Schab w miodowo-musztardowym sosie to danie w sam raz na obiad dla gości lub dla rodziny na 2 dni co najmniej. Przepyszny sos podkręca smak i dodaje wyraźnej nuty całemu daniu. Pięknie prezentuje się na półmisku i pasuje do wielu dodatków. Można zaserwować z ziemniaczanym puree lub duszonymi warzywami albo bukietem surówek, idealne propozycja na główny posiłek.
Danie powstało całkowicie spontanicznie bo myślałam, że upiekłam dzień wcześniej małą szynkę, która ku memu zdziwieniu okazała się schabem(przygotowane w lodówce pomyliłam). Obiad za 30 minut ale na szczęście zawsze mam pod ręką ulubione dodatki plus musztardę w której zagustował syn i postanowiłam zaryzykować- no udało się, sama siebie zaskoczyłam. Z pomyłek wychodzą przeważnie najlepsze dania- to dołączam do naszego menu na stałe;-). Do przygotowania sosu użyłam mąki kukurydzianej, doskonale "zaklepuje" płynne dodatki czy zupy a ma zdecydowanie mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Sos dzięki użyciu mąki kukurydzianej zachowuje świetną konsystencję i nie rozpływa się na boki ani nie rozwarstwia, a dzięki musztardzie ma piękny apetyczny kolor i dzięki tym wszystkim szczegółom można pięknie i smacznie danie zaserwować na stole. Do dania wybrałam schab od strony karczku, uważam, że jest bardziej soczysty i ciekawszy w smaku.
Schab upiekłam dzień wcześniej. Można upiec go w rękawie, brytfance lub foli aluminiowej. Swój upiekłam w tym ostatnim bo akurat miałam pod ręką
- Ilość porcji - 8-10
- Czas przygotowania - 0,5 godziny
- Czas pieczenia 1,30
Składniki:
- Schab wieprzowy w całości - 1,30
- Sól - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 czubata łyżka stołowa
- Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Oliwa - 3 łyżki stołowe
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki stołowe
- Śmietana słodka - 100 gram
- Musztarda miodowa - 2 czubate łyżki stołowe
- Zielona pietruszka - 1 mały pęczek
Wykonanie:
Schab umyj osusz i oczyść z nadmiaru błonek. Do niewielkiej miski dodaj oliwę , paprykę, sól, majeranek i wymieszaj - natrzyj mięso z każdej strony. Czosnek obierz i ząbki pokrój w plasterki, obłóż nimi mięso- przełóż na talerz, przykryj i wstaw na 1 dobę do lodówki.
Po upływie doby zaplanuj pieczenie w taki sposób by wyjąć mięso z lodówki 2 godziny przed włożeniem do piekarnika, powinno nabrać temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. Schab zawiń szczelnie w folię aluminiową, włóż do szkła żaroodpornego i wlej ok 0,5 litra wody tak by mięso zawinięte w folię było zanurzone do co najmniej 1/3. Wstaw do piekarnika i piecz tyle czasu ile waży mięso, zaglądaj czy woda nie odparowała, w razie tak dolej troszkę wrzątku. Po obróbce wyłącz piekarnik i wystudź schab przy otwartych drzwiczkach lub na stole w kuchni w szkle w którym piekło się mięso. Gdy lekko przestygnie odwiń z foli tak by mięso oraz ewentualny powstały sos własny znalazły się w wodzie od pieczenia- wystudź do dnia następnego.
Pietruszkę bez łodyg poszatkuj na średnią wielkość- odstaw. Schab wyjmij z naczynia na deskę a sos zlej do garnuszka i doprowadź do delikatnego wrzenia. W kubeczku rozprowadź śmietanę, musztardę oraz mąkę kukurydzianą, dodaj do sosu i wymieszaj energicznie na gładką masę- ureguluj gęstość sosu ewentualnie wodą, posmakuj czy nie brakuje soli, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj poszatkowaną pietruszkę, możesz odrobinę zostawić do posypania mięsa na talerzu. Schab pokrój w plastry o grubości ok 1,5 - 2 centymetrów i podgrzej w sosie. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Thank you for rating this article.