Krucha maślana szarlotka, wypełniona po brzegi jabłkami, kto by sobie odmówił :-) Świetnie smakuje podgrzana i podana z waniliowymi lodami, deser idealny na każdą porę roku do mrożonej lub gorącej kawy.
Przepis na maślaną szarlotkę skomponowałam w taki sposób by ciasto było bardzo kruche i nie dominowało całości. Nie pojawiają się także żadne zagęstniki do jabłek typu mąka ziemniaczana czy budyń co uważam eliminuje po części smak jabłek. Nie ma potrzeby dodawać tego typu składników pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie jabłka i uprażymy je krótko na dość wysokiej temperaturze. Jestem miłośniczką prażenia jabłek na maśle, tłuszcz jest nośnikiem smaku i fajnie to podkreśla smak całego ciasta. Moi domownicy często domagają się takich frykasów, pyszny i tani w wykonaniu fenomen kuchni polskiej :-). W przepisie na szarlotkę użyłam jabłek Ligol, mają bardzo neutralny smak a najlepsze to Champion lub Szara Reneta- są bardziej kwaśne i twarde, z moimi musiałam uważać przy prażeniu by nie puściły wody- ale udało się. Jeżeli Tobie tak się przydarzy, lepiej jabłka odsączyć 5 minut na sitku zanim nałożysz na ciasto. Do wypieku szarlotki maślanej użyłam średniej formy z odpinanym rantem o wymiarach 24/24 centymetry. Jeżeli Twoja forma jest w dobrej kondycji, nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia ani smarować- ciasto jest dość tłuste i nie przywiera. Jeżeli przywarło po wypieku i wystudzeniu, wystarczy kilka chwil podgrzać spód na kuchence- szarlotka odejdzie od blaszki.
- Ilość porcji - 12
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas chłodzenia ciasta - 2 godziny
- Stopień trudności - łatwy
Składniki na ciasto:
- Masło - 200 gram
- Cukier 3/4 szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie małe
- Jaja - 2 sztuki
- Mąka pszenna typ 450 - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
Składniki na masę z jabłek:
- Jabłka - 2 kilogramy
- Cukier - 4 łyżki stołowe
- masło - 2 łyżki stołowe
- Dodatkowo cukier - puder do posypania wypieczonego ciasta
Wykonanie:
Zacznij od ciasta kruchego które po części trzeba schłodzić- Masło średniej miękkości, czyli takie sprężyste przełóż do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz jedno żółtko oraz całe jajko. Masę robełtaj mikserem, nie połączy się w jednolitą masę, ale to nic nie szkodzi. Dodaj do masy proszek do pieczenia oraz połowę mąki, wymieszaj łopatką na jednolitą gęstą masę, z resztą mąki zagnieć na blacie ciasto- zagniataj do momentu aż składniki się połączą, utwórz z ciasta wałek i podziel na pół.
Połowę ciasta zawiń w folię lub woreczek i schłodź w zamrażarce. Drugą część rozwałkuj podsypując mąką i nałóż do formy, wyrównaj i ponakłuwaj widelcem całość.
Ciasto musi odpocząć ok 30 minut, przed upływem tego czasu nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz spód 10 minut aż złapie delikatnie kolor. Gdy tak się stanie- wyjmij spód z piekarnika.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę oczywiście bez serduszka czyli środka jabłka. Na głębokiej dużej patelni rozgrzej masło na niskiej temperaturze, gdy się rozpuści podkręć ogień i dodaj cukier, gdy masa zacznie się pienić dodaj także jabłka i praż mieszając aż lekko się zeszklą- maksymalnie 5 minut. Odstaw jabłka na szarlotkę do lekkiego przestudzenia, jeżeli puściły wodę, odsącz owoce.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. na spód kruchy nałóż uprażone na maśle jabłka, przyklep i posyp całość cynamonem. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na jabłka. Ciasto piecz z termo obiegiem ok 40 minut, bez termo obiegu ok 50. Gdy Szarlotka maślana będzie miała złoty kolor jest gotowa. Można wyjąć z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Thank you for rating this article.