Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i sałatkami.
Za każdym razem gdy grillujemy nie może zabraknąć faszerowanych pieczarek, bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne, proste i wszystkie znikają do zera, a ja uwielbiam gdy moi goście są najedzeni i zadowoleni. Zdarza się, że przygotowuję je w domu i piekę w piekarniku- wyśmienicie smakują także z ziemniakami i surówką. Czasami decyduję się na taki obiad by urozmaicić smaki, chociaż uwielbiamy kotlety mielone to niby podobnie ale jednak całkiem co innego ;-) Pieczarki faszerowane możesz śmiało przygotować dzień wcześniej, wystarczy wyjąć je z lodówki, opanierować wierzch i upiec co też nie trwa długo. Wypracowałam sobie sposób by pieczarki podczas pieczenia czy grillowania miały piękny kolor, zachowały swoją soczystość, a farsz nie odpadał z wnętrza- wystarczy zastosować się do kilku wskazówek. Przede wszystkim wybierz świeże i twarde dość duże pieczarki. Nigdy nie grilluj i nie piecz dania "na sucho". By pieczarki faszerowane zachowały swoją soczystość powinny być od strony wypukłej posmarowane co najmniej 2 razy oliwą lub olejem. Robię to w taki sposób- do miseczki nalewam kilka łyżek oliwy i namaczam kilka chwil każdy kapelusz. Tłuszcz szybko wsiąka, można śmiało wykonać to drugi raz. Dzięki temu zabiegowi, podczas pieczenia pieczarki nie wytracą wody i zachowają soczystość. Do faszerowania pieczarek mięsem decyduję się na mieloną łopatkę, nie jest całkiem chuda a to wpływa korzystnie na farsz i całość dania. By się dobrze wykleiło- pozostaw mięso po za lodówką aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Z podanej ilości wyszło mi 6 dużych pieczarek faszerowanych, Twoje mogą różnić się wielkością, więc ilość mięsa w przepisie jest optymalna.
- Czas przygotowania - 30 minut
- Czas pieczenia - ok 30 minut
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Pieczarki świeże - 500 gram ok 6 sztuk
- Mięso mielone z łopatki wieprzowej - 250 gram
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 2 płaskie łyżki
- Sól - 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- Czosnek niedźwiedzi suszony - 2 łyżki
- Ser żółty - 50 gram
- Oliwa lub olej - kilka łyżek
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, osusz i obierz ze skórki a następnie odetnij nogi i wydrąż delikatny środek- blaszki i błonki, oraz nóżkę wewnątrz tak by nie uszkodzić środka kapeluszy.
Do miski dodaj mięso, jajko po szczypcie soli oraz pieprzu oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego i wyrób masę aż składniki dokładnie się połączą i będzie kleista- jeżeli mięso jest bardzo luźne, wodniste- dodaj łyżkę bułki tartej- jednak nie przesadzaj bo mięso będzie odpadać z pieczarek. Nie daję bułki w ogóle jeżeli trafię na dobrej jakości mielone. Przygotuj tyle kosteczek sera ile przygotowujesz pieczarek. Do miseczki nalej oliwę i namocz chwilkę każdy kapelusz. Wypełnij każdą przekąskę odrobiną mięsa i dociśnij, nałóż do wszystkich pieczarek po kawałeczku sera oraz następny kęs mięsa aż będzie wypukle- dociśnij. Ser musi pozostać w środku farszu.
Kapelusze pieczarek odrobinę posól, popieprz oraz natrzyj czosnkiem niedźwiedzim, stronę farszu opanieruj w bułce tartej- piecz na dobrze rozgrzanym gillu, w pierw od strony kapeluszy i z drugiej strony po 15 minut każdą lub tak samo w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Faszerowane pieczarki podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.