Zapiekanka cannelloni to nic innego jak nadziane rurki makaronu zapieczone z sosem i serem. Są pyszne, delikatne, a danie przygotowuje się dość szybko. Idealne rozwiązanie by przygotować obiad dzień wcześniej lub podać jako kolację. Rurki można nadziać ulubionymi dodatkami, zapraszam Cię po przepis jak je wykonać krok po kroku z dodatkami które lubi moja Rodzina.
Dużo gotuję,i bardzo często dania które serwuję komponuję spontanicznie, więc zaopatruję moją kuchnię w taką ilość suchych produktów by żaden pomysł mnie nie zaskoczył i bym nie musiała tracić czasu na dodatkowe zakupy- Mąka, makarony, ryż i całą masę przypraw mam zawsze pod ręką- polecam Ci takie zaopatrzenie, by zaoszczędzić na czasie i spędzać mniej czasu na przygotowaniach.
Do zapiekanki użyłam makaronu z pszenicy durum oraz ugotowanego wcześniej kurczaka w wywarze, całe danie przechowuję przygotowane do pieczenia nawet całą dobę w lodówce, co znacznie ułatwia organizację w kuchni na przykład po powrocie z pracy. Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego o standardowych rozmiarach.
Czas przygotowania 30 minut
Czas pieczenia - 50 minut
Ilość porcji - 3 -4
Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- Makaron cannelloni - 250 gram
- Pieczarki - 500 gram
- Cebula - 1 duża
- Pierś z kurczaka - 0,700gram - 1 duża podwójna
- Śmietana 12% - 250 gram
- Woda - 250 gram
- Mąka pszenna -1 łyżka stołowa
- Masło - 1 łyżka stołowa
- Koperek świeży - 1 mały pęczek
- Pietruszka zielona - do dekoracji
- Ser żółty - 150 gram
- Oliwa do smażenia
- Sól , pieprz czarny mielony
- Oregano - 2 szczypty
Przygotowanie :
Ugotuj pierś kurczaka w wywarze i ostudź pod przykryciem by mięso nie wyschło- pokrój bardzo drobno. Pieczarki umyj kilka całych odłóż do dekoracji a resztę drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę na średniej temperaturze, gdy się zeszkli podkręć temperaturę i dodaj pieczarki, w trakcie smażenia posól dużą szczyptę oraz dodaj 2 szczypty pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu aż pieczarki zmiękną ale tak by nie puściły wody. Jeżeli tak się stanie, należy ją odparować czyli dusić pieczarki aż będą suche. Do pieczarek dodaj kurczaka i dokładnie wszystko wymieszaj. Ostudź.
Do rondelka dodaj masło i rozpuść na kuchence, gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i wymieszaj, powinna się utworzyć gęsta masa, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj najlepiej trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i zagotuj, sos powinien zgęstnieć i pozostać gładki o konsystencji gęstszego pitnego jogurtu. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i dodaj poszatkowany koperek, wymieszaj i odstaw.
Naczynie nasmaruj oliwą. Suche, nie ugotowane rurki nadziej farszem, nakładaj łyżeczką lub jak Ci wygodniej dłonią, ułóż w naczyniu warstwowo. Zalej rurki sosem beszamelowym, może być gorący jeżeli danie pieczesz od razu- jeżeli następnego dnia, sos powinien być schłodzony. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i nałóż na górę zapiekanki, posyp oregano i piecz 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem bez termo obiegu, przełóż na talerze i posyp zieleniną. Smacznego
Thank you for rating this article.