Pyszna, prosta w wykonaniu i wspaniała zimą gdy brakuje nam świeżych pachnących latem warzyw. Bardzo pasuje do dań gdzie dodatkiem jest pieczeniowy sos. Jej wyrazisty smak podkreśli każde danie.
Robię tą surówkę bardzo często jesienią i zimą albo gdy najnormalniej brakuje mi chęci albo czasu na "zabawę" w kuchni z naciskiem na to pierwsze. Jedzenie pekińskiej kapusty- mdłej i niezbyt wyrazistej która głównie kojarzy nam się rzucona sucha w kebab, wcale takie nie musi być. Wystarczy odpowiednia przyprawa i nie uwierzysz jak podkręci smak dania. Na domiar wiem, że nie przeszłam obojętnie obok posiłku tylko zjedliśmy zielone warzywo którego nie powinno zabraknąć w diecie żadnego człowieka. Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, błonnik i jest niskokaloryczna. Ma także niski indeks glikemiczny, więc polecana jest diabetykom. Podam Ci przepis z użyciem majonezu, to on w sumie po części odpowiada za finalny smak surówki, ale oczywiście jeżeli masz ochotę można zamienić go na jogurt naturalny. Chociaż ta czosnkowa surówka z kapusty pekińskiej trafia u mnie na specjalne okazje tak między innymi to na co dzień we troje nie jesteśmy w stanie zjeść całej kapusty do jednego obiadu, więc podam przepis na 4 osoby. Zazwyczaj jest tak, że z pozostałej części robię sałatkę następnego dnia lub powtarzam tą samą surówkę lub tą równie pyszną z papryką, przepis znajdziesz TUTAJ
- Przygotowanie - 10 minut
- Ilość porcji - 4
- Stopień trudności - łatwe
Składniki na surówkę czosnkową z kapusty pekińskiej:
- Kapusta pekińska - 1 mała sztuka
- Majonez - 3 łyżki
- Czosnek świeży - 3 średniej wielkości ząbki
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
Wykonanie:
Poszatkuj kapustę by luźno wypełnia miskę o pojemności 3 litrów, do małej miseczki dodaj majonez i przyprawy, obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, dodaj do majonezu, dobrze wymieszaj sos a następnie dodaj do kapusty ,wymieszaj i przełóż do salaterki. Twoja surówka czosnkowa z pekińskiej kapusty jest gotowa.
Thank you for rating this article.