Sernik na zimno to przysmak na różne okazje w wielu domach, zawsze odpowiedni, zawsze smaczny i bez dylematów czy ktoś go lubi czy też nie bo i tak zniknie z talerzy.
Sernik na zimno robiłam do tej pory "na oko" , specjalnie dla Ciebie stworzyłam ten prosty, nie drogi i szybki w wykonaniu przepis. Sernik jest bardzo delikatny w smaku a by nie był nudny wzbogaciłam go o mieszankę owoców leśnych co fajnie złamało na słodko kwaskowaty smak. By owoce oddały swój kolor polecam użyć galaretki krystalicznej, pod cytrynową, pomarańczową czy każdą inną nieco stracą swój blask i sernik na zimno nie będzie wyglądał już tak apetycznie. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Sernik na zimno tradycyjny wykonuję na bazie bitej śmietany, tu pojawia się u wielu z Was oraz u mnie problem- śmietana mi się nie chce ubić. Chociaż walczę zawsze do końca, pod ręką mam serek mascarpone- gdy się poddam dodaję łyżkę i ubijam dalej- zawsze się udaje. Firma firmie nie jest równa, a nie tylko od firmy to zależy, ale i od składu śmietany oraz jak była przechowywana lub transportowana na sklepowe półki. Ważne jest także czy śmietana jest dość dojrzała, zbyt świeża ( wyprodukowana np. 3 dni wcześniej) także może się nie ubić na puszysty krem. Zbyt zleżała, gdzie tłuszcz oddziela się już od reszty też może być problemem. No i nasze błędy- nigdy nie ubijaj ciepłej śmietany- zawsze należy ją schłodzić do temperatury około 4 stopnie celsjusza. W tym przepisie wszystkie składniki powinny być schłodzone gdyż do gotowego kremu wlewam ciepłą żelatynę, mam to opracowane od lat i zawsze się sposób sprawdza. Żelatyna schłodzi się podczas mieszania a nie ogrzeje kremu co mogłoby spowodować zważenie się całości. Podana ilość żelatyny to odpowiednie minimum do wykonania sernika na zimno w chłodne dni, w upalne należy zwiększyć ilość o co najmniej 1 łyżeczkę.
Do wykonania sernika na zimno potrzebujesz tortownicy z odpinanym rantem o średnicy 24 centymetry, papier do pieczenia oraz mikser.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Ilość porcji - 8-10
- Stopień trudności - łatwe
Składniki na biszkopt:
- Jaja - 2 sztuki
- Cukier kryształ - 1/4 szklanki
- Cukier waniliowy - 3 łyżeczki
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 0,5 płaskiej łyżeczki
Składniki na krem:
- Śmietana kremowa 30% tłuszczu - 200 gram
- Serek homogenizowany waniliowy - 400 gram
- Serek mascarpone - 1 łyżka stołowa
- Cukier - 2 łyżki stołowe
- Żelatyna spożywcza - 2 łyżeczki
- Owoce leśne - 250 gram
- Galaretka krystaliczna - 2 sztuki
- Olej - 1 łyżka stołowa
Syrop do nasączenia:
- Woda - 1 szklanka
- Cukier - 0,5 szklanki
- Cytryna - 0,5 sztuki
Wykonanie:
Z produktów na biszkopt - piekarnik nastaw na 180 stopni. Z tortownicy odepnij rant a spód wyłóż papierem do pieczenia- zapnij rant z powrotem na tortownicy. Białka jaj oddziel do większej miski, żółtka przygotuj obok. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej do osobnego naczynia. Przygotuj pod ręką cukier z cukrem waniliowym. Mikserem na najwyższych obrotach zacznij ubijać białka, gdy masa zrobi się już dość sztywna dodaj podczas ubijania na 3 raty cukier.
Ubijaj nadal, gdy masa będzie sztywna zmniejsz obroty i dodaj żółtka, gdy połączą się z masą wyłącz mikser. Do miski dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia się składników.
Wyłóż masę do tortownicy- wyrównaj i piecz na środkowym poziomie ok 15 minut z termo obiegiem. Biszkopt gdy złapie kolor i przy dotyku będzie jędrny jest gotowy- odstaw do wystudzenia.
Ze składników na syrop- Z cytryny wyciśnij sok i umieść w rondelku dodaj wodę i cukier, wymieszaj, zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt obkrój delikatnie nożem, odepnij rant, umyj i osusz. Biszkopt wyjmij na blat papierem do góry, oderwij delikatnie i ponownie umieść biszkopt w tortownicy. Rant nasmaruj cienko olejem i ponownie zapnij na tortownicy.
Zagotuj wodę w czajniku i odmierz 0,60 wrzątku w czystym naczyniu- dodaj 2 galaretki krystaliczne i dokładnie wymieszaj- odstaw do wystudzenia.
Do małej miseczki odmierz żelatynę i dodaj dwie i pół łyżki stołowe lodowatej wody- wymieszaj i odstaw na 5 minut aż naciągnie.
Biszkopt nasącz syropem po całości i równomiernie. Schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodaj cukier i ubijaj mikserem aż masa zrobi się puszysta ale nie całkiem sztywna. Dodaj schłodzone serki homogenizowane i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Żelatynę zalej trzema łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj- dodaj do kremu i połącz delikatnie składniki- wyłóż krem do tortownicy i wyrównaj.
Umyj owoce i osusz, większe na przykład truskawki pokrój w mniejsze kawałki- wyłóż na krem i ciasto schowaj do lodówki aż stężeje.
Połową schłodzonej galaretki zalej delikatnie sernik na zimno i ponownie odstaw do schłodzenia do całkowitego stężenia. Ponów czynność z drugą częścią galaretki. Taki zabieg zapobiegnie wypływaniu owoców na wierzch ciasta. Sernik na zimno ponownie schłodź, najlepiej całą noc. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.