Sernik cynamonowo- miodowy, łatwe w wykonaniu, efektowne i pyszne ciasto bez pieczenia na wspaniałym maślanym spodzie. Wystarczy kilka chwil na przygotowanie a możesz naprawdę zaskoczyć gości.
Sernik cynamonowo- miodowy to nasz jeden z ulubionych zimowych smaków, tym bardziej go uwielbiam za szybkie przygotowanie oraz chłodzenie. Co najmniej dwa razy przygotowuję go zimową porą gdyż korzenne smaki kojarzą nam się z okresem świątecznym oraz karnawałem. Przygotowanie sernika cynamonowego jest niezwykle proste, i pewnie można byłoby uprościć gdyż w przepisie pojawia się ser mascarpone oraz śmietana deserowa, a zapanowała internetowa moda na ubijanie obu składników jednocześnie czego nie polecam. Krem jest ciężki i tłusty a jeżeli poświęcisz na przygotowanie ciasta chwilkę dłużej krem będzie puszysty jak nigdy. Moda o której wspominam zapanowała głównie przez to, że zdarza się zakupić śmietanę która nie chce się ubić, sprawdziłam kilka firm- nie było problemu, wystarczy zachować kilka zasad i na pewno się uda. Śmietana powinna być mocno schłodzona do 4 stopni jest idealnie. Nie powinna być zbyt świeża, czyli musi swoje dojrzeć w opakowaniu, oczywiście wybieraj taką z odpowiednim terminem ważności. Sprawdzaj przed zakupem czy jest płynna lub jednolitej konsystencji, czyli powinna chlupać w opakowaniu a nie przelewać się z oporem- gdy tak jest, okazuje się zazwyczaj, że tłuszcz oddzielił się zbyt mocno i krem będzie zbity a nie puszysty, dodatkowo ciężko ją wydobyć z opakowania- są to błędy w transporcie oraz przechowywaniu w sklepach produktu. Naczynie w którym ubijasz krem powinno być dobrze umyte i suche, dodatkowo można także je schłodzić- np. przepłukać zimną wodą po umyciu i wytrzeć do sucha. Do przygotowania sernika cynamonowego użyłam rantu tortowego z odpinanym bokiem o średnicy 24 centymetry oraz miksera oraz blendera kielichowego- można go zastąpić jakimkolwiek urządzeniem blendującym.
- Czas przygotowania - 30 minut
- Ilość porcji - 10
- Stopień trudności - łatwy
- Czas chłodzenia - 1 godzina w sumie
Składniki:
- Ciasteczka maślane typu "be-be" - 250 gram
- Masło - 100 gram
- Śmietana 30% - 350 gram
- Ser mascarpone - 250 gram
- Twaróg sernikowy 3 krotnie mielony - 250 gram
- Miód płynny - 4 łyżki stołowe
- Żelatyna spożywcza wieprzowa - 2 łyżki stołowe
- Cynamon mielony - 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
Śmietanę schłodź kilka godzin. Przygotuj rant tortowy. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do lekkiego przestudzenia, ciasteczka rozdrobnij w blenderze i połącz dokładnie z masłem. Tortownicę wyłóż masą na spodzie i brzegach, dopilnuj by by w około na zagięciu była grubsza warstwa- sernik nie będzie pękał przy krojeniu. Całość dociśnij palcami i schłodź w lodówce 15 minut.
Żelatynę przesyp do małej miseczki i dodaj 4 łyżki zimnej wody, wymieszaj i odstaw do spęcznienia. Odważ mascarpone oraz twaróg sernikowy.
Zagotuj nie wielką ilość wody, żelatynę rozkrusz w palcach i zalej nie wielką ilością wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia. Od razu do wysokiego naczynia wlej śmietanę i ubijaj na najwyższych obrotach, to trwa nawet 10- 15 minut, śmietana zacznie gęstnieć i nabierać objętości, ubijaj do momentu aż będzie apetycznie święcąca, nie zbyt sztywna- gdy tego dopilnujesz, nie zwarzy się. Zmniejsz obroty miksera i dodaj najpierw serek mascarpone, połącz ze śmietaną , następnie twaróg i także całość połącz, dodaj miód oraz dobrze rozpuszczoną żelatynę i całość wymieszaj łopatką- nie przesadzaj w żadnym wypadku z łączeniem składników- każde nadmierne mieszanie zwiększa ryzyko zwarzenia się masy.
Całość wylej do przygotowanej z maślaną masą tortownicy i wyrównaj, posyp wierzch cynamonem i łyżeczką do herbaty zrób fale jakbyś nawijała/ nawijał makaron na widelec- odstaw sernik cynamonowo- miodowy do wystudzenia, gdy stężeje najlepiej smakuje z kawą i dobrym towarzystwem :-)
Thank you for rating this article.