Często przygotowuję taki posiłek. Faszerowana papryka to danie które polecam na każdą okazję, pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna i pożywna. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a efekt "wow" murowany.
Do przygotowania dania wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, można je zaserwować z grilla lub z piekarnika. Paprykę faszerowaną można przygotować dzień przed podaniem co ułatwia w niektórych sytuacjach organizację przyjęcia czy po prostu obiadu w tygodniu. Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym, my ją w takim wydaniu uwielbiamy. Najczęściej serwuję ją z ziemniakami jeżeli piekę w piekarniku, lub z dobrym pieczywem gdy podaję grillowaną. Do dania polecam użyć kolorowej papryki- żółtej, czerwonej oraz zielonej co da gościom możliwość wyboru ulubionej. Do mojego dania użyłam dodatkowo pędów czosnku co dodało smaczku, ale są dostępne krótki czas w roku więc można pominąć.
Składniki:
- Papryka kolorowa- 6 sztuk
- Mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe- ok 0,700 kg
- Cebula - 1 duża sztuka lub 2 średnie
- Pomidor- 1 duży
- Kukurydza konserwowa- 100 gram(1 mała puszka)
- Czosnek świeży - 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek 150 gram
- Woda- ok 250 gram
- Bazylia suszona- 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony- 0,5 łyżeczki
- Sól- 1 łyżeczka
- Ser żółty- ok 150 gram
- Oliwa do smażenia
- Zielenina do dekoracji - szczypior, sałata, koperek
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na głębszej patelni, na średniej temperaturze rozgrzej kilka łyżek oliwy, tak by zakryła dno. Dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli, to znaczy troszkę zmięknie ale zachowa kolor. Podkręć temperaturę do max i dodaj mięso, podsmażaj mieszając co 30 sekund aż się całe zetnie, trwa to ok 7-8 minut. Do większej miseczki dodaj koncentrat i rozrób z wodą- dodaj do mięsa i zmniejsz temperaturę do takiego stopnia by nie chlapało na boki tylko lekko się gotowało, mieszaj co minutę i dodaj wszystkie suche przyprawy oraz odsączoną kukurydzę, smaż sos 5 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę- dodaj do sosu, wymieszaj i wyłącz.
Świeże papryki umyj i osusz. Odetnij wierzchołki/kapelusze a ze środka wydrąż nasiona oraz białe błonki. Jeżeli papryka nie chce się utrzymać w pionowej pozycji, podetnij lekko spód, ale tak by nie zrobić dziury w dnie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. Szkło żaroodporne nasmaruj oliwą i nalej ok 150 gram wody
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Nałóż mięsny farsz do papryk, każdą posyp serem oraz dodaj plaster pomidora oraz odkrojony kapelusz, ułóż ciasno w szkle do pieczenia. Paprykę faszerowaną piecz 35 minut.
Podawaj z sosem czosnkowym i ziemniakami oraz z dodatkiem zieleniny.
Jeżeli swoją paprykę postanowiłeś/postanowiłaś zaserwować z grilla, to wystarczy, że ustawisz ją bezpośrednio na ruszcie na średnim poziomie na dobrze rozgrzanym palenisku, 40 minut i wszyscy będą delektować się wyjątkowym smakiem.
Smacznego !
Thank you for rating this article.