Kisz z łososiem i czarnuszką(Quiche) to najlepsze z dań typu tarta jakie jadłam. Moja Rodzina wprost je uwielbia! Delikatne, kremowe, śmietankowo - serowe nadzienie jest jak wytrawna delicja. Doskonały pomysł na szybki obiad lub wyśmienitą kolację dla Gości. Na pewno zaskoczysz bliskich gdy podasz taki posiłek. Proponuję Ci bardzo prosty przepis - bez zapiekania spodu. Spędziłam w kuchni 20 minut na przygotowaniu jej od a do z. Koniecznie wypróbuj przepis !
Do mojej kiszy użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o standardowej wielkości jak większość naczyń żaroodpornych . Możesz użyć okrągłego naczynia czy wyższej blaszki do tarty a nawet tortownicy. Brzegi ciasta ułożą się pod naciskiem wypełnienia a nadmiar możesz odciąć lub zagiąć . Do wykonania dania użyłam gotowego ciasta francuskiego, co skróciło czas przygotowania do maksimum. Odradzam serwowanie bezpośrednio po pieczeniu gdyż kisz jest dość luźna. Najlepiej smakuje upieczona np. wieczorem i odgrzana pokrojona już w porcje bezpośrednio przed jedzeniem.
- Danie dla czterech Osób
- Czas przygotowania z pieczeniem 1,5 godziny
- Bardzo łatwe w przygotowaniu
Składniki :
- Ciasto francuskie - 300 gram
- Śmietana kremowa 30% - 500 gram
- Jaja - 4 sztuki średniej wielkości
- Łosoś wędzony plastry - 200 gram
- Szpinak świeży - 200 gram
- Czosnek - 1 ząbek
- Ser żółty typu "królewski" - 200 gram
- Ser pleśniowy - 100 gram
- Czarnuszka - 1 łyżka stołowai
- Sól - 1 płaska mała łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty
- Zioła prowansalskie - szczypta
- Oliwki czarne krojone - 2 łyżki stołowe
- Oliwa lub masło do smażenia
- Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy i dodaj szpinak, podgrzewaj mieszając aż zwiędnie i znacznie straci na objętości- dodaj roztarty czosnek i odstaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw.
Naczynie nasmaruj dokładnie oliwą i wyłóż je ciastem francuskim- spód oraz ranty i delikatnie dociśnij lub przyklep. Do miski wbij jaja i dokładnie je roztrzep ,dodaj śmietanę oraz sól, pieprz i czarnuszkę- Dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i nałóż warstwę masy na ciasto ( 1/3) , wyłóż na całość połowę łososia , polej delikatnie następną warstwę masy i ponownie dodaj łososia. Na górę znowu masę i rozdrobniony ser pleśniowy. Całość posyp serem żółtym, oliwkami oraz ziołami prowansalskimi. Kisz z czarnuszką piecz 50 minut bez termo obiegu.
Danie wystudź, a następnego dnia pokrój porcje i odgrzej na blasze w piekarniku. Smacznego !
Thank you for rating this article.