To pyszne proste danie w sam raz gdy planujesz podać na obiad rybę a nie masz pomysłu jak to ładnie i smakowicie zrobić . Prezentuje się elegancko , talerz nie ocieka tłuszczem a gości nie zapchasz tylko najedzą się ze smakiem . Połączenie pieczonej papryki z dodatkami okazało się strzałem w dziesiątkę gdyż z dorszem bardzo dobrze się komponują .
Porady :
Jeżeli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu ryb wybieraj u sprzedawcy grubsze filety , i przygotowuj do smażenia czy pieczenia mniejsze kawałki . Nigdy także nie smaż ryby mrożonej - to katastrofa na talerzu i podniebieniu , jeżeli dysponujesz rybą mrożoną - pozwól jej rozmrozić się , najlepiej powoli - 12 godzin w lodówce to optymalny czas , zawsze rybę osusz z wody . Jeżeli kupujesz rybę w markecie , zapakowaną - przed przyrządzeniem kilka razy zanim przystąpisz do pracy wypłucz ją w zimnej wodzie - zdarza się , że ryby nasączone są substancjami opóźniającymi psucie się . Ziemniaki i paprykę możesz przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku przed samym podaniem .
Ilość Osób -4
Stopień trudności - średni
Czas przygotowania - 1 godzina
Składniki :
filet z dorsza ( najlepiej " polędwica ") ok 0,800 g
bułka tarta 1 szklanka
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
cytryna 0,5 szt
sól i pieprz
rozmaryn świeży 1 gałązka
papryka świeża czerwona 4 średnie sztuki
ziemniaki typu "Potatki" 1 opakowanie 750 g
sól gruboziarnista 1 łyżeczka
mieszanka przypraw suszonych np . - zioła prowansalskie
natka pietruszki do dekoracji
oliwa lub klarowane masło do smażenia
ser żółty tarkowany ok 100 g
Przygotowanie :
Dorsza obierz z ewentualnych ości najdokładniej jak potrafisz . Umyj go , osusz i pokrój w niewielkie kawałki . Z podanej ilości jeżeli masz długą polędwicę powinno ich wyjść ok 8 . Rybę dopraw solą pieprzem i sokiem z połowy cytryny i odstaw do lodówki .nagrzej piekarnik na 180/180 stopni góra dół . Paprykę przetnij na pół od ogonka w dół i oczyść z gniazd nasiennych i białych skórek . Rozkrój jeszcze raz na pół tak aby powstały łódeczki ,posyp ziołami prowansalskimi , gruboziarnistą solą i polej odrobiną oliwy , poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 30min
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości . W połowie gotowania tzn po upływie ok 10 min od zagotowania się wody w ziemniakach przygotuj panierkę do ryby . Na mały talerz wsyp mąkę , na kolejny bułkę tartą i w głębokim roztrzep widelcem jajka . Na patelni rozgrzej tłuszcz na średnim poziomie , panieruj rybę w mące później jajku i na końcu w bułce tartej -,podkręć temperaturę i od razu układaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zrumienienia panierki tzn po ok 3-4 min , w trakcie smażenia dodaj gałązkę rozmarynu do oliwy i jak puści aromat polewaj tym smażącego się dorsza . Ryba nie lubi być długo smażona bo będzie sucha a dochodzi szybko .
Paprykę wyjmij z pieca i każdą łódeczkę posyp serem i zepnij wykałaczką - piecz aż ser się rozpuści . Ugotowane do miękkości ziemniaki układaj na talerze i posyp zieloną pietruszką , usmażona ryba i papryka i gotowe .
Życzę Ci smacznego
Thank you for rating this article.