Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Rogaliki z ciasta topionego

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

 

Rogaliki z ciasta topionego to przepyszne zwijane kruche ciasteczka z nadzieniem, które świetnie smakują do herbaty do kawy i do wina . Dzięki wyjątkowemu procesowi technologicznemu mają długi termin ważności do spożycia ,  można napiec ich masę i nigdy nie dać się zaskoczyć niespodziewanym gościom . Wystarczy wystudzone schować do pudełka i cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie .

Rogaliki z ciasta topionego można upiec z grubym cukrem , posypać cukrem pudrem lub polukrować . Świetnie komponują się z lukrem o smaku cytrynowym . W tym przepisie użyjemy grubego cukru który nie pali się podczas pieczenia i nie topi aż tak bardzo jak cukier drobny kryształ . Ciastka są gotowe do spożycia praktycznie zaraz po wypieczeniu i nic więcej nie trzeba z nimi robić . Użyłam jako nadzienie dżemu malinowego , mogą także to być świeże owoce , powidła lub frużelina , najlepiej z kwaśnych owoców typu - czarna albo czerwona porzeczka , wiśnia lub owoce leśne . 

 

Ilość - 30-40 sztuk

Stopień trudności - Średni

Czas przygotowania - 2 godziny

 

 

Składniki :

Masło - 500 gram

Cukier kryształ - 25 gram (2 łyżki stołowe)

Cukier wanilinowy - 1 łyżka stołowa

Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 1 kilogram

Sól - szczypta

Drożdże piekarskie - 100 gram (1 opakowanie)

Śmietana gęsta kwaśna - 200 gram ( 1 szklanka )

Jajko - 1 sztuka

Cukier gruby - 1 łyżka 

 

 

Przygotowanie :

900 gram mąki przesiej do miski. Masło rozpuść w rondelku mieszając by nie było gorące a ciepłe . W osobnym naczyniu rozprowadź drożdże z cukrem i cukrem waniliowym - do mąki dodaj kolejno - śmietanę drożdże z cukrem, masło oraz sól i zagnieć ciasto lekko podsypując resztą mąki , masa nie będzie do końca jednolita . Gdy składniki się połączą , podziel ciasto na dwie częsci , ugnieć kulkę z każdego , zawiń w lniane ściereczki i wrzuć do wyskokiego naczynia z zimną wodą . Ciasto opadnie na dno , gdy wypłynie , jest gotowe do wałkowania- trwa to od 15 do 40u minut.

Podsyp mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj z ciasta prostokąt o grubości ok 3 milimetry . Wykrawaj trójkąty ( zdjęcie poniżej przedstawia przykład ) Na każdy trójkąt nałóż nadzienie na szerszą część i zwiń je do środka tak by powstał rogalik . Ciasteczka układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia . Posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posyp cukrem .Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni góra/dół bez termo obiegu i piecz 15-20 minut - do momentu aż złapią delikatnie kolor . 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.