Zupa kalafiorowa zabielana- przysmak wiosenno- letniego stołu. U nas znika do ostatniego talerza. Jest tak pyszna, że na raz muszę ugotować dość spory garnek. Nam najbardziej smakuje ugotowana na kawałku chudego mięsa, więc automatycznie staje się lekkim daniem w sam raz na gorące dni. Z racji swoich właściwości danie jest zalecane do spożycia w szczególności osobom z wrażliwym układem trawiennym lub chorującym na wrzody żołądka.
Zupa kalafiorowa jest jak najbardziej daniem dietetycznym, polecana jest także osobom dbającym o linie. Ale nie tylko, jeżeli chciałbyś/ chciałabyś zjeść ją w bardziej treściwej wersji, można ugotować ją dodając do wywaru 3 ćwiartki z kurczaka, lub spory kawałek indyka, a nawet schabowe żeberko. Przedstawię wersję mniej kaloryczną i bardzo delikatną w smaku, doskonałą dla całej rodziny, od najmłodszego do najstarszego. Nie rezygnuj z dodawania odrobiny śmietany, tłuszcz transmituje witaminy w naszym organiźmie, i jest ważnym elementem w ich przetwarzaniu. Koperek także odgrywa tu ważną rolę, działa łagodząco na ewentualne wzdęcia, jeżeli go nie lubisz można do zupy dodać szczyptę kminku. Do przygotowania będzie Ci potrzebny garnek o pojemności 3 litry.
- Przygotowanie - 1,5 godziny
- Ilość - ok 3 litry - 8 porcji
- Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Pierś kurczaka: 1 podwójna ok 0,5 kg
- Kalafior: 1 duży lub 2 małe
- Marchew: 3 duże sztuki
- Pietruszka korzeń: 1 mała sztuka
- Seler: 1 mały lub pół większego
- Por: 1 mały lub zielone części dużego
- Koperek świeży: 1 pęczek
- Śmietana chuda 12% lekko kwaśna: 2-3 łyżki stołowe
- Sól: 2 łyżeczki
- Pieprz cytrynowy: szczypta
- Pieprz czarny mielony: szczypta
- Czosnek świeży: 1 ząbek lub szczypta granulowanego
Przygotowanie :
Do garnka o pojemności 3 litry, wlej 2 litry zimnej wody. Mięso umyj oraz oczyść z ewentualnych żyłek i kostek- wrzuć do garna i na niskiej temperaturze powoli doprowadzaj do wrzenia. W między czasie zanim wywar zacznie się gotować przygotuj resztę składników.
Seler, marchew, pietruszkę i por obierz i umyj, gdy wywar zacznie się gotować, łyżką cedzakową zdejmij ewentualny szum(pianę)i dodaj do zupy w całości umyte warzywa, posól i przykryj, powinno się wszystko delikatnie gotować a nie mocno przewracać ok 40 minut.
W między czasie z kalafiora odetnij twardą nogę usuń liście i wytnij różyczki z rozety, umyj. Koperek poszatkuj drobno bez łodyg i odstaw.
Po upływie 40 minut wyjmij z wywaru na talerz wszystkie warzywa oraz mięso. Do wywaru dodaj kalafior i gotuj przez ok 15 minut. W tym czasie jeszcze ciepłe mięso rozdrobnij na mniejsze części lub pokrój nożem w kawałeczki. Pokrój ugotowane warzywa w plasterki - dodaj do zupy gdy kalafior będzie prawie miękki. Do kubka nalej kilka łyżek gorącej zupy i dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj do zupy. Rozgnieć ząbek czosnku i dodaj z resztą przypraw, zagotuj chwilę i wyłącz. Nałóż na talerze porcje zupy kalafiorowej i posyp każdą porcję koperkiem. Smacznego
Thank you for rating this article.