Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Łosoś wędzony na zimno

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Łosoś wędzony na zimno, pyszna rybka, dodatek do dań, przekąsek, naleśników , twarożków, nadzień i innych wymysłów kulinarnych. Dzięki temu prostemu przepisowi wyprodukujesz sama/ sam w domu dowolną jego ilość niewielkim kosztem! Jest pyszny, pachnący i zakonserwowany naturalnie.

Łosoś wędzony na zimno w domu to praca dosłownie na 5 minut, jeżeli uwielbiasz łososia wędzonego jak i ja pokażę Ci sposób dzięki któremu obniżysz koszty zakupienia gotowego aż o połowę, i możesz cieszyć się jego smakiem już na zawsze bez zastanawiania się czy Cię na to stać by go zakupić. Podzielę się z Tobą pysznym daniem z jego użyciem już TUTAJ. Sama niejednokrotnie pominęłam chłodnię w sklepie żałując sobie tego co właśnie wartościowe, no ale cena 100-u gram powala na kolana. Do tego skład, no właśnie i tu masz kontrolę. Moje testy na moim łososiu przechowywanym w lodówce w umiarkowaną pogodę, czyli bez upałów- jadłam tydzień i nie stracił na walorach, śmiało z kawałka który uwędziłam przygotowałam w tygodniu 2 różne dania, TUTAJ jedno z nich. Jeżeli masz ochotę przygotować większą ilość ów rarytasu, polecam zamrozić podzielonego w odpowiadające Ci kawałki. Pamiętaj by dobrze zabezpieczyć mrożonki przed dodatkowym wysychaniem w zamrażarce. Podana ilość soli w przepisie jest opcjonalna, gdy dojdziesz do wprawy sama/ sam będziesz wiedziała/ wiedział ile jest jej odpowiednia dla Ciebie.

- Czas przygotowania - 5 minut

- Czas wędzenia - 24 godziny

- Czas przechowywania w lodówce pod przykryciem - 5 dni

Składniki:

- Filet łososia bez ości - 250 gram

- Sól kamienna niejodowana - około 3 łyżki stołowe

- Cukier kryształ - 1 łyżka stołowa

Wykonanie łososia wędzonego na zimno:

Filet łososia umyj i osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do miski lub głębokiego talerza. Sól oraz cukier wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu i obłóż łososia dookoła i z każdej strony, przykryj folią spożywczą i ponakłuwaj ją w kilku miejscach, lub przykryj zawartość talerza mniejszym talerzykiem- wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu opłucz łososia z nadmiaru soli oraz wody którą puścił i osusz na ręczniku. Możesz od razu wykorzystać go do przygotowania TEJ przekąski lub przechowuj w lodówce w szczelnym naczyniu przez ok 5 dni. Smacznego

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.