Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Szynka gotowana domowa

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Szynka gotowana domowa to pyszna i aromatyczna wędlina którą zrobisz samodzielnie w domu. Bez polepszaczy smaku, bez barwników i bez konserwantów, do tego zaoszczędzisz w portfelu kilka złotych. Gdy zrobisz ją pierwszy raz już nic innego bliscy nie będą chcieli na kanapki. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Niegdyś takie frykasy jak szynka gotowana pojawiały się na naszych stołach tylko w święta. Obecne czasy doprowadziły nas do poszukiwania naturalnych smaków i jak najmniej przetworzonej żywności. Chociaż jak każdemu zdarza mi się kupować i kiełbasę i wędlinę za którą obecnie trzeba słono zapłacić, to mimo wszystko od czasu do czasu robię coś sama by zmieniać smaki i wagę portfela ;-). Zawsze zapominam kupić sznurek wędliniarski czy strzykawkę więc przepis jest skomponowany tak by szynkę ugotować bez dodatków tego typu których zazwyczaj w domu nie mamy. Jedyne w co musisz się zaopatrzyć to głęboki garnek z pasującą i oraz mniejszą przykrywką oraz folię spożywczą lub folię do pakowania próżniowego wraz ze zgrzewarką ( jeżeli taką posiadasz warto wykorzystać ) ale spokojnie zwykła folia spożywcza zrobi robotę. Zaplanuj swoją szynkę na 5-6 dni w przód. Z tego przepisu peklowałam 1 dużą szynkę 2 kilogramową, można zrobić z tej zalewy 2 mniejsze kulki.

 

Przygotowanie marynaty:

- Szynka wieprzowa okrągła ładna i zwarta -2 razy po ok 1kg-1,30kg

- Oliwa z oliwek lub olej - 5 łyżek

- Sól - 1 łyżka stołowa

- Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa

- Pieprz ziołowy - 1 łyżka stołowa

- Majeranek tarty - 1 łyżka stołowa

- Czosnek świeży - 2 ząbki 

 

Przygotowanie zalewy:

Woda - ok 3 litry

Sól peklowa - 1,5 płaskiej łyżki stołowej

Sól kuchenna - 1 płaska łyżka stołowa

Ziele angielskie - 5 kulek

Liść laurowy - 3 listki

Majeranek - 1 płaska łyżka stołowa

Czosnek świeży - 5 ząbków

 

Wykonanie:

Mięso umyj i osusz oraz wytnij zbędny tłuszcz ( wycinam niewiele, bo lubię odrobinkę tłuszczyku w szynce). Do małej miseczki dodaj oliwę oraz przyprawy z przepisu na marynatę prócz czosnku. Wszystko wymieszaj i natrzyj marynatą dokładnie mięso. Czosnek obierz i pokrój w drobne plasterki, obłóż szynkę i ułóż ją w pojemniku do przechowywania żywności, przykryj folią, talerzem lub przykrywką i wstaw do lodówki na jedną dobę.

Po jednym dniu przygotuj zalewę ze wskazanych składników- ząbki czosnku dodaj obrane ale w całości. Całość doprowadź do wrzenia i ostudź całkowicie. Wyjmij z lodówki szynkę i zanurz w zimnej zalewie. W razie wypływa, przyduś mniejszą przykrywką i nałóż na wierzch taką pasującą do garnka. Mięso powinno być całkowicie przykryte zalewą- odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce lub do lodówki ( mniejsze szynki krócej, większą dłużej) , można po dwóch dniach szynkę obrócić i ponownie przykryć by całkiem była zanurzona. Chodzi o to by sól do peklowania dotarła do każdego kawałeczka szynki. Dzięki temu zachowa ona ładny różowy kolor i będzie apetycznie wyglądać. 

Po upływie pięciu dni wyjmij szynkę z zalewy i zawiń szczelnie w folię spożywczą- możesz to zrobić na kilka razy i tak by koniecznie była ściśnięta. Zalewę odlej a w garnku nastaw ok 3 litry wody i doprowadź do wrzenia, dodaj szynkę do wrzątku i gotuj ok 1-20 minut na średniej temperaturze, pilnuj by była przykryta, możesz użyć ponownie mniejszej i większej przykrywki. po upływie tego czasu, pozostaw wędlinę do wystudzenia do następnego dnia. Przechowuj szynkę w lodówce i podawaj z ulubionymi dodatkami, my kochamy z chrzanem albo musztardą lub jako dodatek do tradycyjnych kanapek.

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.