Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Dorsz smażony z zapiekaną papryką

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

To pyszne proste danie w sam raz gdy planujesz podać na obiad rybę a nie masz pomysłu jak to ładnie i smakowicie zrobić . Prezentuje się elegancko , talerz nie ocieka tłuszczem a gości nie zapchasz tylko najedzą się ze smakiem . Połączenie pieczonej papryki z dodatkami okazało się strzałem w dziesiątkę gdyż  z dorszem bardzo dobrze się komponują .

Porady :

Jeżeli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu ryb wybieraj u sprzedawcy grubsze filety , i przygotowuj do smażenia czy pieczenia mniejsze kawałki . Nigdy także nie smaż ryby mrożonej - to katastrofa na talerzu i podniebieniu , jeżeli dysponujesz rybą mrożoną - pozwól jej rozmrozić się , najlepiej powoli - 12 godzin w lodówce to optymalny czas , zawsze rybę osusz z wody . Jeżeli kupujesz rybę w markecie , zapakowaną - przed przyrządzeniem kilka razy zanim przystąpisz do pracy wypłucz ją w zimnej wodzie - zdarza się , że ryby nasączone są substancjami opóźniającymi psucie się . Ziemniaki i paprykę możesz przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku przed samym podaniem .

 

Ilość Osób -4

Stopień trudności - średni

Czas przygotowania - 1 godzina 

 

Składniki :

 

filet z dorsza ( najlepiej " polędwica ") ok 0,800 g

bułka tarta 1 szklanka 

jajko 2 szt

mąka pszenna 2 łyżki

cytryna 0,5 szt

sól i pieprz 

rozmaryn świeży 1 gałązka

papryka świeża czerwona 4 średnie sztuki

ziemniaki typu "Potatki" 1 opakowanie 750 g

sól gruboziarnista 1 łyżeczka

mieszanka przypraw suszonych np . - zioła prowansalskie

natka pietruszki do dekoracji 

oliwa lub klarowane masło do smażenia

ser żółty tarkowany ok 100 g

 

Przygotowanie :

 

Dorsza obierz z ewentualnych ości najdokładniej jak potrafisz . Umyj go , osusz i pokrój w niewielkie kawałki . Z podanej ilości  jeżeli masz długą polędwicę powinno ich wyjść ok 8 . Rybę dopraw solą pieprzem i sokiem z połowy cytryny i odstaw do lodówki .nagrzej piekarnik na 180/180 stopni góra dół . Paprykę przetnij na pół od ogonka w dół i oczyść z gniazd nasiennych i białych skórek . Rozkrój jeszcze raz na pół tak aby powstały łódeczki ,posyp ziołami prowansalskimi , gruboziarnistą solą i polej odrobiną oliwy , poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 30min

Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości . W połowie gotowania tzn po upływie ok 10 min od zagotowania się wody w ziemniakach przygotuj panierkę do ryby . Na mały talerz wsyp mąkę , na kolejny bułkę tartą i w głębokim roztrzep widelcem jajka . Na patelni rozgrzej tłuszcz na średnim poziomie , panieruj rybę w mące później jajku i na końcu w bułce tartej -,podkręć temperaturę i od razu układaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zrumienienia panierki tzn po ok  3-4 min , w trakcie smażenia dodaj gałązkę rozmarynu do oliwy i jak puści aromat polewaj tym smażącego się dorsza . Ryba nie lubi być długo smażona bo będzie sucha a dochodzi szybko . 

Paprykę wyjmij z pieca i każdą łódeczkę posyp serem i zepnij wykałaczką - piecz aż ser się rozpuści . Ugotowane do miękkości ziemniaki układaj na talerze i posyp zieloną pietruszką , usmażona ryba i papryka i gotowe . 

Życzę Ci smacznego smile

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.