Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Zapiekanka cannelloni

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Zapiekanka cannelloni to nic innego jak nadziane rurki makaronu zapieczone z sosem i serem. Są pyszne, delikatne, a danie przygotowuje się dość szybko. Idealne rozwiązanie by przygotować obiad dzień wcześniej lub podać jako kolację. Rurki można nadziać ulubionymi dodatkami, zapraszam Cię po przepis jak je wykonać krok po kroku z dodatkami które lubi moja Rodzina. 

Dużo gotuję,i bardzo często dania które serwuję komponuję spontanicznie, więc zaopatruję moją kuchnię w taką ilość suchych produktów by żaden pomysł mnie nie zaskoczył i bym nie musiała tracić czasu na dodatkowe zakupy- Mąka, makarony, ryż i całą masę przypraw mam zawsze pod ręką- polecam Ci takie zaopatrzenie, by zaoszczędzić na czasie i spędzać mniej czasu na przygotowaniach.

Do zapiekanki użyłam makaronu z pszenicy durum oraz ugotowanego wcześniej kurczaka w wywarze, całe danie przechowuję przygotowane do pieczenia nawet całą dobę w lodówce, co znacznie ułatwia organizację w kuchni na przykład po powrocie z pracy. Do pieczenia użyłam naczynia żaroodpornego o standardowych rozmiarach. 

 

Czas przygotowania 30 minut

Czas pieczenia - 50 minut

Ilość porcji - 3 -4

Stopień trudności - łatwy

 

Składniki :

- Makaron cannelloni - 250 gram

- Pieczarki - 500 gram

- Cebula - 1 duża

- Pierś z kurczaka - 0,700gram - 1 duża podwójna

- Śmietana 12% - 250 gram

- Woda - 250 gram

- Mąka pszenna -1 łyżka stołowa

- Masło - 1 łyżka stołowa

- Koperek świeży - 1 mały pęczek

- Pietruszka zielona - do dekoracji

- Ser żółty - 150 gram

- Oliwa do smażenia 

- Sól , pieprz czarny mielony

- Oregano - 2 szczypty

 

Przygotowanie :

Ugotuj pierś kurczaka w wywarze i ostudź pod przykryciem by mięso nie wyschło- pokrój bardzo drobno. Pieczarki umyj kilka całych odłóż do dekoracji a resztę drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę na średniej temperaturze, gdy się zeszkli podkręć temperaturę i dodaj pieczarki, w trakcie smażenia posól dużą szczyptę oraz dodaj 2 szczypty pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu aż pieczarki zmiękną ale tak by nie puściły wody. Jeżeli tak się stanie, należy ją odparować czyli dusić pieczarki aż będą suche. Do pieczarek dodaj kurczaka i dokładnie wszystko wymieszaj. Ostudź. 

Do rondelka dodaj masło i rozpuść na kuchence, gdy zacznie się pienić dodaj mąkę i wymieszaj, powinna się utworzyć gęsta masa, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj najlepiej trzepaczką, następnie dodaj śmietanę i zagotuj, sos powinien zgęstnieć i pozostać gładki o konsystencji gęstszego pitnego jogurtu. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i dodaj poszatkowany koperek, wymieszaj i odstaw.

Naczynie nasmaruj oliwą. Suche, nie ugotowane rurki nadziej farszem, nakładaj łyżeczką lub jak Ci wygodniej dłonią, ułóż w naczyniu warstwowo. Zalej rurki sosem beszamelowym, może być gorący jeżeli danie pieczesz od razu- jeżeli następnego dnia, sos powinien być schłodzony. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i nałóż na górę zapiekanki, posyp oregano i piecz 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem bez termo obiegu, przełóż na talerze i posyp zieleniną. Smacznego 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.