Surówka z marchwi to zawsze pyszny, zdrowy i kolorowy dodatek do posiłku. Pasuje niemalże do każdego obiadu i wszystkim smakuje, kolorowo na stole zawsze z tym wyborem, koniecznie wypróbuj przepis na najlepszą.
Gdy szykuję obiad dla rodziny, częstym wyborem jest surówka z marchewki, gdy szykuję obiad dla gości- zawsze pojawia się w towarzystwie innych warzyw, surówek oraz dodatków. U nas nie może zabraknąć jej na stole. Miałam i przyjemność i niestety nieprzyjemność posmakować wykonanych na milion sposobów, taka domowa, przyrządzona nie na skróty jest zawsze najlepsza, najsmaczniejsza a goście sięgają po dokładkę.
Surówka z marchewki pasuje do dań w którym pojawia się duszone mięso, grillowane, do domowych fast- food , do klusek, ziemniaków czy frytek, uwielbiamy nawet do pierogów. Przyzwyczaiłam rodzinę, że na stole do każdego posiłku zawsze są warzywa a surówka z marchewki pojawia się szczególnie często :-) Słodka marchew z nutką cytryny smakuje niezwykle orzeźwiająco i kto nie lubi nudy na talerzu koniecznie powinien wypróbować.
Ilość osób - 4
Stopień trudności - łatwe
Czas przygotowania - 15 min .
Składniki :
marchew 3 duże szt.
jabłko twarde i słodkie 2 małe
cytryna 1 sztuka
sól szczypta
pieprz świeżo mielony 2 szczypty
cukier 1 łyżka stołowa
majonez 2 łyżki
Przygotowanie :
Marchew obierz i umyj , jabłko umyj i obierz oraz oczyść z gniazd nasiennych . Cytrynę sparz gorącą wodą i wyciśnij z niej czysty sok bez pestek . Jabłko i marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach , dodaj przyprawy i majonez i wymieszaj , podawaj do posiłku .
Surówki , mają krótki termin ważności , chociaż można je przechowywać do dwóch dni , uważam ,że dużo tracą na walorach smakowych - staraj się przyrządzać bezpośrednio przed posiłkiem . Smacznego
Thank you for rating this article.