Ciasto drożdżowe z owocami to domowy i wbrew pozorom dość prosty przepis , przy odrobinie cierpliwości możemy uzyskać fajne efekty wizualne i radość naszych kubków smakowych . Do wykonania tego ciasta możesz użyć gruszek , jabłek czy nawet bananów . Jeżeli nie masz wprawy nic nie szkodzi - to przepis podstawowy - użyj jabłek - będzie najprościej i najbardziej po polsku i jakże smacznie.
Ilość porcji - 8-10 w sumie 1kg
Tortownica średnicy 24 cm
Czas przygotowania 2 godziny
Stopień trudności średni
Składniki :
- Mleko 200 g (niepełna szklanka)
- drożdże 3 dkg
- Cukier 40 g ( 2 pełne lyżki stołowe)
- Cukier wanilinowy 1 łyżecczka mała
- Masło 60 g ( 2 pełne łyżki stołowe )
- Jajko 1 szt
- Żółtko jaja 1 szt
- Sól pół łyżeczki
- Mąka typ 500 - 540 g
- Jabłka 3 szt mniejsze
- Mąka do podsypania
- Oliwa do nasmarowania formy
- Cynamon 1 łyżka
- cukier - puder do posypania
Przygotowanie :
Podgrzej mleko , tak by było ciepłe i by nie parzyło (maksymalnie 40 stopni ) - przelej do miski , dodaj pokruszone drożdże i cukier - wymieszaj . Dodaj do rozczynu trochę mąki z przepisu i lekko zamieszaj - tak by powstała papka o konsystencji gęstej śmietany - oprusz mąką , przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min . W rondelku rozpuść masło , do rozczynu dodaj jajko , żółtko cukier wanilinowy oraz 500 g mąki i wyrabiaj na jędrną masę , w połowie dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj , podsypuj resztą mąki i ewentualnie ciut więcej . Ciasto powinno być puszyste , nie lejące i niezbyt twarde . Utwórz kulkę , podsyp mąką , posyp z wierzchu , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 min - do 40u . W tym czasie obierz jabłka , pokrój na ósemki i wykrój gniada nasienne - wymieszaj owoce z cynamonem i 1 łyżką cukru
Formę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj papier oliwą .
Ciasto podsypane niewielką ilością mąki rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm , wykrawaj krążki dużą szklanką jeden obok drugiego . Nałóż na każdy krążek owoc i zalep tak by owoc był zamknięty . Układaj w formie jeden obok drugiego dookoła , pozostałą część ciasta powciskaj w ewentualne szpary . Całość posmaruj roztrzepanym białkiem pozostałym z jednego jaja . Odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min . Jeżeli jest lato może być krócej jeżeli zima rozgrzej piekarnik na 40 stopni i wstaw na podany czas . Piecz w 180 stopniach przez 25 min . Ciasto będzie wydawać się twarde - zmięknie podczas studzenia . Twoje ciasto drożdżowe z owocami jest gotowe do spożycia gdy ostygnie . Zachowaj cierpliwość - nie przekrajaj ciepłego , wyda Ci się surowe i straci na smaku , posyp cukrem pudrem . Smacznego
Thank you for rating this article.