Przepyszne, najlepsze buraczki zasmażane to dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Nie wyobrażam sobie duszonego mięsa w sosie bez buraczków na ciepło. Te są tak wspaniałe i wyraziste w smaku, że podkreślą smak każdego dania. Koniecznie wypróbuj a sama/ sam się przekonasz.
Jedzenie buraków pod każdą postacią jest bardzo ważne dla każdego. Więc warto wprowadzić to warzywo do diety nie tylko dorosłym ale także dzieciom. Przepis jest skomponowany w taki sposób, a smak tak wypośrodkowany by wszystkich zadowolić. My uwielbiamy, a taki właśnie podkręcony smak wyniosłam z domu rodzinnego i serwuję go często własnej rodzinie.
Buraki zawierają dużo błonnika który ułatwia trawienie, zawierają antyoksydanty które czyszczą nasz organizm z wolnych rodników co pomaga zapobiegać stanom zapalnym w tym rozwojowi nowotworów. Spożywanie jest szczególnie wskazane osobom zmagającym się z anemią, bo działają krwiotwórczo- wypróbowałam na sobie w urozmaiconej diecie z innymi warzywami, na przykład szpinakiem- mogę śmiało powiedzieć, że uratowały mi życie i szybko przywróciły wyniki do idealnych. Po za tym działają pozytywnie na pracę mózgu, przy tym poprawiają pamięć. No i dziewczyny- działają przeciwstarzeniowo a są niskokaloryczne, więc nic tylko jeść! A by smakowały mam tu coś pysznego. Zanim zaczniesz przygotowywać swoje buraczki na ciepło- podpowiem Ci coś- nie rezygnuj z masła- po za tym, że jest tu ważnym nośnikiem smaku to właśnie tłuszcz pomaga transmitować wszystkie witaminy zawarte w burakach w każdą część naszego ciała.
- Przygotowanie- 1,5 godziny
- ilość porcji - 4-5
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Buraki surowe - 1,5 kg
- Masło - 3 łyżki stołowe
- Cebula - 1 średnia
- Czosnek - 2 duże ząbki
- Cukier - 2 czubate łyżki
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - duża szczypta
- Sok z cytryny lub ocet spirytusowy - 2 łyżki stołowe
Wykonanie:
Buraki umyj dokładnie z ewentualnego pozostałego piasku, nie obieraj, ułóż w dużym garnku i zalej dużą ilością zimnej wody by całkiem je zakryła.
Postaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę by nie chlapało po całej kuchni, przykryj i gotuj aż zmiękną. Może to potrwać nawet 1,5 godziny, wszystko zależy jakiej wielkości są buraki. Gdy widelec da się wbić w buraczka, odlej wodę i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ugotowane buraki są nieco twardsze od ugotowanych ziemniaków, wystarczy, że z lekkim oporem da się już wbić widelec.
Z ostudzonych buraków zdejmij delikatnie skórkę, powinna odchodzić w dłoniach, odetnij także korzonki i zgrubiałe części w miejscu gdzie wyrastały liście. Zetrzyj wszystkie na tarce o drobnych oczkach i przełóż do garnka razem z sokiem, lekko podgrzewaj. Na patelni na małej temperaturze rozgrzej masło i podsmażaj na niej drobno posiekaną cebulkę. Dodaj do wszystkie suche przyprawy i sok z cytryny lub ocet, gdy cebulka się zeszkli także dodaj razem z masłem z patelni. Buraczki często mieszaj podgrzewając, gdy się zagotują dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłącz kuchenkę. Wymieszaj i posmakuj- jeżeli są gorzkawe dosyp cukru, jeżeli czegoś Ci brakuje - soli. Sól podkreśla smak czosnku, więc dopiero odpowiednia równowaga wydobędzie to co najlepsze. Zanim zaczniesz doprawiać po swojemu, chwilkę poczekaj aż wszystko się przegryzie. Buraczki zasmażane doskonale smakują z Karkówką w sosie pieczeniowym, przepis na najlepszą znajdziesz TUTAJ, lub z delikatnym gulaszem gdzie podkręcą jego smak jeszcze bardziej a przepis TUTAJ. Życzę smacznego :-)
Thank you for rating this article.