Zapiekanka z cukinią, aromatyczne i podzielne danie bogate w składniki i łatwe w wykonaniu które przygotowuję dzień wcześniej, wystarczy ukroić porcję i odgrzać. Smakuje na zimno i na gorąco, Koniecznie zapisz przepis, idealne danie z wykorzystaniem makaronu który zawsze zostaje w nadmiarze.
Zapiekankę z cukinią robię dość często, szczególnie wygodnie mi w dni gdzie wiem, że każdy z członków rodziny przybędzie do domu głodny o innej porze niż pozostali. Wtedy rządzi tak zwana samo obsługa a ja mam wolne popołudnie :-) Oczywiście zdarza mi się przygotować zapiekankę z cukinii gdy zasiadamy razem do obiadu lub na imprezę, to takie uniwersalne danie. Głownie wpadam na pomysł gdy mam nadmiar sosu koperkowego z klopsów lub beszamelowego lub ugotowanego makaronu- nic się nie marnuje. Oczywiście przygotowanie zajmuje trochę czasu ale naprawdę warto. Do przygotowania zapiekanki z cukinią będzie Ci potrzebne głębokie szkło żaroodporne lub podobne naczynie do pieczenia a nawet tortownica, duża patelnia oraz garnki. Podam Ci przepis od podstaw , wyda się skomplikowany ale taki na prawdę nie jest, szczególnie jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką sosu koperkowego lub ugotowanego makaronu. Jeżeli posiadasz sos to w przepisie pomiń śmietanę, mąkę i masło jeżeli pozostało Ci mięso z sosu do spaghetti, pomiń mięso i koncentrat, oczywiście jeżeli posiadasz ugotowany makaron- pomiń. Dopilnuj by żaden sos nie był zbyt rzadki, jeżeli posiadasz swój, zredukuj gęstość podgrzewając go na kuchence, odparujesz w ten sposób nadmiar wody.
- Przygotowanie - 1 godzina
- Czas pieczenia - 50 minut
- Stopień trudności - łatwy
- Ilość porcji - około 6
Składniki:
- Cukinia średniej wielkości - 3 sztuki
- Makaron drobne nitki - 200 gram
- Mięso mielone - 500 gram
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe
- Śmietana 18% - 200 gram
- Pomidory średniej wielkości - 2-3 sztuki
- Szpinak świeży - 200 gram
- Koperek - 1 mały pęczek lub 1 czubata łyżka suszonego
- Ser feta - 100 gram
- Jaja - 2 sztuki
- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa
- Masło - 1 łyżka stołowa
- Ser żółty typu królewski - 300 gram
- Sól w sumie - 1 łyżeczka płaska i trochę
- Pieprz czarny mielony 2 szczypty
- Olej lub oliwa
- Zioła prowansalskie - szczypta
Przygotowanie zapiekanki z cukinią:
Ugotuj makaron w/g instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw do lekkiego wystudzenia. 2 cukinie umyj, osusz i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posól 1 płaską łyżeczkę, wymieszaj i odstaw. W rondelku rozgrzej masło, gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i dobrze wymieszaj aż masa będzie odchodzić od garnka, dodaj 1 - 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszaj rózgą, zanim się zagotuje- dodaj śmietanę, szczyptę posól, gdy masa zawrze wyłącz, poszatkuj koperek bez łodyg i dodaj do masy- wymieszaj- tu możesz zamienić czynność na 0,5 - 0,75 litra sosu koperkowego lub beszamelowego. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i wrzuć na rozgrzany tłuszcz szpinak, mieszaj od czasu do czasu aż zwiędnie, posól i dodaj odrobinę pieprzu- odstaw. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą, spód i brzegi. Cukinię odcedź z nadmiaru wody na drobnym sitku, w głębokiej misce wymieszaj sos koperkowy, szpinak, makaron oraz cukinię i jajka- przełóż masę do szkła żaroodpornego.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i zeszklij na średniej lub niskiej temperaturze, podkręć i dodaj mięso mielone, smaż ok 8 minut mieszając od czasu do czasu tak by się ścięło, dodaj koncentrat szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszaj i wyłącz. Odstaw do wystudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ser żółty potarkuj na tarce o średnich oczkach, połową posyp warstwę makaronową , przełóż wystudzonym mięsem i posyp mięso drugą częścią sera. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 0,5 centymetra, pomidory podobnie. Na zapiekance z cukinii poukładaj plastry cukinii , pomidora, na każdy plasterek połóż odrobinę sera feta i posyp całość ziołami.
Włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut. Zapiekankę z cukinii można konsumować od razu lub wystudzić i odgrzewać następnego dnia.
Thank you for rating this article.