Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Bezy z kremem kawowym

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Bezy z kremem kawowym to ciastko które zjesz w niewielu cukierniach, możesz ten smak "z kiedyś" mieć teraz w domu, intensywny smak kremu komponuje się doskonale ze słodkim postumentem ciastka. Cofnij się w czasie.

Bezy- o tyle wdzięczne ciastko, że można wyprodukować korpusy dowolnego kształtu i przechowywać kilka tygodni. Super rozwiązanie na wykorzystanie pozostałych białek z jaj kurzych po produkcji wyrobów na bazie samych żółtek, na przykład pączków. Mam to szczęście, że u mnie w domu bezy kochają i muszę pilnować by zbyt dużo na raz nie zniknęło. W artykule podam przepis na pyszne z kremem kawowym jakie można było zakupić niemalże w każdej cukierni. Krem jest wykonany na bazie zapomnianego kremu Russel, który robi się na bazie masła i to właśnie ta baza kremu towarzyszyłam nam za czasów Prl-u na każdej imprezie gdzie na stole królował tort. Produkcja bezy z kremem kawowym to dwa etapy- najpierw zajmiemy się korpusem, później nadzieniem. Kilka porad przy produkcji ciastka z białka i cukru, wszystko Ci się uda jeżeli zastosujesz się do szczegółów które są bardzo ważne. Białka jaj powinny być starannie oddzielone od żółtek- czyli białko musi być czyste, przechowujemy w lodówce w czystym, suchym i nie tłustym naczyniu. Wszystkie narzędzia których użyjemy dokładnie jak naczynie- czyste, suche i nie tłuste. Białko powinno być schłodzone w lodówce kilka godzin, cukier najlepiej użyć drobny kryształ. Przy ubijaniu bezy nie należy dodawać cukru od razu ani zbyt dużo na raz, najlepiej robić to stopniowo od momentu aż białko zwiększy znacznie swoją objętość. Jeżeli zastosujesz się do wskazówek, nie musisz używać soli i innych nie potrzebnych dodatków do ubicia bezy. Następnym krokiem jest samo ubijanie. Wybieramy odpowiednio wysokie i szerokie naczynie, bo beza sporo się napowietrzy, powinno się użyć naczynia o pojemności razy 4-5 w stosunku do gramatury składników, by wygodnie się pracowało- czyli jeżeli suma składników wynosi 500 gram to powinniśmy użyć naczynia co najmniej 2,5 litra. Przed ubijaniem bezy polecam Ci przygotować wszystko co będzie Ci potrzebne. W moim przypadku użyłam dwóch osobnych rękawów cukierniczych, w jednym przygotowałam karbowaną końcówkę o średnicy 5 mm, a w drugim szeroką o średnicy 1 centymetra także karbowaną. Wyłożyłam 2 blaszki papierem do pieczenia, i nastawiłam piekarnik na temperaturę 100 stopni, użyłam lekkiego termo obiegu, w moim tak działa ale Twojego piekarnika nie znam- beza jest lekka, zalecam sprawdzić by papier z bezą nie odfrunął :-) Podam Ci w przepisie co robię by tak się nie stało, tak na wszelki wypadek. Można także suszyć bezy góra/ dół bez termo obiegu. 

- Czas przygotowania bezy - 15 minut

- Czas przygotowania kremu - 15 minut

- Czas suszenia - 2 godziny

- Stopień trudności - średni

- ilość porcji - 8

Składniki na korpusy bezowe:

- Białko jaj kurzych - 150 gram

- Cukier kryształ - 300 gram

- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa

Składniki na krem kawowy:

- Masło - 200 gram

- Jaja - 1 sztuka

- Cukier - 2 łyżki stołowe

- Kawa rozpuszczalna - 1,5 łyżki stołowej płaskiej

- Alkohol (brandy, koniak, wódka) - 2 łyżki stołowe lub spirytus- 1 łyżka stołowa

- Owoce i kawa do dekoracji

Wykonanie:

Przygotuj 2 blaszki standardowej wielkości wyłożone papierem do pieczenia, oraz mikser i rękawy cukiernicze z dwiema różnymi karbowanymi końcówkami- jedna mniejsza, druga większa. Odmierz schłodzone białko do opisanego wyżej w artykule naczynia. Odmierz cukier na przykład na talerz . Zacznij ubijać białko na najwyższych obrotach do momentu aż podwoi swoją objętość.

Od tego momentu zacznij dodawać stopniowo cukier, najpierw po 1 łyżce delikatnie z przerwami aż białko przyjmie cukier- czyli co około kilkadziesiąt sekund. Cały proces trwa ok 10-u minut, dodatkowo ubijamy jeszcze 2-3 minuty by cukier jak najmocniej się rozpuścił w masie. Białko powinno być bardzo sztywne. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż masa się dobrze połączy.

 Piekarnik nastaw na 100 stopni. Palcem pod papier do pieczenia nałóż w rogach odrobinę masy i przyklep- ten zabieg zapobiegnie przesuwaniu podczas szprycowania korpusów oraz podczas suszenia bezy- po wypieczeniu usuniesz mokrą ściereczką bez problemu. 

Na pierwszej blaszce możesz odrysować 8 kółek o średnicy ok 8-9 centymetrów w odstępach. Nałóż masę do worka cukierniczego z szerszą końcówką i wyciśnij na kółka masę grubą na 1 centymetr. Następnie, na każdym ciastku zrób z masy okrąg, tak by w środku było mniej masy.

Wstaw blaszkę do piekarnika i nastaw czas na 2 godziny. Z pozostałej masy na drugiej blaszce, rękawem cukierniczym z mniejszą karbowaną końcówką wyciśnij dekoracje według uznania- susz w piekarniku 1,5 godziny.

Gdy minie czas suszenia, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostaw bezy aż do wystudzenia.

Wykonanie kremu kawowego:

Jajko, cukier oraz kawę dodaj do rondelka i podgrzewaj na kuchence ciągle energicznie mieszając aż masa zrobi się gorąca. Pilnuj by jajka się nie ścięły. Jeżeli nie masz wprawy, możesz masę podgrzać na parze- odstaw do wystudzenia, masa do ubijania może być co najwyżej letnia.

Masę jajeczną przelej do miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż będzie puszysta i bardziej jak rzadki budyń. 

Dodaj masło i rozluźnij masę na niskich obrotach, gdy się połączy, ubijaj aż mocno się napowietrzy. Na końcu dodaj alkohol.

Nałóż do rękawa cukierniczego krem kawowy i wypełnij każdy korpus bezowy. Udekoruj bezikami, owocami i świeżo mieloną kawą. 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.