Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Surówka czosnkowa z pekińskiej kapusty

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Pyszna, prosta w wykonaniu i wspaniała zimą gdy brakuje nam świeżych pachnących latem warzyw. Bardzo pasuje do dań gdzie dodatkiem jest pieczeniowy sos. Jej wyrazisty smak podkreśli każde danie. 

Robię tą surówkę bardzo często jesienią i zimą albo gdy najnormalniej brakuje mi chęci albo czasu na "zabawę" w kuchni z naciskiem na to pierwsze. Jedzenie pekińskiej kapusty- mdłej i niezbyt wyrazistej która głównie kojarzy nam się rzucona sucha w kebab, wcale takie nie musi być. Wystarczy odpowiednia przyprawa i nie uwierzysz jak podkręci smak dania. Na domiar wiem, że nie przeszłam obojętnie obok posiłku tylko zjedliśmy zielone warzywo którego nie powinno zabraknąć w diecie żadnego człowieka. Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, błonnik i jest niskokaloryczna. Ma także niski indeks glikemiczny, więc polecana jest diabetykom. Podam Ci przepis z użyciem majonezu, to on w sumie po części odpowiada za finalny smak surówki, ale oczywiście jeżeli masz ochotę można zamienić go na jogurt naturalny. Chociaż ta czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej trafia u mnie na specjalne okazje tak między innymi to na co dzień we troje nie jesteśmy w stanie zjeść całej kapusty do jednego obiadu, więc podam przepis na 4 osoby. Zazwyczaj jest tak, że z pozostałej części robię sałatkę następnego dnia lub powtarzam tą samą surówkę lub tą równie pyszną z papryką, przepis znajdziesz TUTAJ

- Przygotowanie - 10 minut

- Ilość porcji - 4

- Stopień trudności - łatwe

Składniki na surówkę czosnkową z kapusty pekińskiej:

- Kapusta pekińska - 1 mała sztuka

- Majonez - 3 łyżki

- Czosnek świeży - 3 średniej wielkości ząbki

- Sól - szczypta

- Pieprz czarny mielony - szczypta

Wykonanie:

Poszatkuj kapustę by luźno wypełnia miskę o pojemności 3 litrów, do małej miseczki dodaj majonez i przyprawy, obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, dodaj do majonezu, dobrze wymieszaj sos a następnie dodaj do kapusty ,wymieszaj i przełóż do salaterki. Twoja surówka czosnkowa z pekińskiej kapusty jest gotowa. 

 

Ocena
2.00 of 5 - 3 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.