Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Kisz z łososiem i czarnuszką

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Kisz z łososiem i czarnuszką(Quiche) to najlepsze z dań typu tarta jakie jadłam. Moja Rodzina wprost je uwielbia! Delikatne, kremowe, śmietankowo - serowe nadzienie jest jak wytrawna delicja. Doskonały pomysł na szybki obiad lub wyśmienitą kolację dla Gości. Na pewno zaskoczysz bliskich gdy podasz taki posiłek. Proponuję Ci bardzo prosty przepis - bez zapiekania spodu. Spędziłam w kuchni 20 minut na przygotowaniu jej od a do z. Koniecznie wypróbuj przepis !

Do mojej kiszy użyłam prostokątnego naczynia do zapiekania o standardowej wielkości jak większość naczyń żaroodpornych . Możesz użyć okrągłego naczynia czy wyższej blaszki do tarty a nawet tortownicy. Brzegi ciasta ułożą się pod naciskiem wypełnienia a nadmiar możesz odciąć lub zagiąć . Do wykonania dania użyłam gotowego ciasta francuskiego, co skróciło czas przygotowania do maksimum. Odradzam serwowanie bezpośrednio po pieczeniu gdyż kisz jest dość luźna. Najlepiej smakuje upieczona np. wieczorem i odgrzana pokrojona już w porcje bezpośrednio przed jedzeniem.

 

 

- Danie dla czterech Osób

- Czas przygotowania z pieczeniem 1,5 godziny

- Bardzo łatwe w przygotowaniu

 

Składniki :

- Ciasto francuskie - 300 gram

- Śmietana kremowa 30% - 500 gram

- Jaja - 4 sztuki średniej wielkości

- Łosoś wędzony plastry - 200 gram

- Szpinak świeży - 200 gram

- Czosnek - 1 ząbek

- Ser żółty typu "królewski" - 200 gram

- Ser pleśniowy - 100 gram

- Czarnuszka - 1 łyżka stołowai 

- Sól - 1 płaska mała łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - 2 szczypty

- Zioła prowansalskie - szczypta

- Oliwki czarne krojone - 2 łyżki stołowe

- Oliwa lub masło do smażenia

 

- Przygotowanie :

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

 

Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy i dodaj szpinak, podgrzewaj mieszając aż zwiędnie i znacznie straci na objętości- dodaj roztarty czosnek i odstaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw.

Naczynie nasmaruj dokładnie oliwą i wyłóż je ciastem francuskim- spód oraz ranty i delikatnie dociśnij lub przyklep. Do miski wbij jaja i dokładnie je roztrzep ,dodaj śmietanę oraz sól, pieprz i czarnuszkę- Dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i nałóż warstwę masy na ciasto ( 1/3) , wyłóż na całość połowę łososia , polej delikatnie następną warstwę masy i ponownie dodaj łososia. Na górę znowu masę i rozdrobniony ser pleśniowy. Całość posyp serem żółtym, oliwkami oraz ziołami prowansalskimi. Kisz z czarnuszką piecz 50 minut bez termo obiegu. 

Danie wystudź, a następnego dnia pokrój porcje i odgrzej na blasze w piekarniku. Smacznego !

 

 

 

 

 

Ocena
4.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.