Sernik krakowski tradycyjne ciasto którego nie może zabraknąć w najważniejsze święta roku i specjalne okazje. Najlepszy, z aromatyczną nutką, koniecznie wypróbuj i zapisz przepis na zawsze.
Sernik krakowski wbrew pozorom robi się dość prosto i na prawdę warto się do tego zabrać bo jest przepyszny. Waniliowy kruchy spód złamany w smaku masą twarogową z bakaliami to połączenie które rozpływa się w ustach. Na serniku koniecznie znaleźć się musi kratka z ciasta kruchego, to taki symbol rozpoznawczy tego sernika ;-). No tak, ale pojawia się odwieczny problem- "mój sernik pięknie wyrósł ale później opadł", lub "jest żółty" albo "popękał" - wystarczy trzymać się wskazówek i nie pomijać szczegółów z przepisu a sernik ani drgnie i zachowa swoją strukturę. Oczywiście nie znam Twojego piekarnika bo jest to akurat ważne czy równo piecze itd. więc na takie warianty nie mamy wpływu. Więc tak- Składniki na masę serową- twaróg oraz żółtka nie powinny być niskiej temperatury, najlepiej gdy złapią 2-3 godziny temperaturę pokojową. Twaróg wybieraj tłusty 6-10% tłuszczu który powinien być 3 krotnie zmielony. Białko zawsze używam schłodzone. Sernik krakowski piekę na średnim poziomie piekarnika w blaszce ustawionej na kratce, bez termo obiegu a temperatura pieczenia nie powinna być wyższa niż 170 stopni. Najlepiej obserwować sernik przez szybkę, zajrzyj po ok 40-u minutach, jeżeli będzie łapał mocno kolor na bokach i wyrastał, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika wcześniej niż minie 1 godzina pieczenia sernika, po upływie tego czasu sprawdź czy sernik równo się ściął, powinien się trząść ale nie pływać na środku- w celu sprawdzenia delikatnie palcami dotknij środka lub bardzo delikatnie potrząśnij blaszką do pieczenia. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika krakowskiego z piekarnika, wyłącz i zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Sernik zawsze piecz nie wcześniej niż jeden dzień przed podaniem. Do przygotowania użyłam blaszki do pieczenia o wymiarach 25/35 centymetry.
- Przygotowanie - 40 minut
- Czas pieczenia - 1 godzina
- Ilość porcji - 20
- Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto kruche:
- Masło- 200 gram
- Cukier drobny - 0,5 szklanki
- Cukier wanilinowy- 1 opakowanie
- Jaja- 2 sztuki
- Proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
- Mąka pszenna typ 450 lub 500 - 2 pełne szklanki i troszkę
Składniki na masę serową:
- Twaróg tłusty mielony - 1 kilogram
- Jaja - 6 sztuk średniej wielkości
- Cukier drobny - 2,5 szklanki
- Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe
- Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa - 100 gram w sumie
Składniki na lukier:
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
- Cukier- puder - 3/4 szklanki
Przygotowanie ciasta kruchego:
Do miski dodaj dość miękkie masło, takie które da się już rozsmarować ale nie bardzo miękkie, dodaj do masła cukier, cukier wanilinowy oraz jajka i wymieszaj tak by nie było większych grudek masła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy- zagnieć na delikatne jednolite ciasto- nie zbyt długo bo zrobi się twarde, tak by połączyć składniki, ewentualnie można podsypać odrobiną mąki. Utwórz z ciasta wałek i odetnij 1,4 i odłóż. Przygotuj blaszkę do pieczenia, nie musisz wykładać jej zbędnym papierem do pieczenia ani smarować, ciasto jest dość tłuste. Rozwałkuj z większej porcji ciasta prostokąt wielkości środka blaszki i nałóż, wyrównaj w środku, zapnij boki blaszki i nakłuj ciasto widelcem. Ciasto powinno odpocząć najmniej 10 minut, ale i super jak uda się 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem włóż kruchy spód do rozgrzanego piekarnika, piecz 10 minut aż złapie delikatnie kolor- tyle wystarczy- wyjmij kruchy spód z piekarnika.
Przygotowanie masy serowej:
Piekarnik nastaw na 170 stopni bez termo obiegu a kratkę umieść w połowie piekarnika. Z jajek oddziel żółtka od białek- białka schłodź. Twaróg umieść w naczyniu miksującym, blendującym lub w misie miksera planetarnego, dodaj cukier i wymieszaj dokładnie- odstaw na 10 minut- cukier rozluźni twaróg. Dodaj żółtka oraz mąkę kartoflaną- dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
Schłodzone białko przelej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, ubijaj aż piana zrobi się sztywna i będzie odchodzić od ścianek. Wyłącz mikser i dodaj do białka 1,3 masy serowej- delikatnie wymieszaj łopatką- następnie połącz obie masy na jednolitą bardzo delikatnie- ta czynność zbliżyła konsystencją ubite białko do masy twarogowej i łatwiej połączyć obie. Wylej masę serową na kruchy spód i wyrównaj.
Rozwałkuj z pozostałego ciasta prostokąt i wycinaj paseczki, ułóż w blaszce na serniku kratkę.
Sernik krakowski piecz 1 godzinę bez otwierania piekarnika. Gdy cały się zetnie, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Sok z cytryny wymieszaj dokładnie z cukrem- pudrem i posmaruj sernik- można udekorować bakaliami.
Thank you for rating this article.