Surówka z selera, doskonały przepis na taką by zjeść ją ze smakiem bez oporów. Delikatna w smaku doprawiona odpowiednimi składnikami, jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do duszonych mięs z dodatkiem sosów, jadamy także jako przekąskę, warto seler umieścić w swojej diecie, przeczytaj dlaczego i zapisz przepis na przepyszną i zdrową surówkę z selera.
Seler to warzywo bogate w witaminy i minerały, jeżeli jego korzeń używasz tylko do gotowania wywarów i rosołu, to koniecznie zacznij jadać go także na surowo i uwierz, że kupne gotowe surówki a zrobiona samodzielnie smakuje o niebo albo dwa lepiej. Najważniejsze z selera to dla odchudzających się lub dbających o linię- przyspiesza przemianę materii, ułatwia wypróżnianie. Działa także wspierająco na pracę serca, nerek, układu nerwowego, obniża ciśnienie tętnicze oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn. Polecany jest osobom walczącym lub zagrożonym dną moczanową. Seler zawiera potas, wapń, cynk, magnez oraz żelazo. Witaminę C, B oraz PP. Czyli w jednej surówce z dodatkiem jabłka znajdziemy wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętaj, by zadbać o swój organizm, tylko regularne spożywanie warzyw i owoców da widoczne i odczuwalne efekty. Surówkę z selera jadamy często, zazwyczaj gdy planuję coś innego na obiad staram się zrobić sok z użyciem selera naciowego, by uzupełnić ewentualne niedobory i dodatkowo zadbać o gęstość skóry- to dzięki zawartości witaminy E w selerze naciowym, sok z niego możemy nazwać eliksirem młodości. Póki co dziś surówka z selera.
- Przygotowanie - 15 minut
- Ilość osób - ok 5
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Seler korzeń - 1 sztuka średniej wielkości
- Jabłko - 1 sztuka średniej wielkości
- Cytryna - 0,5 sztuki
- Rodzynki - 2 łyżki stołowe
- Majonez - 1 czubata łyżka stołowa
- Jogurt naturalny - 1 łyżka stołowa
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa
- Sól - duża szczypta
- Pieprz czarny mielony - mała szczypta
Wykonanie:
Cytrynę sparz wrzątkiem i wyciśnij sok z połówki. Seler obierz ze skóry, umyj i osusz. Jabłko umyj osusz i obierz. Warzywo i owoc zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok z cytryny oraz przyprawy, wymieszaj i odstaw. Rodzynki zamocz na 10 minut we wrzątku. Tyle by były przykryte. Po upływie tego czasu, odlej wodę i wypłucz je w zimnej wodzie aż będą czyste- dodaj odsączone do selera i jabłka. Wymieszaj całość surówki z selera z jogurtem oraz majonezem i odstaw na kilkanaście minut do lodówki by się przegryzły składniki. Twoja surówka z selera jest gotowa. Smacznego.
Thank you for rating this article.