Burger z wołowiną stał się jakiś czas temu daniem w którym mocno zagustowaliśmy . Kiedyś zwykła sucha buła pszenna z byle jakim kotletem surówkami i nieraz przypadkowym sosem została podmieniona na takiego którego nie można nie kochać . Jesteśmy świadomi , że burger dopiero wtedy smakuje gdy znajdzie się w nim wysokiej jakości wołowina a bułka musi być maślana , lekka , jędrna i miękka . Oczywiście cała kompozycja warzyw i sosu podkręca smak burgera , więc wniosek jest jeden -trzeba się przyłożyć.
By osiągnąć finalnie danie o którym myślisz , wybierz produkty świeże i wysokiej jakości , w szczególności mięso . Przepis na bułkę maślaną do burgera znajdziesz tutaj , jeżeli zdecydujesz się na zakup - pamiętaj , maślana lekko słodka , najlepiej z miejscowej zaufanej piekarni . Podaję podstawowy przepis na sos który łatwo się przygotowuje i bardzo pasuje do dania , ale tu także można doprawić po swojemu.
- Przygotowanie - 1 godzina
- Ilość - 3 szt
- Stopień trudności - średni
Produkty :
- Mięso wołowe z tłuszczem ( antrykot ) - 200g
- Bułka maślana duża - 3 szt
- Ser żółty - 3 plastry
- Cebula biała 1 szt
- Cebula czerwona 1 szt
- Sałata mix - 50 g
- Papryka czerwona - 3 plastry
- Papryka zielona - 3 plastry
-Pomidor duży - 1 szt
- Ogórek kiszony - 2 szt
- Masło - 1 łyżka
- Majonez - 2 łyżki
- Ketchup - 1 łyżka
- Sok z kiszonych ogórków - 2 łyżki
- Oliwa do smażenia
- Kolorowy pieprz
Przygotowanie :
Mięso pokrój w mniejsze części i w kosteczkę - posiekaj drobno nożem, to dość męczący proces, ale na pewno burger odwdzięczy się smakiem - zagnieć delikatnie w misce i odstaw .Pomidor i Papryki umyj i wytnij potrzebne plasterki , Cebulę obierz i pokrój w plastry a ogórki cienko wzdłuż . Do majonezu dodaj ketchup i wymieszaj dokładnie tak by nie było grudek , dodawaj stopniowo sok z ogórków i całość dokładnie połącz - odstaw .
Bułki przekrój na pół i każdą część posmaruj masłem . Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw " otwarte " bułki gdy zaczniesz smażyć mięso .
Mięso podziel na 3 części i z każdej na desce uformuj kotlet troszkę większy niż średnica bułki . Pomagaj sobie nożem by mięso było zwarte i nie przykleiło się mocno do deski - można w trakcie podcinać je od spodu . Rozgrzej oliwę na patelni na średnim poziomie i ułóż mięso . Smaż do momentu aż mocno wyjdzie krew , obróć na drugą stronę i smaż max 2 minuty - dopraw kotlety kolorowym pieprzem z każdej strony .
Na spód lekko chrupiącej bułki ułóż trochę sałaty , polej odrobiną sosu i ułóż krążki cebuli . Połóż mięso na to ser i sałatę - znowu polej odrobiną sosu . Układaj dalej warstwowo resztę warzyw kończąc sosem . Przykryj wierzchnią warstwę górą bułki i wbij przez środek patyczek do szaszłyków . Podawaj udekorowane zieleniną . Twój burger z wołowiną jest gotowy . Smacznego
Thank you for rating this article.