Sałatka Colesław, pyszna surówka z naszego najważniejszego polskiego warzywa. Soczysta, chrupiąca i pełna smaku, idealna jako dodatek do wystawnego obiadu jak i fast-food. Zdrowa przekąska lub dodatek do tortilli czy nawet pierogów. Możesz ją zaserwować niemalże do każdego obiadu a i tak się nie znudzi.
Do przygotowania sałatki użyłam połówki małej kapusty głowiastej, to taka którą zazwyczaj można kupić w sklepach. Wybrałam główkę świeżą i zwartą, o soczystych ładnych liściach, wybór składników do każdego dania to najważniejszy aspekt tego co masz zamiar stworzyć. By danie smakowało nie musisz być mistrzem kuchni, odpowiedni ich dobór zrobi połowę roboty. Jeżeli czegoś brakuje mi z własnego ogrodu, staram się zaopatrywać w zieleniakach i warzywniakach którzy zaopatrują się u zaufanego sprawdzonego rolnika. Bez nawozów, bez pryskania warzywa dojrzewające w słońcu to jest kwint esencja smaku.
- Czas przygotowania - 20 minut
- Ilość porcji - 3-4 duże
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Kapusta biała głowiasta - 0,5 małej główki
- Marchew słodka średniej wielkości - 2 sztuki
- Cebula duża - 1 sztuka
- Cytryna - 1 sztuka mała
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Cukier kryształ - 2 płaskie łyżki stołowe
Wykonanie sałatki:
- Kapustę białą obierz z brzydkich liści, aż pozostaną ładne i zwarte, przetnij na pół i wytnij z połówki głąb- to najtwardsza część, środek kapusty. Resztę poszatkuj bardzo drobno, przełóż do miski i dodaj sól, cukier, oraz pieprz- wymieszaj dokładnie i odstaw na kilkanaście minut.
Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok- odstaw. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach- dodaj do kapusty. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w drobną kosteczkę- dodaj do kapusty. Dołóż majonez oraz jogurt i wymieszaj dokładnie całość aż do uzyskania pysznej i chrupiącej sałatki colesław. Podawaj z ulubionym obiadem, przykładowy przepis na przepyszny a wystawny i prosty w wykonaniu znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.