Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Roladki z kurczaka z pieczarkami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Roladki z kurczaka z pieczarkami są soczyste , pełne smaku i to idealna wręcz propozycja na obiad świąteczny lub spotkanie rodzinne . Goście od razu zauważą włożone serce w danie które zachwyci swoim smakiem . Uważam , że ze wszystkich pieczonych mięs można stworzyć rożne kompozycje , także na zimno . Roladki zatem doskonale uzupełnią półmisek mięs czy wędlin a zastawiony stół stanie się ciekawszy i bogatszy o wyjątkową zakąskę .

Pokażę Ci dziś jak krok po kroku zaserwować w prosty sposób roladki z pieczarkami z dodatkiem sosu koperkowego . Możesz śmiało danie podać z ryżem kaszą lub ziemniakami . Fajnie komponują się z całą gamą surówek a smakują wyjątkowo z ogórkiem typu pikle . Samo przygotowanie mięsa jest trochę pracochłonne ale zapewniam , że nie będziesz żałować . 

By zrobić roladki możesz kupić udka z kurczaka bez kości .

 

 

- Czas przygotowania mięsa do pieczenia - 1 godzina

- Czas pieczenia - 1,15 minut

- Czas przygotowania dania - 30 minut

- Ilość Osób 6

- Stopień trudności - średni 

 

Składniki na pieczeń :

- Udko z kurczaka w całości - 6 sztuk

- Pieczarki świeże - 400 g.

- Cebula - 2 średnie sztuki

- Pietruszka zielona natka - 1 pęczek 

- Ser żółty typu królewski - 200 g.

- Oliwa - 6 - 8 łyżek

- Sól ziołowa - 1 łyżka

- Papryka słodka mielona - 1 łyżka

- Majeranek tarty - 2 łyżki

- Tymianek suszony - 1 łyżka 

- Czosnek granulowany - 1 łyżka

- Folia aluminiowa - 1 rolka 

 

Składniki na sos :

- Koperek świeży - 1 pęczek

- Masło - 1 łyżka stołowa czubata

- Mąka pszenna - 1 łyżka czubata

- Woda - 2-3 szklanki 

- Śmietana 12 lub 18 % - 250 g

- sól duża szczypta

- pieprz czarny mielony - duża szczypta 

 

Przygotowanie pieczeni :

Jeżeli udka są z kością - umyj je i osusz . Ostrym cienkim nożem z czubkiem delikatnie ponacinaj mięso wzdłuż kości od spodu udka i wytnij je tak by jak najmniej mięsa zostało na kości , zdejmij skórę - energicznym ruchem oderwij ją od mięsa . Fileciki są nierówne , w miejscach w których są grubsze , natnij je poziomo i rozłóż na boki ( jak zgiętą kartkę papieru ) i rozbij każdy delikatnie tłuczkiem . 

Do miseczki wlej oliwę i dodaj przyprawy oprócz natki pietruszki . Wymieszaj do uzyskania gładkiej luźnej masy . Natrzyj mięso , przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej 1 dobę . 

Pieczarki umyj , osusz i pokrój w drobną kostkę . Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Rozgrzej na patelni oliwę ok 4 łyżki i podsmaż na średniej temperaturze cebulę , gdy się zeszkli dodaj pieczarki i podkręć temperaturę maksymalną . Smaż aż zmiękną i zanim puszczą wodę . Posól i popieprz do smaku i odstaw do wystudzenia

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw . Natkę pietruszki bez łodyg poszatkuj drobno i odstaw . 

Z foli aluminiowej oderwij 6 arkuszy i nałóż na siebie po 3 sztuki , tak by zwinąć 2 szczelne  pieczenie - zdjęcia poniżej .

Mięso podziel na połowę i układaj na foli prostokąty tak by filety lekko na siebie nachodziły . Mięso posyp pieczarkami i równo rozprowadź , posyp równo serem żółtym i poszatkowaną pietruszką . Całość dociśnij do mięsa i zwiń ciasno jak roladę jednocześnie zawijając ciasno w folię . Zwiniętą pieczeń zroluj dodatkowo na stole by się wyrównała i zwiń szczelnie końcówki jak cukierek . Jeżeli uznasz , że nie jest szczelnie , możesz zawinąć mięso w dodatkowe arkusze foli .

Nagrzej piekarnik do 200 stopni góra / dół bez termo obiegu . " Batony " przełóż na głęboką blaszkę i podlej wodą tak by przykryło całe dno na ok 1,5 cm . Piecz 1-15 min . Jeżeli woda odparuje - dolej wrzątku . Mięso wyjmij i ostudź w foli . Wystudzone wstaw do lodówki najlepiej na jedną noc.

Schłodzone pokrój w grubsze plastry i odgrzej w sosie , staraj się nie mieszać by się nie rozpadły .

 

Przygotowanie sosu :

Do rondelka przełóż masło i rozpuść na kuchence , gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i energicznie mieszaj aż się mąką zaparzy i wszystko się połączy na gładką masę . Dodaj jedną szklankę wody i mieszaj . Rozprowadź śmietanę w drugiej szklance dodaj do sosu , wymieszaj i zagotuj , jeżeli sos jest zbyt gęsty zredukuj to wodą zawsze dokładnie mieszając . Posól i popieprz i dodaj na koniec poszatkowany koperek bez łodyg . Dodaj mięso . Twoje roladki z kurczaka z pieczarkami są gotowe . Smacznego smile

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.