najlepszy smak, są soczyste i lekko pikantne. Chociaż w wersji którą najbardziej lubię pojawia się koniecznie ogórek i taką rzecz jasna także w domu serwuję to częściej przygotowuję okrojoną wersję- bez ogórka. Głównie dlatego, że świeży ogórek w połączeniu z innymi warzywami wytrąca z nich cenną witaminę C, a która jest tak ważna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, i której nie brakuje w innych warzywach które zawiera ta wiosenna pyszna surówka z nowalijek. Nie żałuję szczypioru oraz rzodkiewek. Jedno i drugie warzywo działa kojąco na układ trawienny oraz zwierają antyoksydanty które przyczyniają się do niwelowania wolnych rodników w organiźmie- czyli mają działanie przeciw nowotworowe. Do tego zawierają witaminy - C,B,A,K oraz żelazo, cynk, siarkę, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez i foliany- czyli jednym słowem czy raczej zdaniem- nie żałujmy sobie wiosną takich frykasów :-). To taki czas gdy powinniśmy wykorzystać każdą okazję by na naszych talerzach znalazła się masa witamin i minerałów, by uzupełnić ich ewentualne niedobory po zimie i by poczuć się lepiej i zdrowiej. Surówka z nowalijek to doskonała przekąska na upalne dni, zapewni nam nie tylko dawkę witamin ale przez dużą zawartość minerałów, zapobiegnie wytrącaniu się w nadmiarze wody z organizmu.
- Przygotowanie - 15 minut
- Ilość porcji - 2-3
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Rzodkiewka - 2 duże pęczki
- Szczypior - 2 pęczki
- Koperek - 1 pęczek
- ogórek świeży (opcjonalnie) - 1 średniej wielkości
- Jogurt naturalny lub śmietana - 2 łyżki stołowe
- Sól - pół płaskiej łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - szczypta
Wykonanie:
Z rzodkiewki usuń liście oraz korzonki i umyj resztę oraz osusz. Szczypior umyj i osusz z nadmiaru wody. Umyty ogórek umyj i obierz ze skórki.
Ogórek oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach- dodaj do miski. Szczypior poszatkuj drobno razem z cebulką dymką- dodaj do miski.
Drobno poszatkuj koperek pomijając grube łodygi. Dodaj do reszty, dopraw jogurtem lub śmietaną, dodaj przyprawy i całość wymieszaj.
Wiosenną surówkę z nowalijek podawaj od razu do posiłku. Smakuje wyśmienicie lekko schłodzona. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.