Bułeczki maślane domowe to mega smaczne rozwiązanie na śniadanie dla całej rodziny . Są miękkie pachnące i można je jeść bez końca . Swą delikatność zawdzięczają tym , że ciasto robi się metodą dwufazową - trzeba pozwolić ciastu swobodnie rosnąć przez jakiś czas . Najlepiej smakują z domowej roboty dżemem czy twarożkiem ale nic nie stoi na przeszkodzie by skonsumować je z ulubionymi dodatkami , bo Kto nie zna prostego smaku - bułeczka maślana z masłem ten koniecznie musi to nadrobić .
Jeżeli korzystasz z przepisu by upiec bułki maślane do burgerów , podziel ciasto na 3 części , i uformuj kulki . Przed odstawieniem bułek do wyrośnięcia spłaszcz je dłonią . Może się wydłużyć chwilę czas pieczenia - jak zrumienią się także od spodu to znaczy , że jest gotowa .
Ilość szt średnich - 6 - 7 szt
Czas przygotowania - 1,5 godziny
Stopień trudności - średni
Składniki :
- Mleko 250 ml
- Drożdże świeże 3 dkg
- Cukier 2 dkg ( 1 łyżka stołowa )
- Masło 2 dkg ( 1 łyżka stołowa )
- Mąka pszenna typ 500 lub 450 - 400g
- Jajko 1 sztuka
- Ziarno do posypania ( mak niebieski lub czarnuszka )
- Sól mała szczypta
Przygotowanie :
Mleko podgrzej tak by nie parzyło a było wręcz lekko ciepłe (40 stopni maksymalnie) - wlej do miski , dodaj pokruszone drożdże cukier i trochę mąki z przepisu - wymieszaj tak by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany ,
posyp wierzch masy mąką , przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut . W garnuszku rozpuść masło , do rozczynu z drożdży dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabianie , gdy ciasto zrobi się zwarte dodaj masło i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta , w trakcie można troszkę podsypać mąką , lub zostawić 1 łyżkę z przepisu i podsypywać stopniowo podczas wyrabiania .Ciasto na bułki maślane powinno być bardzo jednolite, napowietrzone i odchodzić od ścianek naczynia. Można do wyrabiania użyć robota kuchennego który ma funkcję wyrabiania ciasta. Uformuj wałek , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min - w zależności jaka jest pora roku tzn. czy jest ciepło czy chłodno ciasto będzie szybciej lub wolniej rosło .
Rozgrzej piekarnik na temperaturę 40 stopni , wałek ciasta podziel na 6 kawałków i uformuj bułeczki - mogą być okrągłe . Roztrzep jajko , posmaruj bułeczki , posyp makiem lub czarnuszką , ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem . Wstaw do piekarnika na ok 20 - 30 min. Gdy bułeczki podrosną i będą pulchne zwiększ temperaturę na 180 stopni góra dół bez termo obiegu i piecz ok 10 - 12 min . Bułki maślane są upieczone gdy spód jest także zrumieniony .
Thank you for rating this article.