Łosoś wędzony na zimno, pyszna rybka, dodatek do dań, przekąsek, naleśników , twarożków, nadzień i innych wymysłów kulinarnych. Dzięki temu prostemu przepisowi wyprodukujesz sama/ sam w domu dowolną jego ilość niewielkim kosztem! Jest pyszny, pachnący i zakonserwowany naturalnie.
Łosoś wędzony na zimno w domu to praca dosłownie na 5 minut, jeżeli uwielbiasz łososia wędzonego jak i ja pokażę Ci sposób dzięki któremu obniżysz koszty zakupienia gotowego aż o połowę, i możesz cieszyć się jego smakiem już na zawsze bez zastanawiania się czy Cię na to stać by go zakupić. Podzielę się z Tobą pysznym daniem z jego użyciem już TUTAJ. Sama niejednokrotnie pominęłam chłodnię w sklepie żałując sobie tego co właśnie wartościowe, no ale cena 100-u gram powala na kolana. Do tego skład, no właśnie i tu masz kontrolę. Moje testy na moim łososiu przechowywanym w lodówce w umiarkowaną pogodę, czyli bez upałów- jadłam tydzień i nie stracił na walorach, śmiało z kawałka który uwędziłam przygotowałam w tygodniu 2 różne dania, TUTAJ jedno z nich. Jeżeli masz ochotę przygotować większą ilość ów rarytasu, polecam zamrozić podzielonego w odpowiadające Ci kawałki. Pamiętaj by dobrze zabezpieczyć mrożonki przed dodatkowym wysychaniem w zamrażarce. Podana ilość soli w przepisie jest opcjonalna, gdy dojdziesz do wprawy sama/ sam będziesz wiedziała/ wiedział ile jest jej odpowiednia dla Ciebie.
- Czas przygotowania - 5 minut
- Czas wędzenia - 24 godziny
- Czas przechowywania w lodówce pod przykryciem - 5 dni
Składniki:
- Filet łososia bez ości - 250 gram
- Sól kamienna niejodowana - około 3 łyżki stołowe
- Cukier kryształ - 1 łyżka stołowa
Wykonanie łososia wędzonego na zimno:
Filet łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do miski lub głębokiego talerza. Sól oraz cukier wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu i obłóż łososia dookoła i z każdej strony, przykryj folią spożywczą i ponakłuwaj ją w kilku miejscach, lub przykryj zawartość talerza mniejszym talerzykiem- wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu opłucz łososia z nadmiaru soli oraz wody którą puścił i osusz na ręczniku. Możesz od razu wykorzystać go do przygotowania TEJ przekąski lub przechowuj w lodówce w szczelnym naczyniu przez ok 5 dni. Smacznego
Thank you for rating this article.