Naleśniki z wędzonym łososiem , mega pyszne urozmaicenie codziennej kuchni . Świetny pomysł na gorącą kolację lub obiad a nawet przystawkę na zimno . Prosty przepis który dzięki kilku dodatkom może stać się wyjątkowym daniem które śmiało można zaserwować na stół przy każdej okazji .
W przepisie który Ci prezentuję naleśniki są zapiekane , w taki sposób to danie można przygotować dzień wcześniej a przed posiłkiem w dniu kolejnym , wystarczy wyjąć je z lodówki i piec w piekarniku przez 30 minut . Naleśniki z wędzonym łososiem doskonale smakują także przysmażone na oliwie lub na maśle i podane z sosem koperkowym lub czosnkowym .
Czas przygotowania - 1 godzina
Stopień trudności - średni
Ilość sztuk - 8-10
Składniki na ciasto :
- Mleko - 350 ml
- Jaja - 1 szt.
- Oliwa - 2 łyżki stołowe
- Mąka pszenna - ok 150 g
- Koperek świeży - 1 pęczek mały
- Kurkuma - 2 łyżeczki
- Sól - 1 szczypta
Dodatki :
- Łosoś wędzony plastry - 200g
- Serek kanapkowy - 150 g
- Ser feta - 200g
- Pomidory suszone w oliwie - 70 g
- Papryka zielona świeża - 1 szt.
Przygotowanie :
Ze składników na ciasto mleko wlej do miski lub blendera - dodaj mąkę , jajko , oliwę , sól i kurkumę , zmiksuj dokładnie na gładką masę . Poszatkuj drobno koperek bez łodyg i dodaj do ciasta - wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut by ciasto odpoczęło .
Paprykę umyj , osusz i oczyść z gniazd nasiennych - pokrój w cienkie paseczki . pomidorki odcedź trochę z oliwy i pokrój także w paseczki .
Dużą patelnię nasmaruj cienko oliwą lub olejem do smażenia i rozgrzej mocno na kuchence . Na rozgrzaną patelnię nakładaj cienką warstwę ciasta i smaż aż cała powierzchnia ciasta się zetnie - obróć na kilka sekund i zdejmij z patelni na talerz . powtarzaj czynność aż wysmażysz całe ciasto - co jakiś czas można posmarować patelnię tłuszczem jeszcze raz . Naleśniki ostudź .
Rozłóż placki na blacie kuchennym i każdy posmaruj cienko serkiem kanapkowym , na każdy naleśnik poukładaj dodatki zostawiając 2 cm od brzegów czystego ciasta . Zwiń wszystkie w rulon zakładając brzegi lewy i prawy do środka - w ten sposób unikniesz tego by nie wydobywał się farsz na zewnątrz . Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą i układaj naleśniki - piecz w temperaturze 180 stopni góra / dół 30 minut . Udekoruj zieleniną i podawaj z sosami . Smacznego
Thank you for rating this article.