Wegetariański makaron z dodatkami to pyszne danie które stworzysz dosłownie w 15-ście minut i to dla kilku osób. Uwielbiane za prostotę a jednocześnie nie brakuje w nim wartościowych dodatków.
Jak sama nazwa wskazuje wegetariański makaron z dodatkami jest jak najbardziej bez mięsa, w dobie gdzie spożywamy go w nadmiarze to super danie by troszkę się uwolnić od nie koniecznie zawsze zdrowych nawyków. Sama postanowiłam zmienić kilka rzeczy w swojej diecie i nawet nie wiem kiedy przestałam miewać tak często ochotę na przykładowe schabowe. Po spożyciu takiego dania czuję się lekko, i wiem, że zrobiłam dla siebie i rodziny coś dobrego, a że pachnie w całym domu podczas przygotowywania to jakoś specjalnie nie trzeba nikogo namawiać do takiego obiadu czy kolacji. Chociaż staram się być zorganizowana w kuchni i nie dać się zaskoczyć męczącym dniem w pracy bez przygotowanego obiadu w domu to każdemu się przecież zdarza :-) Do przygotowania wegetariańskiego makaronu z dodatkami użyłam składników które mam przeważnie w zapasie. Dla mięsożerców podaję PRZEPIS na podobny makaron na bazie boczku.
- Czas przygotowania - 15 minut
- Ilość porcji - 3-4
- Stopień trudności - łatwe
- Doskonałe danie do odgrzania
Składniki:
- Makaron ryżowy - opakowanie
- Szpinak świeże liście - 400 gram
- Suszone pomidory w oliwie - 6-8 sztuk
- Cebula średniej wielkości - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Śmietana 12% lub 18% - 2-3 łyżki stołowe
- ser pleśniowy gorgonzola - 2 łyżki stołowe
- Ser tarty gołda - 4 łyżki stołowe
- Sól 2 szczypty
- pieprz czarny mielony - szczypta
Przygotowanie:
do głębokiego garnka minimum 2,5 litra włóż makaron, w czajniku zagotuj wodę 1,5- 2 litry i zalej nim makaron ryżowy tak by cały był przykryty, posól szczyptę i przykryj szczelnie na 10-12 minut. Na dużej głębokiej patelni, może być wok zacznij na niskiej temperaturze rozgrzewać 3 łyżki oliwy, może być z pomidorów suszonych. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj na patelnię i doprowadzaj do zeszklenia. W między czasie pokrój w kostkę pomidory suszone i obierz czosnek a gdy cebula będzie już delikatnie podsmażona dodaj szpinak i delikatnie zwiększ temperaturę, szpinak będzie stopniowo więdł, gdy cały się już skurczy przeciśnij do niego przez praskę czosnek, zamieszaj. Dodaj śmietanę oraz ser pleśniowy i przyprawy. Gdy wszystko się połączy wyłącz patelnię. Makaron odcedź i dodaj do sosu, całość wymieszaj i nałóż na talerze, podaj z tartym serem. Nie wykorzystany makaron przykryj by nic nie obeschło, śmiało można odgrzać na następny dzień.
Thank you for rating this article.