Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekanka z cukinią

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zapiekanka z cukinią, aromatyczne i podzielne danie bogate w składniki i łatwe w wykonaniu które przygotowuję dzień wcześniej, wystarczy ukroić porcję i odgrzać. Smakuje na zimno i na gorąco, Koniecznie zapisz przepis, idealne danie z wykorzystaniem makaronu który zawsze zostaje w nadmiarze.

 Zapiekankę z cukinią robię dość często, szczególnie wygodnie mi w dni gdzie wiem, że każdy z członków rodziny przybędzie do domu głodny o innej porze niż pozostali. Wtedy rządzi tak zwana samo obsługa a ja mam wolne popołudnie :-) Oczywiście zdarza mi się przygotować zapiekankę z cukinii gdy zasiadamy razem do obiadu lub na imprezę, to takie uniwersalne danie. Głownie wpadam na pomysł gdy mam nadmiar sosu koperkowego z klopsów lub beszamelowego lub ugotowanego makaronu- nic się nie marnuje. Oczywiście przygotowanie zajmuje trochę czasu ale naprawdę warto. Do przygotowania zapiekanki z cukinią będzie Ci potrzebne głębokie szkło żaroodporne lub podobne naczynie do pieczenia a nawet tortownica, duża patelnia oraz garnki. Podam Ci przepis od podstaw , wyda się skomplikowany ale taki na prawdę nie jest, szczególnie jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką sosu koperkowego lub ugotowanego makaronu. Jeżeli posiadasz sos to w przepisie pomiń śmietanę, mąkę i masło jeżeli pozostało Ci mięso z sosu do spaghetti, pomiń mięso i koncentrat, oczywiście jeżeli posiadasz ugotowany makaron- pomiń. Dopilnuj by żaden sos nie był zbyt rzadki, jeżeli posiadasz swój, zredukuj gęstość podgrzewając go na kuchence, odparujesz w ten sposób nadmiar wody.

- Przygotowanie - 1 godzina

- Czas pieczenia - 50 minut

- Stopień trudności - łatwy

- Ilość porcji - około 6

 

Składniki:

- Cukinia średniej wielkości - 3 sztuki

- Makaron drobne nitki - 200 gram

- Mięso mielone - 500 gram

- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe

- Śmietana 18% - 200 gram

- Pomidory średniej wielkości - 2-3 sztuki

- Szpinak świeży - 200 gram

- Koperek - 1 mały pęczek lub 1 czubata łyżka suszonego

- Ser feta - 100 gram

- Jaja - 2 sztuki

- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa

- Masło - 1 łyżka stołowa

- Ser żółty typu królewski - 300 gram

- Sól w sumie - 1 łyżeczka płaska i trochę

- Pieprz czarny mielony 2 szczypty

- Olej lub oliwa 

- Zioła prowansalskie - szczypta

Przygotowanie zapiekanki z cukinią:

 Ugotuj makaron w/g instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw do lekkiego wystudzenia. 2 cukinie umyj, osusz i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posól 1 płaską łyżeczkę, wymieszaj i odstaw. W rondelku rozgrzej masło, gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i dobrze wymieszaj aż masa będzie odchodzić od garnka, dodaj 1 - 1/3 szklanki wody i  dokładnie wymieszaj rózgą, zanim się zagotuje- dodaj śmietanę, szczyptę posól, gdy masa zawrze wyłącz, poszatkuj koperek bez łodyg i dodaj do masy- wymieszaj- tu możesz zamienić czynność na 0,5 - 0,75 litra sosu koperkowego lub beszamelowego. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i wrzuć na rozgrzany tłuszcz szpinak, mieszaj od czasu do czasu aż zwiędnie, posól i dodaj odrobinę pieprzu- odstaw. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą, spód i brzegi. Cukinię odcedź z nadmiaru wody na drobnym sitku, w głębokiej misce wymieszaj sos koperkowy, szpinak, makaron oraz cukinię i jajka- przełóż masę do szkła żaroodpornego.

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij na średniej lub niskiej temperaturze, podkręć i dodaj mięso mielone, smaż ok 8 minut mieszając od czasu do czasu tak by się ścięło, dodaj koncentrat szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszaj i wyłącz. Odstaw do wystudzenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ser żółty potarkuj na tarce o średnich oczkach, połową posyp warstwę makaronową , przełóż wystudzonym mięsem i posyp mięso drugą częścią sera. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 0,5 centymetra, pomidory podobnie. Na zapiekance z cukinii poukładaj plastry cukinii , pomidora, na każdy plasterek połóż odrobinę sera feta i posyp całość ziołami.

Włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut. Zapiekankę z cukinii można konsumować od razu lub wystudzić i odgrzewać następnego dnia. 

 

Ocena
3.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.