Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Śmietanowiec

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Śmietanowiec czy galaretkowiec, najprostsze, pyszne i nie drogie ciasto bez pieczenia które każdemu smakuje. Możesz komponować smaki i kolory według własnego gustu. Świetne na imprezy dla dzieci, idealne na święta czy niedzielną kawę. 

 Śmietanowiec to takie ciasto które robi się niezwykle szybko, nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności i jest dość tanie w wykonaniu a i jakie pyszne. Wystarczy kilka prostych składników i chwilka pracy i możesz się cieszyć z sukcesu. By uprościć sobie życie zrezygnowałam nawet z robienia spodu, uważam że jest mi tu całkiem nie potrzebny- u mnie kochają po prostu galaretkę ;-). Oczywiście jest opcja, wystarczy na dno wysmarowanej olejem tortownicy wyłożyć ulubione biszkopciki, które można zanurzyć na chwilkę w ulubionej galaretce lub nasączyć słodką herbatą z dodatkiem cytryny. Śmietanowca rozpoczynam od przygotowania galaretek, czas jaki musisz poświęcić tak na prawdę zależy od pory roku- latem galaretki stygną i tężeją dużo wolniej, więc warto je przygotować wieczorem, zostawić na blacie w pojemnikach a rano schłodzić w lodówce, zimą zastygają bardzo szybko, uchylam okno w kuchni wypiję kawę i już mogę wystudzone schłodzić w lodówce by stężały i nadawały się do krojenia. Wszystko zależy od organizacji. Do przygotowania ciasta/ deseru będziesz potrzebować 3 prostokątne pudełka do przechowywania żywności lub miseczki, tortownicę o średnicy 23-24 centymetry, mikser, litrówkę do odmierzenia wody oraz miskę o pojemności ok 2 litry.

Porady:

Kupując galaretki zwróć uwagę na gramaturę oraz skład, przepis na ciasto stworzony na bazie galaretek z żelatyną spożywczą, bez innych zagęstników.

Śmietana powinna być schłodzona do temperatury panującej w lodówce- 3-6 stopni.

Składniki:

- Galaretka wiśniowa - 1 sztuka 77 gram

- Galaretka cytrynowa - 1 sztuka 77 gram

- Galaretka agrestowa - 1 sztuka 77 gram

- Galaretka pomarańczowa - 2 sztuki 154 gramy

- Śmietana kremówka 30 % - 0,5 litra

- Cukier drobny kryształ - 3 pełne łyżki stołowe

- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka

- Sok z połówki cytryny

- Żelatyna spożywcza - 1,5 łyżeczki

- Olej do nasmarowania tortownicy

Wykonanie:

Przygotuj 3 galaretki- wiśniową, cytrynową oraz agrestową a w czajniku zagotuj wodę- ponad 1 litr . Każdą z galaretek w osobnych pojemnikach rozpuść w 0,30 litra wrzątku i dokładnie wymieszaj do dokładnego rozpuszczenia żelatyny- pozbądź się bąbelków i odstaw do wystudzenia- schłodź w lodówce. 

Tortownicę nasmaruj dokładnie jedną łyżką oleju- odstaw. Żelatynę w małej miseczce namocz w 1 łyżce zimnej wody- odstaw. Galaretki pokrój w kostkę- odstaw. Wyciśnij sok z cytryny- odstaw. Zagotuj odrobinę wrzątku, rozkrusz żelatynę palcami i zalej 2-ema łyżkami wrzątku- wymieszaj i odstaw. Śmietanę wlej do większej miski oraz dodaj oba cukry- ubijaj mikserem aż bita śmietana będzie prawie sztywna.

Do ubitej śmietany dodaj żelatynę, delikatnie wymieszaj a następnie sok z cytryny oraz galaretki i ponów czynność- całość wyłóż w tortownicy i wyrównaj.

Odstaw śmietanowca do lodówki do całkowitego stężenia. W między czasie 2 pomarańczowe galaretki zalej 0,65 litra wrzątku i dokładnie wymieszaj aż żelatyna się rozpuści. Chłodną galaretką zalej schłodzone ciasto i ponownie schłodź w lodówce. Po upływie kilku godzin śmietanowiec nadaje się do krojenia. Najlepiej robić to gorącym nożem. Smacznego :-)

 

 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.