Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pieczarki faszerowane mięsem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i sałatkami.

Za każdym razem gdy grillujemy nie może zabraknąć faszerowanych pieczarek, bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne, proste i wszystkie znikają do zera, a ja uwielbiam gdy moi goście są najedzeni i zadowoleni. Zdarza się, że przygotowuję je w domu i piekę w piekarniku- wyśmienicie smakują także z ziemniakami i surówką. Czasami decyduję się na taki obiad by urozmaicić smaki, chociaż uwielbiamy kotlety mielone to niby podobnie ale jednak całkiem co innego ;-) Pieczarki faszerowane możesz śmiało przygotować dzień wcześniej, wystarczy wyjąć je z lodówki, opanierować wierzch i upiec co też nie trwa długo. Wypracowałam sobie sposób by pieczarki podczas pieczenia czy grillowania miały piękny kolor, zachowały swoją soczystość, a farsz nie odpadał z wnętrza- wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim wybierz świeże i twarde dość duże pieczarki. Nigdy nie grilluj i nie piecz dania "na sucho". By pieczarki faszerowane zachowały swoją soczystość powinny być od strony wypukłej posmarowane co najmniej 2 razy oliwą lub olejem. Robię to w taki sposób- do miseczki nalewam kilka łyżek oliwy i namaczam kilka chwil każdy kapelusz. Tłuszcz szybko wsiąka, można śmiało wykonać to drugi raz. Dzięki temu zabiegowi, podczas pieczenia pieczarki nie wytracą wody i zachowają soczystość. Do faszerowania pieczarek mięsem decyduję się na mieloną łopatkę, nie jest całkiem chuda a to wpływa korzystnie na farsz i całość dania. By się dobrze wykleiło- pozostaw mięso po za lodówką aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Z podanej ilości wyszło mi 6 dużych pieczarek faszerowanych, Twoje mogą różnić się wielkością, więc ilość mięsa w przepisie jest optymalna.

- Czas przygotowania - 30 minut

- Czas pieczenia - ok 30 minut

- Stopień trudności - łatwe

Składniki:

- Pieczarki świeże - 500 gram ok 6 sztuk

- Mięso mielone z łopatki wieprzowej - 250 gram

- Jajka - 1 sztuka

- Bułka tarta - 2 płaskie łyżki

- Sól - 2 szczypty

- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty

- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżki

- Ser żółty - 50 gram

- Oliwa lub olej - kilka łyżek

Przygotowanie:

Pieczarki umyj, osusz i obierz ze skórki a następnie odetnij nogi i wydrąż delikatny środek- blaszki i błonki, oraz nóżkę wewnątrz tak by nie uszkodzić środka kapeluszy. 

Do miski dodaj mięso, jajko po szczypcie soli oraz pieprzu oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego i wyrób masę aż składniki dokładnie się połączą i będzie kleista- jeżeli mięso jest bardzo luźne, wodniste- dodaj łyżkę bułki tartej- jednak nie przesadzaj bo mięso będzie odpadać z pieczarek. Nie daję bułki w ogóle jeżeli trafię na dobrej jakości mielone. Przygotuj tyle kosteczek sera ile przygotowujesz pieczarek. Do miseczki nalej oliwę i namocz chwilkę każdy kapelusz. Wypełnij każdą przekąskę odrobiną mięsa i dociśnij, nałóż do wszystkich pieczarek po kawałeczku sera oraz następny kęs mięsa aż będzie wypukle- dociśnij. Ser musi pozostać w środku farszu. 

Kapelusze pieczarek odrobinę posól, popieprz oraz natrzyj czosnkiem niedźwiedzim, stronę farszu opanieruj w bułce tartej- piecz na dobrze rozgrzanym gillu, w pierw od strony kapeluszy i z drugiej strony po 15 minut każdą lub tak samo w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Faszerowane pieczarki podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.