Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kapusta z grilla

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Młoda kapusta to nasze ulubione danie z grilla! Moja rodzina dosłownie za tym przepada, na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym od dań przygotowywanych w domu, jednak każdy Kto kiedykolwiek grillował, wie doskonale - przygotowywanie i jedzenie na powietrzu to inny wymiar i wszystko smakuje inaczej. Koniecznie zaskocz gości, tego jeszcze nie jedli ! To jest po prostu pyszne!

Danie jest doskonałe dla Osób na diecie, wystarczy pominąć dodawanie kiełbasy, staje się automatycznie także daniem wegetariańskim, należy pamiętać by zwiększyć ewentualnie ilość oliwy, gdyż by wydobyć smak kapusty, konieczna jest odpowiednia ilość tłuszczu- jest to nośnik smaku w wielu daniach, a kapusta kocha go wyjątkowo.

Do przygotowania będą Ci potrzebne dość mocne foremki aluminiowe, gruba folia aluminiowa oraz tacki. Jest możliwe przygotowanie w samej folii, należy wtedy w trakcie pieczenia posiłek potrząsać i obracać by się nie spaliły żadne dodatki. Jednak lekko przypalona cebulka lub kiełbasa daje także odpowiedniego smaczku, którego zawsze szukam, i swoją specjalnie delikatnie przypalam, ale wiadomo wszystko z umiarem. Porcje można także przygotować w piekarniku.

- Przygotowanie : 30 minut

- Pieczenie : 50 minut

- Ilość porcji : 3

- Stopień trudności : łatwy

Składniki :

- Młoda kapusta - 1 mała główka

- Kiełbasa podwędzana - 1 laska

- Cebula - 2 duże sztuki

- Koperek - 1 pęczek

- Oliwa - 0,5 szklanki

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Ziemniaki - 3 duże sztuki

Przygotowanie :

 

Połowę kiełbasy pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze równe kawałki. Z kapusty wytnij głąb i poszatkuj drobno liście, dodaj do ziemniaków. Cebulę obierz z łupin, przekrój na połówki i pokrój w dość cienkie plasterki. Koperek poszatkuj bez łodyg-wszystko posól i popieprz oraz wymieszaj.

Do każdej foremki nalej 3-4 łyżki oliwy i nasyp do pełna kapusty z dodatkami, dodaj resztę kiełbasy pokrojonej według uznania. Każdą foremkę szczelnie zawiń folią aluminiową, w razie potrzeby, nawet na dwa razy. Kapustę z grilla piecz na dobrze rozgrzanym, rozżarzonym brykiecie bez ognia przez 50 minut, w trakcie pieczenia można potrząsnąć w celu wymieszania i równomiernego upieczenia wszystkich dodatków. Pieczona we własnym sosie z dodatkami i prawie pod ciśnieniem jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Serdecznie polecam mój przepis- smacznego !

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.