Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Pyszna papryka faszerowana

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

|
Magda

Często przygotowuję taki posiłek. Faszerowana papryka to danie które polecam na każdą okazję, pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna i pożywna. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a efekt "wow" murowany. 

Do przygotowania dania wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, można je zaserwować z grilla lub z piekarnika. Paprykę faszerowaną można przygotować dzień przed podaniem co ułatwia w niektórych sytuacjach organizację przyjęcia czy po prostu obiadu w tygodniu. Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym, my ją w takim wydaniu uwielbiamy. Najczęściej serwuję ją z ziemniakami jeżeli piekę w piekarniku, lub z dobrym pieczywem gdy podaję grillowaną. Do dania polecam użyć kolorowej papryki- żółtej, czerwonej oraz zielonej co da gościom możliwość wyboru ulubionej. Do mojego dania użyłam dodatkowo pędów czosnku co dodało smaczku, ale są dostępne krótki czas w roku więc można pominąć.

Składniki:

- Papryka kolorowa- 6 sztuk

- Mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe- ok 0,700 kg

- Cebula - 1 duża sztuka lub 2 średnie

- Pomidor- 1 duży 

- Kukurydza konserwowa- 100 gram(1 mała puszka)

- Czosnek świeży - 2 ząbki

- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek 150 gram

- Woda- ok 250 gram

- Bazylia suszona- 1 łyżeczka

- Pieprz czarny mielony- 0,5 łyżeczki

- Sól- 1 łyżeczka

- Ser żółty- ok 150 gram

- Oliwa do smażenia

- Zielenina do dekoracji - szczypior, sałata, koperek

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na głębszej patelni, na średniej temperaturze rozgrzej kilka łyżek oliwy, tak by zakryła dno. Dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli, to znaczy troszkę zmięknie ale zachowa kolor. Podkręć temperaturę do max i dodaj mięso, podsmażaj mieszając co 30 sekund aż się całe zetnie, trwa to ok 7-8 minut. Do większej miseczki dodaj koncentrat i rozrób z wodą- dodaj do mięsa i zmniejsz temperaturę do takiego stopnia by nie chlapało na boki tylko lekko się gotowało, mieszaj co minutę i dodaj wszystkie suche przyprawy oraz odsączoną kukurydzę, smaż sos 5 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę- dodaj do sosu, wymieszaj i wyłącz.

Świeże papryki umyj i osusz. Odetnij wierzchołki/kapelusze a ze środka wydrąż nasiona oraz białe błonki. Jeżeli papryka nie chce się utrzymać w pionowej pozycji, podetnij lekko spód, ale tak by nie zrobić dziury w dnie.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. Szkło żaroodporne nasmaruj oliwą i nalej ok 150 gram wody

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Nałóż mięsny farsz do papryk, każdą posyp serem oraz dodaj plaster pomidora oraz odkrojony kapelusz, ułóż ciasno w szkle do pieczenia. Paprykę faszerowaną piecz 35 minut.

Podawaj z sosem czosnkowym i ziemniakami oraz z dodatkiem zieleniny.

Jeżeli swoją paprykę postanowiłeś/postanowiłaś zaserwować z grilla, to wystarczy, że ustawisz ją bezpośrednio na ruszcie na średnim poziomie na dobrze rozgrzanym palenisku, 40 minut i wszyscy będą delektować się wyjątkowym smakiem. 

Smacznego !

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.