Galareta z kurczaka to przekąska bez której nie wyobrażamy sobie świąt , spotkań rodzinnych , domówek i wszystkich imprez gdzie serwujemy " zimny bufet " . Jest świetną alternatywą dla pysznych zimnych nóżek które robi się z wieprzowiny ale niestety są bardziej pracochłonne . Wystarczy , że zaopatrzysz się w kilka składników lub gotowałaś/gotowałeś rosół i na następny dzień możesz cieszyć się delikatnym smakiem galaretki .
Składniki można zwiększyć i z pozostałych zrobić zupę albo inne ciekawe danie - robię tak zawsze przy okazji by za jednym zamachem uzyskać więcej produktów . Naszą przekąskę robimy na wywarze mięsno warzywnym , który jest chudy i lekkostrawny a i bogaty w witaminy i pożywny.
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Czas tężenia - 2-4 godziny
- ilość sztuk - 8-10 o pojemności 150 ml.
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Podudzie z kurczaka - 3 szt
- Marchew - 1 duża
- Pietruszka korzeń - 1 duża
- Seler - 1 mały lub kawałek dużego
- Por - 1 mały
- Lubczyk - 1 liść
- Cebula - 1 duża
- Żelatyna spożywcza - 2 łyżeczki
- Sól - 2 łyżeczki
- Zielona pietruszka - kilka gałązek
Przygotowanie :
Mięso umyj i włóż do garnka o pojemności minimum 2 litry - zalej zimną wodą , tak by mięso swobodnie pływało ale zostaw sporo miejsca od rantu. Nastaw wywar na małą temperaturę by do wrzenia dochodziło ponad 20 minut . Gdy zacznie się gotować przypilnuj by wywar mocno się nie przegotował , Trzeba ustawić temperaturę w taki sposób by tylko delikatnie bulgotał. Marchew pietruszkę i seler obierz i umyj , por umyj i wszystko dodaj do gotującego się wywaru . Cebulę obierz , przekrój na pół i opal na gazie lub w piekarniku - dodaj do zupy .
Posól i gotuj wszystko 1,20 minut w sumie . Po upływie tego czasu wyłącz wywar na galaretę i wyjmij mięso oraz warzywa na talerz - ostudź trochę pod przykryciem . Mięso do rozdrobnienia powinno być ciepłe ale nie gorące . Odlej przecedzając przez sitko do naczynia mniej niż 1 litr wywaru . Dodaj do jeszcze gorącego żelatynę i dokładnie wymieszaj .
Z zielonej pietruszki usuń łodygi a resztę poszatkuj. Mięso obierz ze skóry , kości i chrząstek - rozdrobnij delikatnie . Ugotowaną marchew pokrój w plasterki i poukładaj je na dnie kubeczków, dodaj po odrobinie mięsa oraz poszatkowanej pietruszki zielonej i zalej wywarem z żelatyną tak by przykryło mięso - ostudź i wstaw do lodówki do stężenia . Po tym czasie na wierzch zastygniętej warstwy dodaj po równo resztę mięsa i zalej wywarem - schłodź do stężenia .
By galaretkę wydobyć z kubeczków obkrój je delikatnie nożem , po kolei każdy z nich zanurz na chwilkę w gorącej wodzie i przewróć na dłoń lub bezpośrednio na talerz lub półmisek .
Thank you for rating this article.