Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Bajaderki

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Bajaderki to pyszne ciastka które wypełniały witryny każdej cukierni za czasów Prl-u. Wystarczy kilka ścinek lub resztek ciast domowych i kilka dodatkowych składników i zajadasz świeżutkie w domu. 

Uwielbiamy i pamiętamy ten smak, a jeżeli go nie znasz to zapraszam po przepis bo na prawdę warto. Oczywiście domowym sposobem wykonanie czy raczej skład będzie się nie co różnił od ciastek z tamtych czasów, bo mieliśmy do dyspozycji na produkcji całą gamę smaków. Często spotykałam się z opinią, że bajaderki strach jeść gdyż to ciastka zrobione z tego co nie sprzedane itp. Nie koniecznie bo wyglądało to tak- 

Jak wiadomo, każde ciasto piecze się w blaszce tak samo produkuje się teraz zwane ciastami bez pieczenia niegdyś deserowymi. Przy porcjowaniu, należało każde ciasto obkroić zanim wylądowało w witrynie czy chłodni sklepowej- do bajaderek lądowały ścinki - serników, ciast na bazie kremu maślanego, połamane blaty bezowe które nie nadawały się do produkcji, ciasta na bazie bitej śmietany oraz mniejsza ilość ciast z galaretką. Po wymieszaniu masy na gładką oceniało się czy należy dodać spoiwa (głownie kremu na bazie masła) oraz doprawiało się kakao, aromatem rumowym i spirytusem. Następnie kilka dziewcząt w młodym wieku w tym i ja ;-) stawało przy jednym stole do wykulania pięknych bajaderek. W tym długim zazwyczaj czasie odbywały się przeważnie rozmowy jak to ciekawie minął poprzedni weekend i nie tylko ;-). Gdy cała masa została wykulana, lądowała w chłodni na kilka godzin, Ktoś w tym czasie przygotowywał polewę z tak zwanego wyrobu czekoladopodobnego. Dziś mamy do dyspozycji surowce najwyższej jakości i nie orientuję się czy jeszcze można zdobyć tamten smak, więc polewę wykonamy z czekolady i masła.

Swoje bajaderki wykonałam z nieudanego "Murzynka", ale jak najbardziej nawet lepiej użyć resztek na przykład po świętach z różnych ciast. Ważne by takich suchych jak babka piaskowa było tyle samo na oko co mokrych na bazie bitej śmietany. Masa powinna być zwarta i lekko tłusta by ciastka ładnie ukształtować i by się schłodziły i nie rozpadły przy oblewaniu czekoladą. Podam Ci składniki jakie użyłam ja(pominęłam kakao) a Ciebie niech poniesie fantazja. Z powstałej masy uzyskałam 10 bajaderek. 

- Ilość porcji - 10

- Czas przygotowania - 30 minut w sumie

- Czas chłodzenia - 1-2 godziny

Składniki na kulki:

- Ścinki suchych ciast - 700 gram

- Masa krówkowa - 1/2 puszki

- Kakao - 2-3 łyżki

- Czekolada mleczna - 100 gram

- Śmietana 30% - 100 gram

- Masło 2 łyżki stołowe

- Orzechy włoskie - 0,5 szklanki

- Pokruszone herbatniki - 0,5 szklanki - można pominąć

- Aromat rumowy - kilka kropel

- Wódka czysta - 2 małe kieliszki

Składniki na polewę:

- Masło - 100 gram

- Cukier - 3 łyżki stołowe

- Mleko - 4 łyżki stołowe

- Kakao ciemne- 2 łyżki stołowe

- Czekolada naturalna - 4 kostki

 

Wykonanie:

Ciasto rozdrobnij w blenderze lub rozgnieć palcami na drobne kawałeczki.

Orzechy rozdrobnij chwilę w blenderze lub zrób to wałkiem na blacie kuchennym.

 W rondelku zagotuj śmietanę, wyłącz kuchenkę i dodaj masło i pokruszoną czekoladę, wymieszaj od razu na by czekolada się nie spaliła od temperatury. Do miski z resztkami ciast dodaj- kajmak (masa krówkowa), masę z czekolady i śmietany, orzechy, kakao, aromat i alkohol- całość wyrób na gładką masę. 

           

 Z powstałej masy zrób w dłoniach gładkie kulki, ułóż na płaskim talerzu i schłodź w lodówce.

Przygotowanie polewy:

W rondelku rozgrzej masło, dodaj cukier, kakao oraz mleko i mieszaj grzejąc ( nie gotuj) do uzyskania gładkiej masy- zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj czekoladę- wymieszaj. Lekko przestudzoną polewą oblej każdą bajaderkę, udekoruj orzechami. Smacznego :-)

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.