Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Buraczki zasmażane

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 Przepyszne, najlepsze buraczki zasmażane to dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Nie wyobrażam sobie duszonego mięsa w sosie bez buraczków na ciepło. Te są tak wspaniałe i wyraziste w smaku, że podkreślą smak każdego dania. Koniecznie wypróbuj a sama/ sam się przekonasz. 

Jedzenie buraków pod każdą postacią jest bardzo ważne dla każdego. Więc warto wprowadzić to warzywo do diety nie tylko dorosłym ale także dzieciom. Przepis jest skomponowany w taki sposób, a smak tak wypośrodkowany by wszystkich zadowolić. My uwielbiamy, a taki właśnie podkręcony smak wyniosłam z domu rodzinnego i serwuję go często własnej rodzinie. 

Buraki zawierają dużo błonnika który ułatwia trawienie, zawierają antyoksydanty które czyszczą nasz organizm z wolnych rodników co pomaga zapobiegać stanom zapalnym w tym rozwojowi nowotworów. Spożywanie jest szczególnie wskazane osobom zmagającym się z anemią, bo działają krwiotwórczo- wypróbowałam na sobie w urozmaiconej diecie z innymi warzywami, na przykład szpinakiem- mogę śmiało powiedzieć, że uratowały mi życie i szybko przywróciły wyniki do idealnych. Po za tym działają pozytywnie na pracę mózgu, przy tym poprawiają pamięć. No i dziewczyny- działają przeciwstarzeniowo a są niskokaloryczne, więc nic tylko jeść! A by smakowały mam tu coś pysznego. Zanim zaczniesz przygotowywać swoje buraczki na ciepło- podpowiem Ci coś- nie rezygnuj z masła- po za tym, że jest tu ważnym nośnikiem smaku to właśnie tłuszcz pomaga transmitować wszystkie witaminy zawarte w burakach w każdą część naszego ciała.

- Przygotowanie- 1,5 godziny

- ilość porcji - 4-5

- Stopień trudności - łatwe

 

 

Składniki:

- Buraki surowe - 1,5 kg

- Masło - 3 łyżki stołowe

- Cebula - 1 średnia

- Czosnek - 2 duże ząbki

- Cukier - 2 czubate łyżki

- Sól - 1 łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - duża szczypta

- Sok z cytryny lub ocet spirytusowy - 2 łyżki stołowe

 

Wykonanie:

Buraki umyj dokładnie z ewentualnego pozostałego piasku, nie obieraj, ułóż w dużym garnku i zalej dużą ilością zimnej wody by całkiem je zakryła. 

Postaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę by nie chlapało po całej kuchni, przykryj i gotuj aż zmiękną. Może to potrwać nawet 1,5 godziny, wszystko zależy jakiej wielkości są buraki. Gdy widelec da się wbić w buraczka, odlej wodę i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ugotowane buraki są nieco twardsze od ugotowanych ziemniaków, wystarczy, że z lekkim oporem da się już wbić widelec. 

Z ostudzonych buraków zdejmij delikatnie skórkę, powinna odchodzić w dłoniach, odetnij także korzonki i zgrubiałe części w miejscu gdzie wyrastały liście. Zetrzyj wszystkie na tarce o drobnych oczkach i przełóż do garnka razem z sokiem, lekko podgrzewaj. Na patelni na małej temperaturze rozgrzej masło i podsmażaj na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodaj do wszystkie suche przyprawy i sok z cytryny lub ocet, gdy cebulka się zeszkli także dodaj razem z masłem z patelni. Buraczki często mieszaj podgrzewając, gdy się zagotują dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłącz kuchenkę. Wymieszaj i posmakuj- jeżeli są gorzkawe dosyp cukru, jeżeli czegoś Ci brakuje - soli. Sól podkreśla smak czosnku, więc dopiero odpowiednia równowaga wydobędzie to co najlepsze. Zanim zaczniesz doprawiać po swojemu, chwilkę poczekaj aż wszystko się przegryzie. Buraczki zasmażane doskonale smakują z Karkówką w sosie pieczeniowym, przepis na najlepszą znajdziesz TUTAJ, lub z delikatnym gulaszem gdzie podkręcą jego smak jeszcze bardziej a przepis TUTAJ. Życzę smacznego :-) 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.