Rogaliki z ciasta topionego to przepyszne zwijane kruche ciasteczka z nadzieniem, które świetnie smakują do herbaty do kawy i do wina . Dzięki wyjątkowemu procesowi technologicznemu mają długi termin ważności do spożycia , można napiec ich masę i nigdy nie dać się zaskoczyć niespodziewanym gościom . Wystarczy wystudzone schować do pudełka i cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie .
Rogaliki z ciasta topionego można upiec z grubym cukrem , posypać cukrem pudrem lub polukrować . Świetnie komponują się z lukrem o smaku cytrynowym . W tym przepisie użyjemy grubego cukru który nie pali się podczas pieczenia i nie topi aż tak bardzo jak cukier drobny kryształ . Ciastka są gotowe do spożycia praktycznie zaraz po wypieczeniu i nic więcej nie trzeba z nimi robić . Użyłam jako nadzienie dżemu malinowego , mogą także to być świeże owoce , powidła lub frużelina , najlepiej z kwaśnych owoców typu - czarna albo czerwona porzeczka , wiśnia lub owoce leśne .
Ilość - 30-40 sztuk
Stopień trudności - Średni
Czas przygotowania - 2 godziny
Składniki :
Masło - 500 gram
Cukier kryształ - 25 gram (2 łyżki stołowe)
Cukier wanilinowy - 1 łyżka stołowa
Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 1 kilogram
Sól - szczypta
Drożdże piekarskie - 100 gram (1 opakowanie)
Śmietana gęsta kwaśna - 200 gram ( 1 szklanka )
Jajko - 1 sztuka
Cukier gruby - 1 łyżka
Przygotowanie :
900 gram mąki przesiej do miski. Masło rozpuść w rondelku mieszając by nie było gorące a ciepłe . W osobnym naczyniu rozprowadź drożdże z cukrem i cukrem waniliowym - do mąki dodaj kolejno - śmietanę drożdże z cukrem, masło oraz sól i zagnieć ciasto lekko podsypując resztą mąki , masa nie będzie do końca jednolita . Gdy składniki się połączą , podziel ciasto na dwie częsci , ugnieć kulkę z każdego , zawiń w lniane ściereczki i wrzuć do wyskokiego naczynia z zimną wodą . Ciasto opadnie na dno , gdy wypłynie , jest gotowe do wałkowania- trwa to od 15 do 40u minut.
Podsyp mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj z ciasta prostokąt o grubości ok 3 milimetry . Wykrawaj trójkąty ( zdjęcie poniżej przedstawia przykład ) Na każdy trójkąt nałóż nadzienie na szerszą część i zwiń je do środka tak by powstał rogalik . Ciasteczka układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia . Posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posyp cukrem .Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni góra/dół bez termo obiegu i piecz 15-20 minut - do momentu aż złapią delikatnie kolor .
Thank you for rating this article.