Szynka gotowana domowa to pyszna i aromatyczna wędlina którą zrobisz samodzielnie w domu. Bez polepszaczy smaku, bez barwników i bez konserwantów, do tego zaoszczędzisz w portfelu kilka złotych. Gdy zrobisz ją pierwszy raz już nic innego bliscy nie będą chcieli na kanapki. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.
Niegdyś takie frykasy jak szynka gotowana pojawiały się na naszych stołach tylko w święta. Obecne czasy doprowadziły nas do poszukiwania naturalnych smaków i jak najmniej przetworzonej żywności. Chociaż jak każdemu zdarza mi się kupować i kiełbasę i wędlinę za którą obecnie trzeba słono zapłacić, to mimo wszystko od czasu do czasu robię coś sama by zmieniać smaki i wagę portfela ;-). Zawsze zapominam kupić sznurek wędliniarski czy strzykawkę więc przepis jest skomponowany tak by szynkę ugotować bez dodatków tego typu których zazwyczaj w domu nie mamy. Jedyne w co musisz się zaopatrzyć to głęboki garnek z pasującą i oraz mniejszą przykrywką oraz folię spożywczą lub folię do pakowania próżniowego wraz ze zgrzewarką ( jeżeli taką posiadasz warto wykorzystać ) ale spokojnie zwykła folia spożywcza zrobi robotę. Zaplanuj swoją szynkę na 5-6 dni w przód. Z tego przepisu peklowałam 1 dużą szynkę 2 kilogramową, można zrobić z tej zalewy 2 mniejsze kulki.
Przygotowanie marynaty:
- Szynka wieprzowa okrągła ładna i zwarta -2 razy po ok 1kg-1,30kg
- Oliwa z oliwek lub olej - 5 łyżek
- Sól - 1 łyżka stołowa
- Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa
- Pieprz ziołowy - 1 łyżka stołowa
- Majeranek tarty - 1 łyżka stołowa
- Czosnek świeży - 2 ząbki
Przygotowanie zalewy:
Woda - ok 3 litry
Sól peklowa - 1,5 płaskiej łyżki stołowej
Sól kuchenna - 1 płaska łyżka stołowa
Ziele angielskie - 5 kulek
Liść laurowy - 3 listki
Majeranek - 1 płaska łyżka stołowa
Czosnek świeży - 5 ząbków
Wykonanie:
Mięso umyj i osusz oraz wytnij zbędny tłuszcz ( wycinam niewiele, bo lubię odrobinkę tłuszczyku w szynce). Do małej miseczki dodaj oliwę oraz przyprawy z przepisu na marynatę prócz czosnku. Wszystko wymieszaj i natrzyj marynatą dokładnie mięso. Czosnek obierz i pokrój w drobne plasterki, obłóż szynkę i ułóż ją w pojemniku do przechowywania żywności, przykryj folią, talerzem lub przykrywką i wstaw do lodówki na jedną dobę.
Po jednym dniu przygotuj zalewę ze wskazanych składników- ząbki czosnku dodaj obrane ale w całości. Całość doprowadź do wrzenia i ostudź całkowicie. Wyjmij z lodówki szynkę i zanurz w zimnej zalewie. W razie wypływa, przyduś mniejszą przykrywką i nałóż na wierzch taką pasującą do garnka. Mięso powinno być całkowicie przykryte zalewą- odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce lub do lodówki ( mniejsze szynki krócej, większą dłużej) , można po dwóch dniach szynkę obrócić i ponownie przykryć by całkiem była zanurzona. Chodzi o to by sól do peklowania dotarła do każdego kawałeczka szynki. Dzięki temu zachowa ona ładny różowy kolor i będzie apetycznie wyglądać.
Po upływie pięciu dni wyjmij szynkę z zalewy i zawiń szczelnie w folię spożywczą- możesz to zrobić na kilka razy i tak by koniecznie była ściśnięta. Zalewę odlej a w garnku nastaw ok 3 litry wody i doprowadź do wrzenia, dodaj szynkę do wrzątku i gotuj ok 1-20 minut na średniej temperaturze, pilnuj by była przykryta, możesz użyć ponownie mniejszej i większej przykrywki. po upływie tego czasu, pozostaw wędlinę do wystudzenia do następnego dnia. Przechowuj szynkę w lodówce i podawaj z ulubionymi dodatkami, my kochamy z chrzanem albo musztardą lub jako dodatek do tradycyjnych kanapek.