Młoda kapusta to nasze ulubione danie z grilla! Moja rodzina dosłownie za tym przepada, na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym od dań przygotowywanych w domu, jednak każdy Kto kiedykolwiek grillował, wie doskonale - przygotowywanie i jedzenie na powietrzu to inny wymiar i wszystko smakuje inaczej. Koniecznie zaskocz gości, tego jeszcze nie jedli ! To jest po prostu pyszne!
Danie jest doskonałe dla Osób na diecie, wystarczy pominąć dodawanie kiełbasy, staje się automatycznie także daniem wegetariańskim, należy pamiętać by zwiększyć ewentualnie ilość oliwy, gdyż by wydobyć smak kapusty, konieczna jest odpowiednia ilość tłuszczu- jest to nośnik smaku w wielu daniach, a kapusta kocha go wyjątkowo.
Do przygotowania będą Ci potrzebne dość mocne foremki aluminiowe, gruba folia aluminiowa oraz tacki. Jest możliwe przygotowanie w samej folii, należy wtedy w trakcie pieczenia posiłek potrząsać i obracać by się nie spaliły żadne dodatki. Jednak lekko przypalona cebulka lub kiełbasa daje także odpowiedniego smaczku, którego zawsze szukam, i swoją specjalnie delikatnie przypalam, ale wiadomo wszystko z umiarem. Porcje można także przygotować w piekarniku.
- Przygotowanie : 30 minut
- Pieczenie : 50 minut
- Ilość porcji : 3
- Stopień trudności : łatwy
Składniki :
- Młoda kapusta - 1 mała główka
- Kiełbasa podwędzana - 1 laska
- Cebula - 2 duże sztuki
- Koperek - 1 pęczek
- Oliwa - 0,5 szklanki
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Ziemniaki - 3 duże sztuki
Przygotowanie :
Połowę kiełbasy pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze równe kawałki. Z kapusty wytnij głąb i poszatkuj drobno liście, dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz z łupin, przekrój na połówki i pokrój w dość cienkie plasterki. Koperek poszatkuj bez łodyg-wszystko posól i popieprz oraz wymieszaj.
Do każdej foremki nalej 3-4 łyżki oliwy i nasyp do pełna kapusty z dodatkami, dodaj resztę kiełbasy pokrojonej według uznania. Każdą foremkę szczelnie zawiń folią aluminiową, w razie potrzeby, nawet na dwa razy. Kapustę z grilla piecz na dobrze rozgrzanym, rozżarzonym brykiecie bez ognia przez 50 minut, w trakcie pieczenia można potrząsnąć w celu wymieszania i równomiernego upieczenia wszystkich dodatków. Pieczona we własnym sosie z dodatkami i prawie pod ciśnieniem jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Serdecznie polecam mój przepis- smacznego !
Thank you for rating this article.