Śmietanowiec czy galaretkowiec, najprostsze, pyszne i nie drogie ciasto bez pieczenia które każdemu smakuje. Możesz komponować smaki i kolory według własnego gustu. Świetne na imprezy dla dzieci, idealne na święta czy niedzielną kawę.
Śmietanowiec to takie ciasto które robi się niezwykle szybko, nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności i jest dość tanie w wykonaniu a i jakie pyszne. Wystarczy kilka prostych składników i chwilka pracy i możesz się cieszyć z sukcesu. By uprościć sobie życie zrezygnowałam nawet z robienia spodu, uważam że jest mi tu całkiem nie potrzebny- u mnie kochają po prostu galaretkę ;-). Oczywiście jest opcja, wystarczy na dno wysmarowanej olejem tortownicy wyłożyć ulubione biszkopciki, które można zanurzyć na chwilkę w ulubionej galaretce lub nasączyć słodką herbatą z dodatkiem cytryny. Śmietanowca rozpoczynam od przygotowania galaretek, czas jaki musisz poświęcić tak na prawdę zależy od pory roku- latem galaretki stygną i tężeją dużo wolniej, więc warto je przygotować wieczorem, zostawić na blacie w pojemnikach a rano schłodzić w lodówce, zimą zastygają bardzo szybko, uchylam okno w kuchni wypiję kawę i już mogę wystudzone schłodzić w lodówce by stężały i nadawały się do krojenia. Wszystko zależy od organizacji. Do przygotowania ciasta/ deseru będziesz potrzebować 3 prostokątne pudełka do przechowywania żywności lub miseczki, tortownicę o średnicy 23-24 centymetry, mikser, litrówkę do odmierzenia wody oraz miskę o pojemności ok 2 litry.
Porady:
Kupując galaretki zwróć uwagę na gramaturę oraz skład, przepis na ciasto stworzony na bazie galaretek z żelatyną spożywczą, bez innych zagęstników.
Śmietana powinna być schłodzona do temperatury panującej w lodówce- 3-6 stopni.
Składniki:
- Galaretka wiśniowa - 1 sztuka 77 gram
- Galaretka cytrynowa - 1 sztuka 77 gram
- Galaretka agrestowa - 1 sztuka 77 gram
- Galaretka pomarańczowa - 2 sztuki 154 gramy
- Śmietana kremówka 30 % - 0,5 litra
- Cukier drobny kryształ - 3 pełne łyżki stołowe
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka
- Sok z połówki cytryny
- Żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki
- Olej do nasmarowania tortownicy
Wykonanie:
Przygotuj 3 galaretki- wiśniową, cytrynową oraz agrestową a w czajniku zagotuj wodę- ponad 1 litr . Każdą z galaretek w osobnych pojemnikach rozpuść w 0,30 litra wrzątku i dokładnie wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia żelatyny- pozbądź się bąbelków i odstaw do wystudzenia- schłodź w lodówce.
Tortownicę nasmaruj dokładnie jedną łyżką oleju- odstaw. Żelatynę w małej miseczce namocz w 1 łyżce zimnej wody- odstaw. Galaretki pokrój w kostkę- odstaw. Wyciśnij sok z cytryny- odstaw. Zagotuj odrobinę wrzątku, rozkrusz żelatynę palcami i zalej 2-ema łyżkami wrzątku- wymieszaj i odstaw. Śmietanę wlej do większej miski oraz dodaj oba cukry- ubijaj mikserem aż bita śmietana będzie prawie sztywna.
Do ubitej śmietany dodaj żelatynę, delikatnie wymieszaj a następnie sok z cytryny oraz galaretki i ponów czynność- całość wyłóż w tortownicy i wyrównaj.
Odstaw śmietanowca do lodówki do całkowitego stężenia. W między czasie 2 pomarańczowe galaretki zalej 0,65 litra wrzątku i dokładnie wymieszaj aż żelatyna się rozpuści. Chłodną galaretką zalej schłodzone ciasto i ponownie schłodź w lodówce. Po upływie kilku godzin śmietanowiec nadaje się do krojenia. Najlepiej robić to gorącym nożem. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.