Sałatka krakersowa to idealna sałatka na wielkanocny stół . Bardzo smaczna ,delikatna, podzielna i ciekawie się prezentuje. Tylko kilka składników, chwila pracy i możesz zachwycić gości i domowników nowym ciekawym półmiskiem.
Do mojej sałatki użyłam twarogu śmietankowego , który ma dość luźną konsystencję , więc ilość śmietany i jogurtu jest przypuszczalna. Rozrobiony twaróg powinien mieć jednolitą gładką konsystencję i nie powinien się rozlewać . Najlepiej smakuje wykonana godzinę przed konsumpcją , można przechować ją w lodówce dwie doby
- Ilość porcji - 12
- Czas wykonania - 20 minut
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Krakersy - 1 opakowanie 180 gram
- Twaróg - 400 gram
- Jaja - 4 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Śmietana gęsta - 2 łyżki
- Majonez - 2 łyżki
- Szczypior - 1 pęczek
- Rzodkiewki - 1 pęczek
- Marchew ugotowana - 1 średnia
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
Jaja ugotuj na twardo , ostudź i obierz. Twaróg w razie potrzeby zmiel - przełóż do miski, dodaj śmietanę oraz jogurt i dokładnie wymieszaj , posól i popieprz do smaku .
Rzodkiewki obierz z ogonków i liści, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach - odłóż . Szczypior poszatkuj drobno - odłóż . Jaja zetrzyj na tarce o grubych oczkach , tak samo postąp z marchwią.
Na półmisku ułóż obok siebie 12 szt krakersów , nałóż delikatnie połowę twarożku, możesz użyć rękawa do szprycowania , będzie najwygodniej a krakersy nie będą się rozjeżdżały, posyp warstwę 1/3 rzodkiewki , jajka, szczypioru i marchwi. Nałóż kolejną warstwę krakersów tak by idealnie pasowały do dolnej warstwy, delikatnie przyklep i nałóż drugą część twarogu- posyp 1/3 warzyw . Nałóż trzecią warstwę krakersów i posmaruj ją majonezem - nałóż kolejno warzywa i udekoruj według uznania.
Thank you for rating this article.