Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Wegetariański makaron z dodatkami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Wegetariański makaron z dodatkami to pyszne danie które stworzysz dosłownie w 15-ście minut i to dla kilku osób. Uwielbiane za prostotę a jednocześnie nie brakuje w nim wartościowych dodatków. 

Jak sama nazwa wskazuje wegetariański makaron z dodatkami jest jak najbardziej bez mięsa, w dobie gdzie spożywamy go w nadmiarze to super danie by troszkę się uwolnić od nie koniecznie zawsze zdrowych nawyków. Sama postanowiłam zmienić kilka rzeczy w swojej diecie i nawet nie wiem kiedy przestałam miewać tak często ochotę na przykładowe schabowe. Po spożyciu takiego dania czuję się lekko, i wiem, że zrobiłam dla siebie i rodziny coś dobrego, a że pachnie w całym domu podczas przygotowywania to jakoś specjalnie nie trzeba nikogo namawiać do takiego obiadu czy kolacji. Chociaż staram się być zorganizowana w kuchni i nie dać się zaskoczyć męczącym dniem w pracy bez przygotowanego obiadu w domu to każdemu się przecież zdarza :-) Do przygotowania wegetariańskiego makaronu z dodatkami użyłam składników które mam przeważnie w zapasie. Dla mięsożerców podaję PRZEPIS na podobny makaron na bazie boczku.

- Czas przygotowania - 15 minut

- Ilość porcji - 3-4

- Stopień trudności - łatwe

- Doskonałe danie do odgrzania

Składniki:

- Makaron ryżowy - opakowanie 

- Szpinak świeże liście - 400 gram

- Suszone pomidory w oliwie - 6-8 sztuk

- Cebula średniej wielkości - 2 sztuki

- Czosnek - 2 ząbki

- Śmietana 12% lub 18% - 2-3 łyżki stołowe

- ser pleśniowy gorgonzola - 2 łyżki stołowe

- Ser tarty gołda - 4 łyżki stołowe

- Sól 2 szczypty

- pieprz czarny mielony - szczypta

Przygotowanie:

do głębokiego garnka minimum 2,5 litra włóż makaron, w czajniku zagotuj wodę 1,5- 2 litry i zalej nim makaron ryżowy tak by cały był przykryty, posól szczyptę i przykryj szczelnie na 10-12 minut. Na dużej głębokiej patelni, może być wok zacznij na niskiej temperaturze  rozgrzewać 3 łyżki oliwy, może być z pomidorów suszonych. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj na patelnię i doprowadzaj do zeszklenia. W między czasie pokrój w kostkę pomidory suszone i obierz czosnek a gdy cebula będzie już delikatnie podsmażona dodaj szpinak i delikatnie zwiększ temperaturę, szpinak będzie stopniowo więdł, gdy cały się już skurczy przeciśnij do niego przez praskę czosnek, zamieszaj. Dodaj śmietanę oraz ser pleśniowy i przyprawy. Gdy wszystko się połączy wyłącz patelnię. Makaron odcedź i dodaj do sosu, całość wymieszaj i nałóż na talerze, podaj z tartym serem. Nie wykorzystany makaron przykryj by nic nie obeschło, śmiało można odgrzać na następny dzień.

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.