Zupa pieczarkowa, zawsze odpowiednia na każdą porę roku i każdą okazję, w sam raz na co dzień. Pyszna z grzankami lub gęsta, pełna kolorowych warzyw z wywaru. Z odpowiednimi przyprawami jak tu - wyśmienita.
Zupa pieczarkowa to świetny wybór, jak większość zup przygotujesz ją w bardzo prosty sposób na bazie wywaru mięsno- warzywnego lub warzywnego. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a aromat zupy pieczarkowej unoszący się w kuchni podczas gotowania jest niesamowity- i z takim apetytem jedzą ją domownicy oraz goście. Oczywiście można zrobić ją płaską i mało apetyczną na tak zwane skróty- włoszczyzna, śmietana, pieczarki-a i można dodać i kolorku i smaczku bez straty na smaku pieczarek. Dla miłośników pikantnej kuchni, zawsze polecam dodać kilka kropel sosu tabasco, sosu z chili lub ulubionego innego pikantnego. Do przygotowania zupy pieczarkowej użyłam delikatnego wywaru drobiowego ale można wykonać ją na samym warzywnym. Jeżeli wybierasz mięsny, można użyć na przykład ćwiartek drobiowych, wykorzystać można ugotowane mięso do pysznego dania na które przepis znajdziesz TUTAJ. Oszczędzam sobie także czas i zaopatruję się w krojone pieczarki których plasterki mają równą grubość ok 0,5 centymetra. Do przygotowania zup sama komponuję włoszczyznę, z pozostałych części robię surówki, na pyszną z pora przepis znajdziesz TUTAJ a na soczystą surówkę z selera TUTAJ Do przygotowania zupy pieczarkowej potrzebne Ci będą duży garnek o pojemności 5 litrów oraz duża głębsza patelnia.
- Ilość porcji - 6-8
- Czas przygotowania- 30 minut
- Czas gotowania- 1,5 godziny
- Stopień trudności - łatwe
Składniki:
- Części rosołowe drobiowe: 0,5 kg
- Marchew: 2 duże sztuki
- Seler: ćwiartka
- Pietruszka korzeń: 1 sztuka
- Cebula: 2 duże sztuki
- Por: zielona część
- Pieczarki krojone: 400 gram
- Masło: 2 łyżki stołowe
- Sól: 1,5 płaskiej łyżeczki
- Pieprz czarny mielony: 0,5 płaskiej łyżeczki
- Kurkuma mielona: 1 płaska łyżeczka
- Śmietana do zup: 0,5 szklanki
- koperek świeży: 1 pęczek
Wykonanie:
Części rosołowe umyj i zalej w garnku 3-ma litrami zimnej wody. Postaw na kuchence i na niskiej temperaturze doprowadź do wrzenia- dodaj sól. Wywar powinien lekko się gotować/ bulgotać. W między czasie obierz marchew, pietruszkę oraz seler - umyj i wrzuć do wrzącego wywaru, umyj zieloną część pora i także dodaj. Od tej chwili zupa powinna się gotować 1 godzinę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a na patelni rozgrzej na niskiej temperaturze 1 łyżkę masła- dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli. Wyłącz patelnię. Z wywaru wyrzuć por, a mięso i warzywa wyłów na talerz. Marchew, seler oraz pietruszkę wystudź.
Do gotującego wywaru dodaj cebulę a na patelni ponownie rozgrzej łyżkę masła, podkręć temperaturę na maksa i podsmaż pieczarki kilka minut mieszając od czasu do czasu- dodaj do zupy, także przyprawy i gotuj 10 minut.
Warzywa z zupy zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy pieczarkowej, w szklance zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i dokładnie wymieszaj- dodaj do reszty- zagotuj i wyłącz. Podawaj z poszatkowanym drobno świeżym koperkiem. Smacznego
Thank you for rating this article.