Ta sałatka jest po prostu przepyszna , chrupiąca i pełna witamin . Przykładam ogromną wagę do łączenia składników chociaż przypadki się zdarzają , czyli dania spontaniczne i bez przemyślenia . Sałatki w których skład wchodzi dużo warzyw szczególnie uwielbiamy - i trzymam się zasady ,że nigdy prawie nigdy nie pojawia się w nich świeży ogórek - w styczności z resztą składników wyciąga całkowicie witaminę C , tak nam potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu , więc ogórek tak ale w innym składzie . By sałatka Cię nie znudziła podczas jedzenia nie uzupełniaj jej w nadmiarze lodową sałatą .
Ilość osób - 4
Stopień trudności - łatwe
Czas przygotowania - 1 godzina
Skład :
pierś z kurczaka 2 podwójne małe
pomidor Średniej wielkości 3 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
cebula średnia 3 szt
szczypior 1 pęczek
koperek 1 pęczek
rzodkiewka 1 pęczek
sałata - zielona ozdobna lub masłowa 1 mała główka
sól , pieprz , curry , papryka słodka
oliwa czosnkowa
Przygotowanie :
Mięso umyj , osusz i usuń wszystkie błonki i kostki . Przekrój podwójne piersi na pół , jeżeli są grube to ponacinaj je lekko nożem w najgrubszych miejscach . Dopraw solą , pieprzem , papryką , curry i natrzyj oliwą - odstaw . ( Mięso najlepiej doprawić kilka godzin wcześniej a przed smażeniem wyjmij z lodówki by doszło do temperatury pokojowej ) .
Wszystkie warzywa prócz pomidora cebuli umyj i osusz . Z papryki usuń gniazda nasienne i białe skórki - pokrój w paseczki . Z rzodkiewki usuń liście i korzenie - pokrój w drobne plasterki . Sałatę poszarp i rozdrobnij na talerzach lub półmisku , dołóż paprykę i rzodkiewkę . Pomidory ponacinaj na krzyż u dołu i zalej na 2 min wrzącą wodą , gdy skórka zacznie odchodzić - zalej zimną wodą i gdy ostygną - obierz ze skórki oraz usuń ogonki - pokrój w kostkę i dołóż do sałaty . Cebulę obierz , przekrój na pół i pokrój cienko w paseczki - dołóż .
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż mięso z każdej strony na średniej temperaturze aż złapią kolor .
Podczas smażenia posiekaj drobno szczypiorek i koperek - dodaj do sałatki i polej wszystko oliwą czosnkową .
Ułóż elegancko warzywa na talerzach lub półmisku i nałóż smażone piersi z kurczaka na wierzch .
Swoją sałatkę możesz podawać w ciepłe letnie dni i śmiało na przyjęciach - Goście lubią bogate stoły - życzę Ci smacznego
Thank you for rating this article.