Mizeria na słodko - kwaśno często króluje na naszym stole jak to bywa w typowej polskiej rodzinie . Robię ją na wiele sposobów w zależności od dania ale ten jest zdecydowanie nasz ulubiony . Jak to ze świeżymi ogórkami bywa , można wymyślać do woli .
Jednak mimo pojawienia się tu szczypioru , staram się unikać łączenia tego warzywa z innymi cennymi w witaminę C warzywami , gdyż gdy tylko dotknie np. pomidora czy rzodkiewki itp. pozbędzie go niemal całkowicie tej cennej witaminy . No ale cóż , ze wszystkiego nie da się zrezygnować , gdy wiemy , że coś bardzo dobrze smakuje - więc jest szczypior .
Składniki na mizerię dla 3 Osób :
- Ogórek świeży duży 1 sztuka
- Szczypior - 1 pęczek
- Cukier - 1 płaska łyżka
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Śmietana 18 % - 2 łyżki stołowe
- Ocet spirytusowy - 1 łyżka stołowa
Przygotowanie :
Ogórek umyj , osusz i obierz cienko ze skórki zaczynając od jaśniejszej strony - pozwoli to uniknąć gorzknienia ogórka ,zetrzyj go na tarce w cienkie plasterki . Szczypior umyj i osusz oraz poszatkuj drobno . Do śmietany dodaj przyprawy oraz ocet i dokładnie wymieszaj . Sos i szczypior dodaj przed podaniem i wymieszaj . Smacznego
Thank you for rating this article.