Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Galareta z kurczaka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Galareta z kurczaka to przekąska bez której nie wyobrażamy sobie świąt , spotkań rodzinnych , domówek i wszystkich imprez gdzie serwujemy " zimny bufet " . Jest świetną alternatywą dla pysznych zimnych nóżek które robi się z wieprzowiny ale niestety są bardziej pracochłonne . Wystarczy , że zaopatrzysz się w kilka składników lub gotowałaś/gotowałeś rosół i na następny dzień możesz cieszyć się delikatnym smakiem galaretki .

Składniki można zwiększyć i z pozostałych zrobić zupę albo inne ciekawe danie - robię tak zawsze przy okazji by za jednym zamachem uzyskać więcej produktów . Naszą przekąskę robimy na wywarze mięsno warzywnym , który jest chudy i lekkostrawny a i bogaty w witaminy i pożywny. 

 

- Czas przygotowania - 1,5 godziny

- Czas tężenia - 2-4 godziny

- ilość sztuk - 8-10 o pojemności 150 ml.

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki :

- Podudzie z kurczaka - 3 szt

- Marchew - 1 duża

- Pietruszka korzeń - 1 duża

- Seler - 1 mały lub kawałek dużego

- Por - 1 mały

- Lubczyk - 1 liść 

- Cebula - 1 duża 

- Żelatyna spożywcza - 2 łyżeczki 

- Sól - 2 łyżeczki 

- Zielona pietruszka - kilka gałązek

 

Przygotowanie :

Mięso umyj i włóż do garnka o pojemności minimum 2 litry - zalej zimną wodą , tak by mięso swobodnie pływało ale zostaw sporo miejsca od rantu. Nastaw wywar na małą temperaturę by do wrzenia dochodziło ponad 20 minut . Gdy zacznie się gotować przypilnuj by wywar mocno się nie przegotował , Trzeba ustawić temperaturę w taki sposób by tylko delikatnie bulgotał. Marchew pietruszkę i seler obierz i umyj , por umyj i wszystko dodaj do gotującego się wywaru . Cebulę obierz , przekrój na pół i opal na gazie lub w piekarniku - dodaj do zupy .

Posól i gotuj wszystko 1,20 minut w sumie . Po upływie tego czasu wyłącz wywar na galaretę i wyjmij mięso oraz warzywa na talerz - ostudź trochę pod przykryciem . Mięso do rozdrobnienia powinno być ciepłe ale nie gorące . Odlej przecedzając przez sitko do naczynia mniej niż 1 litr wywaru . Dodaj do jeszcze gorącego żelatynę i dokładnie wymieszaj .

Z zielonej pietruszki usuń łodygi a resztę poszatkuj. Mięso obierz ze skóry , kości i chrząstek - rozdrobnij delikatnie . Ugotowaną marchew pokrój w plasterki i poukładaj je na dnie kubeczków, dodaj po odrobinie mięsa oraz poszatkowanej pietruszki zielonej i zalej wywarem z żelatyną tak by przykryło mięso - ostudź i wstaw do lodówki do stężenia . Po tym czasie na wierzch zastygniętej warstwy dodaj po równo resztę mięsa i zalej wywarem - schłodź do stężenia . 

By galaretkę wydobyć z kubeczków obkrój je delikatnie nożem ,  po kolei każdy z nich zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i przewróć na dłoń lub bezpośrednio na talerz lub półmisek . 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.