Roladki z kurczaka z pieczarkami są soczyste , pełne smaku i to idealna wręcz propozycja na obiad świąteczny lub spotkanie rodzinne . Goście od razu zauważą włożone serce w danie które zachwyci swoim smakiem . Uważam , że ze wszystkich pieczonych mięs można stworzyć rożne kompozycje , także na zimno . Roladki zatem doskonale uzupełnią półmisek mięs czy wędlin a zastawiony stół stanie się ciekawszy i bogatszy o wyjątkową zakąskę .
Pokażę Ci dziś jak krok po kroku zaserwować w prosty sposób roladki z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego . Możesz śmiało danie podać z ryżem kaszą lub ziemniakami . Fajnie komponują się z całą gamą surówek a smakują wyjątkowo z ogórkiem typu pikle . Samo przygotowanie mięsa jest trochę pracochłonne ale zapewniam , że nie będziesz żałować .
By zrobić roladki możesz kupić udka z kurczaka bez kości .
- Czas przygotowania mięsa do pieczenia - 1 godzina
- Czas pieczenia - 1,15 minut
- Czas przygotowania dania - 30 minut
- Ilość Osób 6
- Stopień trudności - średni
Składniki na pieczeń :
- Udko z kurczaka w całości - 6 sztuk
- Pieczarki świeże - 400 g.
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Pietruszka zielona natka - 1 pęczek
- Ser żółty typu królewski - 200 g.
- Oliwa - 6 - 8 łyżek
- Sól ziołowa - 1 łyżka
- Papryka słodka mielona - 1 łyżka
- Majeranek tarty - 2 łyżki
- Tymianek suszony - 1 łyżka
- Czosnek granulowany - 1 łyżka
- Folia aluminiowa - 1 rolka
Składniki na sos :
- Koperek świeży - 1 pęczek
- Masło - 1 łyżka stołowa czubata
- Mąka pszenna - 1 łyżka czubata
- Woda - 2-3 szklanki
- Śmietana 12 lub 18 % - 250 g
- sól duża szczypta
- pieprz czarny mielony - duża szczypta
Przygotowanie pieczeni :
Jeżeli udka są z kością - umyj je i osusz . Ostrym cienkim nożem z czubkiem delikatnie ponacinaj mięso wzdłuż kości od spodu udka i wytnij je tak by jak najmniej mięsa zostało na kości , zdejmij skórę - energicznym ruchem oderwij ją od mięsa . Fileciki są nierówne , w miejscach w których są grubsze , natnij je poziomo i rozłóż na boki ( jak zgiętą kartkę papieru ) i rozbij każdy delikatnie tłuczkiem .
Do miseczki wlej oliwę i dodaj przyprawy oprócz natki pietruszki . Wymieszaj do uzyskania gładkiej luźnej masy . Natrzyj mięso , przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej 1 dobę .
Pieczarki umyj , osusz i pokrój w drobną kostkę . Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Rozgrzej na patelni oliwę ok 4 łyżki i podsmaż na średniej temperaturze cebulę , gdy się zeszkli dodaj pieczarki i podkręć temperaturę maksymalną . Smaż aż zmiękną i zanim puszczą wodę . Posól i popieprz do smaku i odstaw do wystudzenia
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw . Natkę pietruszki bez łodyg poszatkuj drobno i odstaw .
Z foli aluminiowej oderwij 6 arkuszy i nałóż na siebie po 3 sztuki , tak by zwinąć 2 szczelne pieczenie - zdjęcia poniżej .
Mięso podziel na połowę i układaj na foli prostokąty tak by filety lekko na siebie nachodziły . Mięso posyp pieczarkami i równo rozprowadź , posyp równo serem żółtym i poszatkowaną pietruszką . Całość dociśnij do mięsa i zwiń ciasno jak roladę jednocześnie zawijając ciasno w folię . Zwiniętą pieczeń zroluj dodatkowo na stole by się wyrównała i zwiń szczelnie końcówki jak cukierek . Jeżeli uznasz , że nie jest szczelnie , możesz zawinąć mięso w dodatkowe arkusze foli .
Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra / dół bez termo obiegu . " Batony " przełóż na głęboką blaszkę i podlej wodą tak by przykryło całe dno na ok 1,5 cm . Piecz 1-15 min . Jeżeli woda odparuje - dolej wrzątku . Mięso wyjmij i ostudź w foli . Wystudzone wstaw do lodówki najlepiej na jedną noc.
Schłodzone pokrój w grubsze plastry i odgrzej w sosie , staraj się nie mieszać by się nie rozpadły .
Przygotowanie sosu :
Do rondelka przełóż masło i rozpuść na kuchence , gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i energicznie mieszaj aż się mąką zaparzy i wszystko się połączy na gładką masę . Dodaj jedną szklankę wody i mieszaj . Rozprowadź śmietanę w drugiej szklance dodaj do sosu , wymieszaj i zagotuj , jeżeli sos jest zbyt gęsty zredukuj to wodą zawsze dokładnie mieszając . Posól i popieprz i dodaj na koniec poszatkowany koperek bez łodyg . Dodaj mięso . Twoje roladki z kurczaka z pieczarkami są gotowe . Smacznego
Thank you for rating this article.