Zupa serowa- rozgrzewająca, delikatna i kolorowa, bardzo prosta w wykonaniu i podawana z pysznymi chrupiącymi grzankami- coś czego szukasz i koniecznie musi znaleźć się na Twoim stole.
By zupa serowa nie była płaska w smaku i taka nijaka po pierwsze wykonuję ją na mocnym mięsno warzywnym wywarze po drugie nie żałuję aromatycznych przypraw także do grzanek. Niektóre dania lubię złagodzić w smaku topionym serkiem, także zdarzają się na kanapki lub jako baza więc pamiętam by zawsze były w lodówce. Tu w zupie serowej się także przydają i doskonale komponują. Taką zupę proponuję na zimę i jesień, jest syta i rozgrzewająca. Jest świetnym posiłkiem który możesz przygotować wcześniej by w wolny dzień czy popołudnie nie zalegać w kuchni godzinami. Przeważnie planuję takie posiłki na kolejny dzień gdy wiem, że chcę go spędzić po za domem a jak wrócę to mam gotowy pyszny obiad dla całej rodziny. W przepisie zaplanowany jest drobiowy wywar, mięso z zupy możesz wykorzystać do pysznego dania, przepis znajdziesz TUTAJ.
- Czas przygotowania - 2 godziny w sumie
- ilość porcji - 8
- Stopień trudności - łatwy
Składniki:
- Ćwiartka tylna z kurczaka - 2 sztuki
- Marchew - 2 duże sztuki
- Pietruszka korzeń - 1 duża sztuka
- Seler - ćwiartka dużego
- Por - 1 mały
- Cebula - 1 średnia
- Zielona pietruszka - 3 pędy
- Serek topiony śmietankowy - 300 gram
- Śmietana 18% - 100 gram
- Koperek świeży - 1 pęczek
- Czosnek świeży - 3 duże ząbki
- Chleb prostokątny biały - kilka kromek
- Suszone zielone zioła - szczypta
- Masło - 1 łyżka stołowa
- Sól - 1 łyżeczka
Wykonanie zupy serowej:
Do garnka o pojemności 4 litry wlej 2,5 litra wody, mięso umyj i włóż do garnka, wstaw na mały poziom grzania kuchenki i powoli doprowadź do wrzenia. Gdy mięso się zagotuje, pilnuj by mocno się nie gotowało, dodaj umyte i obrane - marchew, seler, pietruszkę korzeń i zieloną oraz por. Cebulę obierz i opal aż się zrobi czarna na gazie, palnikiem lub w piekarniku- dodaj do zupy z cebulą sól. Gotuj wywar przez 1 godzinę co najmniej, aż mięso zrobi się miękkie.
Odcedź zieloną pietruszkę oraz por, resztę warzyw wyłóż na talerz lub miski do wystudzenia, na osobny talerz wyłóż kurczaka i wystudź pod przykryciem. Wywar przecedź przez drobne sitko do czystego garnka i zagotuj, ugotowaną marchew, seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj do zupy oraz topione serki, mieszaj rózgą aż się całkowicie rozpuszczą. Do małej miski dodaj śmietanę i zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do zupy- wymieszaj i zagotuj- wyłącz zupę serową. Obierz czosnek i wduś przeciśnięty przez praskę do garnka, poszatkuj koperek i także dodaj.
Chlebek pokrój w kostkę, a na patelni na niskim poziomie grzania rozgrzej masło, gdy się rozpuści podkręć temperaturę i dodaj grzanki i zioła, smaż aż się zarumienią. Dodaj do każdego talerza zupy serowej bezpośrednio przed podaniem. Dodatkowo zupę można podać z odrobiną tartego sera żółtego.
Thank you for rating this article.