Przepyszna zupa kurkowa, sezonowa bo najlepiej smakuje z tych świeżo zebranych i lekko zblanszowanych grzybków. Jest delikatna, wyśmienita i bardzo wypada podać ją wyjątkowym gościom. Podkreślony smak przyprawami i warzywami, a na kolejny dzień gdy przejdzie smakami, jest najlepsza.
Zupę robi się bardzo szybko, swoją gotuję na wywarze mięsnym i wykorzystuję do zupy kurkowej chude mięso, ale można wywar ugotować na przykład na żeberku wieprzowym, lub użyć samych warzyw. W moim przepisie nie chcę by smak mięsa zdominował, a wyraźnie było czuć delikatnego grzybka. Przepis skomponowałam na średniej wielkości garnek, oczywiście w razie potrzeb można pomnożyć składniki i wszystkiego dodać więcej.
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- ilość porcji -6
- Stopień trudności - łatwy
- Składniki :
- Pierś kurczaka - 200 gram
- Kurki świeże - 200 gram
- Marchew - 2 sztuki średniej wielkości
- Pietruszka korzeń - 1 mała sztuka
- Ziemniaki - 2 duże lub 3 małe sztuki
- Seler mały - ćwiartka
- Por - 1 kawałek ok 15 centymetrów
- Cebula - 1 duża sztuka
- Masło 3 łyżki stołowe
- Czosnek - 1 duży ząbek
- Liść laurowy - 1 listek
- Ziele angielskie - 2 ziarenka
- Pieprz czarny - 4 ziarenka
- Kurkuma mielona - szczypta
- Sól - 1 łyżeczka
- Koperek świeży - 1 mały pęczek
- Pietruszka zielona natka - 1 mały pęczek
- Śmietana słodka 30% - 100 gram
- Przygotowanie :
Mięso umyj i włóż do garnka o pojemności ok 2 litry, zalej zimną wodą prawie do pełna i postaw na kuchenkę, doprowadzaj powoli do wrzenia. W między czasie obierz marchew oraz korzeń pietruszki i seler- gdy wywar się zagotuje dodaj wymienione warzywa oraz liść laurowy i pieprz oraz ziele angielskie i gotuj wszystko na niskiej temperaturze, tak by tylko lekko bulgotało.
Kurki wypłucz bardzo dobrze z piasku, czynność wykonaj kilka razy odcedzając je na sitko- odstaw do odsączenia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę- odstaw. Por umyj i przekrój wzdłuż na pół i poszatkuj drobno- odstaw.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę- odstaw w czystej wodzie po płukaniu.
Gdy wywar gotuje się, na patelni rozgrzej na niskiej temperaturze masło, gdy się rozpuści, dodaj cebulę oraz por, powinny się zeszklić, trwa to ok 10 minut. Wyjmij na talerz z wywaru, mięso oraz warzywa i odstaw do lekkiego wystudzenia pod przykryciem.
Gdy warzywa się podsmażą dodaj je do zupy razem z masłem, dodaj także ziemniaki- zwiększ temperaturę gotowania. Na prawie suchej patelni(można użyć tej po podsmażaniu cebuli) podsmaż kurki, dosłownie 3 - 4 minuty na wysokiej temperaturze- dodaj do zupy.
Marchew, seler, pietruszkę i mięso wyłowione z zupy pokrój w drobną kostkę- dodaj gdy ziemniaki i kurki będą miękkie.
Do kubka odlej kilka łyżek zupy kurkowej i wlej śmietanę oraz dodaj kurkumę- wymieszaj i dodaj do zupy. Czosnek obierz i dodaj pod koniec gotowania. Ewentualnie dopraw do smaku solą.
Zupę kurkową podawaj z poszatkowaną zieleniną- używam samych liści- bez łodyg. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.